English

Clubture

Popis predloženih suradničkih projekata i turneja

Naziv projekta: Koreografija utopije, pokret br. 2


Vrsta projekta: Turneja
Budžetna kategorija: 20 000

Podaci o organizaciji - nositelj projekta

Puni naziv organizacije: ČETVERORUKA umjetnička organizacija za otvaranje novih polja kazališne komunikacije
Službena adresa nositelja: Klaićeva 72 a, 10000 Zagreb
Ime i prezime odgovorne osobe Sonja Pregrad
Voditelj/ica projekta Sonja Pregrad
Telefon: +385911670104
Email: cetveroruka@gmail.com
Fax:

Podaci o organizacijama - partneri u projektu

Puni naziv organizacije: MAVENA - 36 njezinih čuda
Grad: Split
Adresa: Rokova 13
Puni naziv organizacije: UDRUGA ZA RAZVOJ AUDIO VIZUALNE UMJETNOSTI "METAMEDIJ"
Grad: Pula
Adresa: Koparska 31
Puni naziv organizacije: ART Radionica Lazareti
Grad: Dubrovnik
Adresa: Frana Supila 8


Opis turneje

Opis sadržaja koji se predlaže za turneju:
Koreografija utopije, pokret br 2, proučava modalitete međuzavisnosti kao utopijski organizam. Riječ je o multimedijalnoj izvedbi, koja na suvremen i eksperimentalan način spaja medije pokreta, zvuka i svjetla, stvarajući sinesteziju ta tri medija. Eksperimentalni zvuk, suvremeni pokret i stroboskopsko svijetlo zajedno stvaraju intenzivne prostore i afektivne površine za suradnju troje umjetnika/ica. Ova izvedba je koncert, AV performans i plesna predstava u jednom. Umjetnici kažu: ''Koreografijom utopije, pokret br 2. tražimo mjesta dodira tijela, zvuka i svjetla, gdje pokret njih samih i kretanje pogleda između njih postaje skup oscilacija koje grade teksture različitih dijelova tog sinestezijskog tijela. Prostor izvedbe postaje mineralno tijelo, sačinjeno od odnosa gustoća u njemu. I gledateljev/ičin uron (immersion) u iskustvo gledanja jest ritam, odnosno tekstura u trajanju, prostor koji biva oblikovan.'' Ova izvedba proširuje medije zvuka, pokreta i svjetla i suprostavlja se tradicionalno ustaljenim izvedbenim formama istovremeno izazivajući publiku modalitetima na rubu percepcije i otvarajući pitanja o tome što izvedba može biti. Stoga ova izvedba može privući razne tipove publike, kako plesne, tako i filmske, novomedijske i glazbene. _______ Kao autori mi se pitamo: Kako pogled postaje dodir? Kako oscilacija svjetla i mraka postaje pokret, slika tijela u pokretu osnovni ton, a zvuk gustoća prostora? Kao i prethodni, ovaj prošireno-koreografski suradnički rad nastavlja propitivati nove politike zajedništva i radikalne prakse dehijerarhizacije, oslovljavanja, razmjene, su-govora i subivanja, recipročnosti i međuzavisnosti. Alatima proširene koreografije artikuliramo odnose, u svojem estetskom, psihološkom, političkom učahurenju.


Termini i mjesta događanja

Događaj 1
Mjesto: Pula
Termin: Kolovoz 2019.

Događaj 2
Mjesto: Split
Termin: Studeni 2019.

Događaj 3
Mjesto: Dubrovnik
Termin: Rujan ili listopad 2019.


