English

Clubture

Clubture-HR 23. krug - 2. poziv

Naziv projekta: Solidarne margine


Vrsta projekta: Suradnički
Budžetna kategorija: 3 000 eura

Podaci o organizaciji - nositelj projekta:

Puni naziv organizacije: Ponosni Zagreb
Adresa nositelja: -
Grad nositelja: Zagreb
Ime i prezime odgovorne osobe Jana Kujundžić
Voditelj/ica projekta Jana Kujundžić
Telefon: 0981945814
Email: jana.kujundzic@gmail.com
Fax:

Podaci o organizacijama - partneri u projektu:

Puni naziv organizacije: Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter
Grad: Rijeka
Adresa: Blaža Polića 2, 51000 Rijeka
Puni naziv organizacije: Centar za građanske inicijative Poreč
Grad: Poreč
Adresa: Partizanska 2d, 52440 Poreč


Opis projekta

Koncept:

Ovaj projekt nastao je iz potreba za povezivanjem organizacija koje se bave promoviranjem LGBTIQ kulture u Hrvatskoj s fokusom na bavljenje identitetima unutar tog spektra koji su podzastupljeni u javnom i medijskom prostoru. Sve tri organizacije žele omogućiti kulturno-edukacijske programe dostupne široj javnosti ali i usmjerene na osnaživanje same zajednice a naročito ranjivije skupine unutar nje. Također, kroz suradnju u tri grada, Zagreb, Rijeka i Poreč, želi se doprinjeti decentralizaciji i popularizaciji LGBTIQ događanja ne samo u Zagrebu kao glavnom gradu već kao jednom od gradova kojem je važna vidljivost LGBTIQ zajednice u čitavoj Hrvatskoj a iz kojeg se primjeri pozitivnih praksi mogu prenašati i na druge lokalitete. Solidarnost između LGBTIQ organizacija iz različitih gradova i različitih veličina, kao i solidarnost unutar LGBTIQ zajednice između različitih identitetskih zajednica, u skladu je s tendencijama jačanja kohezije unutar manjih zajednica kao reakcija na već gotovo dvogodišnje krizno razdoblje. Razvijene metodologije okupljanja, pružanja međusobne podrške i aktivističkog djelovanja u okvirima pandemije primijenjive su i izvan zajednice unutar koje su nastale.Opis partnerstva:

Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter ime je dobila po latinskoj riječi pariter koja znači jednako (kao i ja), zajedno, skupa. Osnovana je u Rijeci 2014. godine, s ciljem podizanja svijesti o ljudskim pravima, građanskom aktivizmu te ulozi i obavezama pojedinca/pojedinke u i prema društvu. PaRiter je nastao prvenstveno kao reakcija na relativno pasivno okruženje u kojem se nedovoljno govori o ljudskim pravima te o socijalnim, kulturnim i ekonomskim pravima pojedinca. Ideja začetnica jeste bila aktivno djelovati u lokalnoj zajednici te utjecati na stvaranje aktivnog građanstva, koje je preduvjet svakom uspješnom demokratskom procesu.

Centar za građanske inicijative Poreč je ljudskopravaška, feministička, mirotvorna i neprofitna organizacija civilnog društva koja, poštujući načela slobode, jednakosti i ravnopravnosti, od 1992. godine štiti i promovira ljudska prava i aktivno građanstvo, pruža direktnu zaštitu, javno zagovara i lobira kod predstavnica i predstavnika javne vlasti, osvještava i educira građanke i građane, pruža potporu u radu i razvoju organizacija civilnog društva i građanskih inicijativa koje doprinose općem dobru i jačanju građanskog društva.

Inicijativa "Ponosni Zagreb" okuplja neformalnu grupu LGBTIQ+ aktivistkinja i aktivista uz podršku niza organizacija, nastala kao reakcija na javnopolitičke razvoje povezane s potresom i pandemijom COVID-19 tijekom 2020. godine koji su ograničili vidljivost i podršku LGBTIQ+ osobama u Zagrebu.

U sva tri grada partnerske inicijative djeluju s podudarnim ciljevima uz razlike koje proizlaze iz specifičnosti njihovog lokalnog konteksta. Kontakti i suradnje između partnera već su višekratno ostvarene, u sklopu navedenih grupacija ali i na osobnim razinama te u sklopu različitih drugih programa.

U svakom gradu lokalni partner primarno je odgovoran za provedbu - međutim svi su partneri u stalnoj komunikaciji te će se konzultirati oko logističkih razvoja. Između gradova će se razmijenjivati izvođači te će i organizatori sudjelovati u organizaciji aktivnosti u drugim gradovima osobnim dolaskom.Sadržaj

Događaj 1

Uz glavna događanja na ulicama grada Zagreba (Povorka Ponosa i Pride Ride), identificirale smo potrebu za širenjem LGBTIQ događanja izvan centra Zagreba kako bi se LGBTIQ kultura približila stanovnicima i stanovnicama unutar rezidencijalnih kvartova. Uz promoviranje ekoloških sredstava prijevoza koji se ne oslanjaju na ispušne plinove i ne pridonose daljnjem zagađenju grada, ovo okupljanje bi uključivalo povezivanje s lokalnom zajednicom kroz povećanje vidljivosti same LGBTIQ zajednice na području Zagreba gdje takve aktivnosti nedostaju ali također i kulturno oživljavanje kvarta nastavno na trendove urbanističkih mijena nastalih tijekom pandemije a kojima se život građana sve više orijentira na sadržaje unutar kvarta u kojemu žive. U jednom od zagrebačkih kvartova na jedan dan će se uspostaviti kvartovski žarišni centar, mjesto različitih zbivanja koje je otvoreno i sigurno za sve. Organizirati će se informativne točke udruga i inicijativa, različite mogućnosti za prezentaciju umjetnika iz zajednice - izlaganje likovnih umjetnika i umjetnika iz područja dizajna, site-specific instalacija kao i glazbeni program izvođača iz LGBT zajednice. Na području jednog parka ili trga uspostavit će se tako hibridni spoj info sajma, piknika, umjetničkog sajma, izvedbenog programa, ljudskopravaškog prosvjeda i jednostavno prostora u kojemu građani provode vrijeme uz druženje i kulturne sadržaje. Manifestacija će se oblikovati s naglaskom na teme solidarnosti kao koncepta održivosti urbanog života – od ekološke održivosti sredstava prijevoza kao brige za vlastiti grad, do osnaživanja marginaliziranih identiteta.

