English

Clubture

Popis predloženih suradničkih projekata i turneja

Naziv projekta: Gallery talk and walk - paneli o održivim modelima galerijskog djelovanja - diskurzivni popratni program Relija po galerijama


Vrsta projekta: Suradnički
Budžetna kategorija: 20 000

Podaci o organizaciji - nositelj projekta

Puni naziv organizacije: Udruga za poticanje kreativnosti "Atanor"
Službena adresa nositelja: Branimirova 29, 10000 Zagreb
Ime i prezime odgovorne osobe Nela Simić
Voditelj/ica projekta Nela Simić
Telefon: 0921884118
Email: relipogalerijama@gmail.com
Fax:

Podaci o organizacijama - partneri u projektu

Puni naziv organizacije: Hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika - HUIU
Grad: Pula, 52100
Adresa: Zagrebačka ul. 27,


Opis projekta

Koncept:
Gallery talk and walk je niz panela o održivim modelima galerijskog djelovanja, a čini diskurzivni popratni program manifestacije Relija po galerijama. Program je zamišljen kao konferencija u tri grada (Pula, Rijeka, Zagreb). Manifestacija Reli po galerijama otvorila je fizički prostor za umrežavanje galerija u hrvatskim gradovima, a cilj konferencije Gallery talk and walk je produbiti diskurzivni program i otvoriti prostor za promišljanje o novim i starim modelima galerijskog i umjetničkog djelovanja u kontekstu različitih izazova koje galeristima i umjetnicima predstavlja postojeće stanje na galerijskoj sceni. Neke od tema koje konferencija planira otvoriti su; honoriranje umjetničkog i kustoskog rada, međunarodna suradnja, zakon o sponzorstvu u kulturi, tržište umjetnina, financiranje izložbenih programa, marketing i komunikacija s malim budžetom itd. Konferencija predstavlja jedinstvenu priliku za aktivno povezivanje kulturnih djelatnika, ali i promišljanje o održivim modelima galerijskog djelovanja. U svakom će se gradu održati jedan panel koji će obuhvatiti sve izazove određenog segmenta galerijskog djelovanja o kojemu će dva sata govoriti stručnjaci iz tog područja. Teme smo izabrali analizirajući postojeće stanje i specifične izazove galerijske scene svakog od tri grada u kojima se konferencija održava. Prvo izdanje konferencije bavit će se sljedećim temama: sponzorstvom u kulturi - kulturnim menadžmentom (Zagreb), tržištem umjetnina (Rijeka) i marketinškom promocijom galerijskog programa (Pula). Cilj konferencije je stvoriti diskurzivnu platformu koja će biti trajno mjesto susreta i dijaloga svih djelatnika i dionika galerijske scene. Dugoročna vizija ovog diskurzivnog programa je redoviti dijalog o specifičnim pitanjima koja se vezuju uz galerijsku i umjetničku praksu, razmjena ideja o novim trendovima, razvoj publike, umrežavanje galerijskih djelatnika, dijeljenje iskustva, promišljanje o novim modelima galerijskog djelovanja te stvaranje okruženja za dijeljenje znanja i razgovor o izazovima poput nepostojećeg tržišta umjetnina, nedovoljne količine sredstava koja su na raspolaganju galerijama za rad i prezentaciju umjetnosti i slično.

Opis partnerstva:
Nositelj suradničkog projekta programa konferencije Gallery talk and walk je Udruga za poticanje kreativnosti Atanor, a Hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika - HUIU iz Pule je partnerska udruga. HUIU sudjeluje u programu Relija po galerijama kao galerijski prostor, a u prostoru udruženja će se odvijati konferencijski panel u Puli 25.05.2019. godine. Također, HUIU sudjeluje u tehničkoj produkciji konferencije i odabiru govornika za panel „Kako galerije komuniciraju“ kao i u promociji konferencije u lokalnim medijima na području Istarske županije i grada Pule. Kristina Nefat, članica udruženja HUIU koordinatorica je konferencije u Puli i moderatorica panela „Kako galerije komuniciraju“. Udruga za poticanje kreativnosti Atanor cijele godine radi na pripremi manifestacije Reli po galerijama koja se sada proširuje diskurzivnim programom Gallery talk and walk kojeg su također osmislili članovi Udruge Atanor. Identificiranje izazova na galerijskoj sceni, mapiranje aktivnih galerijskih prostora, traženje stručnjaka i govornika, odabir tema koje najbolje odgovaraju galerijskoj sceni svakog grada i izradu media plana za Zagreb i Rijeku dio su aktivnosti koje realizira Udruga Atanor. Izradu završnog promo videa, tiskane i digitalne publikacije konferencijskih panela zajednički će realizirati obje udruge.