Interes partnera:
Jedan od glavnih ciljeva turneje izvedbe Koreografija utopije, pokret br. 2 je širenje područja suvremene novomedijske izvedbene prakse van Zagreba te edukacija publike. Uz te ciljeve, želimo i proširiti izvedbene taktike i metode, uvodeći netipične načine suradnje. Na taj način cilj nam je inspirirati mlade u tim sredinama na nove oblike djelovanja i suradnje. Upravo iz tog razloga smo se odlučili za partnerstva s organizacijama s kojima dijelimo viziju, koje promoviraju i razumiju novomedijsku praksu, a koje nisu situirane u Zagrebu. Mavena- 36 njezinih čuda" osnovana je 2006. godine u Splitu s ciljem promicanja, razvitka te unapređenja kulturno-umjetničkog života grada i žitelja Splita, Hrvatske te Europe i svijeta, s posebnim naglaskom na suvremene umjetničke prakse i umjetnike mlađe generacije te interkulturnu umjetničku suradnju. Tri osnovna programska pravca koja Mavena razvija su NMG NovoMedijska Galerija, SEA Silba Environment Art i ISPOD BINE, sound art platforma. Udruga Metamedij osnovana je 2001. godine s ciljem razvoja audio vizualne umjetnosti, multimedije, internet kulture i kulture općenito te oboljšanja kvalitete života mladih kroz edukativne kulturne, umjetničke i druge djelatnosti.Neprofitna smo organizacija koja se bavi razvojem kulture mladih u području novomedijske umjetnosti, kroz organizaciju edukacija, prezentacija i promocija na nacionalnoj i međunarodnoj razini. U proteklih devet godina udruga je imala značajnu ulogu u razvoju sektora izvaninstitucionalnog obrazovanja i kulture mladih i za mlade, kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou. Art radionica Lazareti iz Dubrovnika kao nezavisna umjetnička inicijativa s djelovanjem je započela 1988. godine organizirajući izložbe, performanse, umjetničke razgovore i druga zbivanja u javnim gradskim prostorima Dubrovnika. Kroz 25 godina aktivnog djelovanja pozicija ARL se promijenila iz neformalne umjetničke inicijative do organizacije koja u Lazaretima vodi nezavisni kulturni i društveni centar s cjelogodišnjim programom i svakodnevnim aktivnostima.

Podaci o izvoditelju:
Sonja Pregrad je plesna autorica, izvođačica i pedagoginja, sa magisterijem Solo/Dance/Authorship s Universitaet der Kunste Berlin. Od 2007. je jedna od su-osnivačica i organizatorica UPUH-ovom kolektivnom nagradom nagrađenog festivala IMPROSPEKCIJE, a tom nagradom je nagrađena i predstava Glečer. Također, dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju žensku izvedbu, te za najbolju predstavu u cjelini za Tamo vani i ovdje unutra sa Anom Kreitmeyer, te posebnog priznanja na 26. slavonskom biennalu za rad Karnevalski šator. Kao izvođačica radi sa svjetski priznatim umjetnicima poput Meg Stuart, Sanje Iveković i drugih. Predaje pri SMASH/ROAR programima u Berlinu, na ALU, Odsjeku za animirani film i nove medije i drugdje. Andro Giunio je grafički dizajner i glazbenik, te docent na odsjeku za Medijski dizajn Sveučilišnog centra u Koprivnici. Kroz svoju umjetničku praksu bavi se glazbenom kompozicijom i improvizacijom, zvučnim instalacijama i glazbenim performansom, kojih je izveo desetak unutar posljednjih nekoliko godina. Nastupao je u Zagrebačkom plesnom centru, Studentskom centru u Zagrebu i galeriji Greta, Galeriji Miroslav Kraljević, itd. Tin Dožić se bavi multimedijom i zvukom, a završio je studij novih medija (2016) na ALU u Zagrebu. Izlagao je i nastupao na raznim platformama u Hrvatskoj i inozemstvu (Summer Sessions @V2_ Rotterdam, Creart @LAVA Valladolid, ZK/U Berlin, Izlog suvremenog zvuka, MSU Zagreb, Slika od Zvuka HR3). Dožićev rad Pjesme za antropocen osvojio je nagradu Zlatna lubenica u sklopu Media Mediterranea festivala u Puli, 2018.

Reference:
Izvedba Koreografija utopije, pokret br. 2. premijerno je izvedena u Zagrebačkom Pogonu Jedinstvo 10. i 11.11.2018. Prilikom premijere, izvedba je bila dobro posjećena te je primila mnogobrojne pohvale publike. Izvedba je i medijski popraćena, te dobila pozitivne kritike: ‘Sonja Pregrad (pokret), Tin Dožić (svjetlo) i Andro Giunio (zvuk) odmjereno vode na tragu totalnog teatra. Čitav prostor Pogona Jedinstvo oblikuju u pulsirajuću kutiju koja nas zaokuplja gotovo svim osjetilima. Specifičan proces rada, ovo djelo izmješta iz žanrovskih ladica pa možemo reći da se radi ne samo o plesnoj izvedbi, nego i o svjetlosnoj instalaciji ili koncertu (...) svojom paralelnom praksom grade uvjerljiv sinestezijski okoliš, takav da izlazak iz njega djeluje poput blagog šoka. Utopistički pokušaj koreografiranja i tijela i slike i zvuka, oni vide kao neuravnoteženost bljeska i trzaja, kao poskakivanje i neuhvatljivost tijela te kao stalno, životvorno pulsiranje.’ Jelena Mihelčić, plesnascena.hr /// http://plesnascena.hr/index.php?p=article&id=2269

Dokumenti


Okvirni medijski plan:


Turneju namjeravamo promovirati kroz više medijskih kanala. Promociju planiramo vršiti putem internet portala (kulturpunkt.hr; vizkultura.hr; subsite.hr; voxfeminae.net), internet evenata (facebook, instagram), putem web-stranica i mailing lista Četveroruke (cetveroruka.hr) i naših partnera (Mavena, Metamedij, Art Radionica Lazareti), radijski (Radio Student, Hrvatski radio program 1), putem lokalnog tiska (Slobodna Dalmacija, Glas Istre, DuList - Dubrovački tjednik) i putem TV kanala (Istra TV, DU TV). Za potrebe promocije izvedbe u javnom prostoru izradit ćemo jedinstvene plakate (tehnika sitotiska) u suradnji s poznatim zagrebačkim tiskarskim duom This Town Needs Posters (TTNP).

Budžet Clubture

Opis troška Br. jedinica Cijena kn Iznos kn Tip troška Događaj
put autom od Zagreba do Pule i nazad (troje osoba) 2 280.0   560.0 put 2
put autom od Zagreba do Splita i nazad (troje osoba) 2 410.0   820.0 put 1
smještaj Pula (dvije večeri, tri osobe) 6 200.0   1200.0 smještaj 2
smještaj Split (dvije večeri, tri osobe) 6 200.0   1200.0 smještaj 1
izrada plakata (Zagreb, Split, Pula) 1 980.0   980.0 promocija 1
honorar izvođačima (troje izvođača, tri izvedbe) 3 3000.0   9000.0 honorar 1
najam opreme (stroboskop, bežični mikrofon) 3 1000.0   3000.0 najam opreme 1
prehrana (Split, Pula, Dubrovnik - troje ljudi po dva dana u svakom gradu) 9 100.0   900.0 prehrana 1
put autom od Zagreba do Dubrovnika i nazad (troje osoba) 2 570.0   1140.0 put 1
smještaj Dubrovnik (dvije večeri, tri osobe) 6 200.0   1200.0 put 1
Ukupno     20,000.00

Pregled budžeta Clubture

Tip troška Iznos kn Udio (%)
put 3,720.00 18.6 %
smještaj 2,400.00 12.0 %
prehrana 900.00 4.5 %
tisak plakata i letaka 0.00 0 %
honorar 9,000.00 45.0 %
transport opreme 0.00 0 %
najam opreme 3,000.00 15.0 %
Ukupno: 20,000.00

Izjava:
clubture-cetveroruka_20190207102427.pdf