Termini i mjesta događanja

Događaj 1
Mjesto: Zagreb (u procesu smo dogovaranja točne lokacije između - Pikto, Oris, HDLU, Galerija SC)
Termin: 24.05.2019.

Događaj 2
Mjesto: Pula - Hrvatsko udruženje interdisciplinarnih umjetnika - HUIU
Termin: 25.05.2019.

Događaj 3
Mjesto: Rijeka (u procesu smo dogovaranja točne lokacije između - RiHub, Galerija Kortil, Galerija SKC, Filodrammatica)
Termin: 26.05.2019.


Sadržaj

Događaj 1
Grad Pula je sve popularnija hrvatska ljetna destinacija koja zbog bogatog kulturnog, festivalskog i ugostiteljskog sadržaja privlači sve više domaćih i stranih turista. Nažalost, promocija galerijskog programa, koji uključuje razne umjetničke akcije, izložbe, predavanja i slično, nije dovoljno intenzivna, u promociju se ulaže vrlo malo ili se gotovo uopće ne ulažu financijska sredstva, a većina galerija nema stručne osobe koje se bave komunikacijom i marketingom. U Rijeci i Zagrebu galerijski programi promoviraju se kroz vanjsko oglašavanje, digitalne kanale i PR. Želja nam je kroz panel o komuniciranju i brendiranju kulturnih sadržaja usmjeriti galerijske djelatnike na jeftine i besplatne promotivne alate koji će im pomoći u boljoj komunikaciji. Također, cilj panela je ukazati na sve mogućnosti dugotrajnog i sustavnog ulaganja u marketing i komunikaciju koji se mogu provoditi kroz razvoj publike, kvalitetniji odnos s lokalnim medijima i izdvajanje većeg dijela budžeta za promociju. Mjesto - Pula Panel - Kako galerije komuniciraju: Razvoj publike kroz specifična događanja, Marketing i PR, umjetnici kao ambasadori, umrežavanje i suradnje, sajmovi umjetnosti, manifestacije, putujuće izložbe i turneje, segmentacija publike. Planiramo pozvati govornike iz PR agencija koje rade na promociji kulturnih programa, PR-ovce kulturnih institucija, urednike kulturnih rubrika tiskanih i elektroničkih medija. (David Lušičić - Galerija Greta, Davor Mandić - urednik kulture Novi list, PRiredba agencija, HURA)

Događaj 2
S obzirom na to da je u Zagrebu posljednjih godina najveća koncentracija prodajnih izložbi, umjetničkih sajmova i manifestacija čiji je cilj aktivirati suvremeno tržište umjetnina želja nam je te dobre prakse i poticajne aktivnosti za prodaju umjetnina promovirati u Rijeci. Riječka galerijska scena trenutno nedovoljno i vrlo malo radi na osnaživanju umjetnika i stvaranju tržišta umjetnika pa je ovim panelom želimo potaknuti na pozitivne promjene. Mjesto održavanja - Rijeka Panel - Tržište umjetnina: Predloženi govornici su profesionalci koji djeluju kao organizatori prodajnih manifestacija, kolekcionari i fondacije. Planiramo pozvati govornike iz sljedećih organizacija: Art Zagreb, Cash & Carry - Dan otvorenih vrata atelijera, Erste Fragmenti, Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Rijeka, Plati i nosi HPB. (Juraj Vuglač i Daniel Tomičić - Art Zagreb, studenti Nastavničkog odsjeka ALU, Ivana Andabaka - ravnateljica HDLU, Tomislav Vuić, - HPB, Aukcijska kuća KONTURA)

Događaj 3
Praksa sponzoriranja kulturnih sadržaja u Hrvatskoj više nije novost, a velike hrvatske kompanije odavno provode godišnje natječaje za sponzorstva i donacije. U vizualnoj umjetnosti to su najviše banke koje sponzoriraju izložbe i otkupljuju umjetnine, ali i telekomi. Privatni sektor, osobito velike tvrtke, ne vide interes u sponzoriranju nezavisne kulture koju smatraju alternativnom i nevidljivom, a u taj segment kulture svakako bi se uklopile galerije. Šansu za nezavisno preživljavanje možda imaju veće manifestacije poput glazbenih i filmskih festivala ili čak muzeji koji zarađuju od naplate ulaznica. Galerije ne naplaćuju ulaz i ne žive od primarne djelatnosti koja bi im trebala biti prodaja umjetnina. Čini se da je jedini model održivosti kvalitetna suradnja sa sponzorima. Mjesto: Zagreb Panel - Sponzorstvo u kulturi - kulturni menadžment: mapiranje potencijalnih sponzora, zakon, samostalnije djelovanje galerija i umjetnika, suradnja sa sponzorima, definiranje vrijednosti događaja, umjetnici kao ambasadori, kvalitetnije promišljanje promocije i sadržaja zbog ujedinjene vizije poduzetničkog i umjetničkog iskustva djelovanja. Planiramo pozvati predstavnike Hrvatske gospodarske komore, Ministarstva kulture, Erste banke, Hrvatskog telekoma i uspješne kulturne menadžere čije se vještine primijenjene u drugim kulturnim djelatnostima mogu primijeniti i na galerijsku scenu.


Okvirni medijski plan:


Promocija i oglašavanje konferencije počet će paralelno s promotivnim aktivnostima 6. Relija po galerijama već u ožujku. Uz medijske objave idu i oglasi u tiskanim medijima, banneri na portalima i digitalna kampanja koja uključuje Google ads i oglašavanje na društvenim mrežama. Mediji: HRT, lokalne televizije, kanal RI, N1, Z1 TV; Tv Nova Pula Radio postaje: Hrvatski radio 1., 2. i 3. program, Radio 101, Radio Antena, Radio Rijeka, Soundset Rijeka, Radio Istra, Radio Korzo; Radio pula, Radio Maestral, Radio Rojc, Laganini Tiskanih medija: Jutarnji list, Novi list, Glas Istre Portali: Tportal, Dnevnik.hr, 24sata.hr i ostali kulturnih portala poput Vizkulture.hr, Kulturpunkt.hr., Total Croatia news Vanjsko oglašavanje se realizira preko jumbo plakata na 10-tak udarnih pozicija u centru grada i na city lightovima. Uslugu pružaju Zagrebplakat, Europlakat i B1 plakati. Plakatiraju se i sva kulturna mjesta u gradu (više od 50 punktova) galerije, knjižnice i slično. Tiskani materijali za konferenciju: Plakati, program, akreditacije i publikacija u formi transkripta koja objedinjuje sva tri panela. Promo video i snimke sva 3 panela dostupne za besplatno gledanje. *medijska PR vrijednost prošlogodišnjeg Relija po galerijama bila je veća od 400.000 kuna PR i ostale promotivne aktivnosti: -dogovaranje medijskog pokroviteljstva -slanje objava za medije -organizacija press konferencije -sustavno medijsko pokrivanje događanja -održavanje društvenih mreža na kojima treba pokriti sve galerijske i konferencijske aktivnosti u 3 grada -digitalna kampanja - Google ads i Facebook oglasi -ažuriranje internetske stranice i aplikacije -tisak programskih knjižica, letaka, plakata -vanjsko oglašavanje (jumbo plakati, B1 plakati, city light) -izrada banera i roll upova

Budžet Clubture

Opis troška Br. jedinica Cijena kn Iznos kn Tip troška Događaj
Tisak programskih knjižica/ letaka 600 3.0   1800.0 promocija svi
Tisak plakata 62 9.0   558.0 promocija svi
prehrana za koordinatore i govornike 15 120.0   1800.0 put svi
Honorari za predavače/govornike i moderatore - bruto 12 500.0   6000.0 honorar svi
Digitalna promotivna kampanja - Google ads, banneri na portalima i Facebook oglasi 1 1000.0   1000.0 promocija svi
Izrada radijskog spota i 30 emitiranja u prime timeu 1 2600.0   2600.0 promocija svi
Honorar za snimatelja video i foto materijala - bruto 2 1100.0   2200.0 honorar svi
Montaža i izrada promo videa 1 1300.0   1300.0 promocija svi
Transport opreme 1 700.0   700.0 transport opreme svi
Smještaj za govornike i koordinatore programa 3 440.0   1320.0 smještaj svi
Dnevnice za koordinatore programa i fotografe 6 120.0   720.0 put svi
Ukupno     19,998.00

Pregled budžeta Clubture

Tip troška Iznos kn Udio (%)
put 2,520.00 12.6 %
smještaj 1,320.00 6.6 %
prehrana 0.00 0 %
tisak plakata i letaka 0.00 0 %
honorar 8,200.00 41.0 %
transport opreme 700.00 3.5 %
najam opreme 0.00 0 %
Ukupno: 19,998.00

Izjava:
Izjava_Atanor.pdf