Događaj 2

Međunarodni festival queer i feminističke kulture Smoqua u Rijeci se održava od 2017. godine, a organiziraju ga udruge LORI i PaRiter uz organizaciju u kulturi GSG.
Te prve godine Smoqua je okupljala 20-ak aktivista/kinja i umjetnika/ica iz susjednih zemalja (Slovenija, Srbija, BIH, Crna Gora, Kosovo, Makedonija) i program se izvodio na hrvatskom jeziku, a već od iduće, 2018. godine, Smoqua je „u potpunosti“ međunarodni festival, dolaze nam gosti i gošće iz raznih dijelova svijeta, s nekoliko kontinenata, sve je više posjetitelja/ica, a program se odvija i na hrvatskom i na engleskom jeziku. Iako je queer zajednica izuzetno heterogena, činjenica je da se biseksualnost kao seksualni identitet često predvidi i ostaje zanemaren, egzistirajući na razmeđi diskriminacije i fetišizacije. S obzirom na navedeno, u sklopu prve aktivnosti želimo predstaviti rezultate istraživanja o iskustvima biseksualnih osoba u Republici Hrvatskoj koje će se oslanjati na postojeći rad "O nekim aspektima biseksualnosti", objavljenog pri repozitoriju FFRI i uskoro izloženog na konferenciji udruge studenata/ica i profesora/ica ZA PRAVO LGBTIQA+ OSOBA Pravnog fakulteta u Zagrebu. Autorica istraživanja i rada je Marinella Matejčić, kulturologinja i zaposlenica PaRitera, feministkinja i dugogodišnja aktivistkinja te novinarka. Uz predstavljanje rezultata, predviđeno je tiskanje i manjeg bookleta s iskustvima i glavnim nalazima iz istraživanja. Panel na temu marginaliziranih seksualnosti i identiteta unutar QUEERA s fokusom na višestruko manjinske kulure, na kojem će govoriti predstavnice i predstavnici navedenih skupina, uz stručnjakinje iz područja rodnih studija i queer kulture. Predviđeno je 4 govornika/ica uz moderaturu. Panel će se održati u Rijeci te će biti dostupan široj publici putem online platforme Zoom i društvenih mreža. Ovaj panel će funkcionirati kao mjesto susreta i razmjene iskustava, ali i svojevrsni hibrid panela i rasprave. 

Događaj 3

„Homo*, fešta!“ festival je LGBT kulture kojim se kroz kulturno-zabavna događanja ruše predrasude i stereotipi o LGBT osobama, povećava vidljivost LGBT osoba u društvu te osvještavaju građani/ke.
*istarski homo = idemo, ajmo! Homo, fešta! jedino je događanje u Poreču koje okuplja LGBT osobe, a dugo je bilo i jedino događanje u Istri festivalskog karaktera, otvorenog i besplatnog za sve sudionike/ce, nekomercijalnog tipa te primarno aktivistički i zagovaralački. Festivalski program pomno je biran kako bi odgovorio i/ili prikazao trenutno stanje LGBT ljudskih prava u Hrvatskoj i regiji. Festival ćemo otvoriti izložbom LGBT tematike i/ili autora/ica, koja propituje ili utvrđuje stanje prava LGBT osoba, živote zajednice te služi kako bi se druptvo osvijestilo o problemima i izazovima s kojima se LGBT osobe svakodnevno susreću. Projicirat ćemo i dva filma, igrana i/ili dokumentna s fokusom na domaće i regionalne autore/ice, LGBT tematike te održati tribinu na kojoj će sudjelovati relevantne osobe za temu koju odaberemo sa svrhom osvještavanja o aktualnim temama koje se odnose na LGBT osobe u Istri/Hrvatskoj. Održat će se živa knjižnica na glavnom trgu grada gdje će naši građani/ke moći čitati LGBT osobe te na taj način odbaciti predrasude i stereotipe te saznati sve što ih zanima. U friendly kafiću održat ćemo i queer kviz, koji se pokazao kao dobar alat za informiranje u zabavnom formatu.Aktivnosti će se oblikovati uz poseban fokus na zastupljenost manje vidljivih identiteta unutar zajednice. Festival ćemo zatvoriti partyjem, koji redovito okuplja najveći broj posjetitelja/ica festivala te je feedback izrazito pozitivan jer je to jedini zabavan događaj u lokalnoj zajednici gdje se LGBT osobe mogu slobodno družiti i iskazivati emocije, upoznavati i zabaviti bez brige hoće li radi toga biti napadnuti ili osuđivani. Na partyju će se održati drag show uz DJ setove. 


Termini i mjesta događanja

Događaj 1
Mjesto: Zagreb
Termin: Lipanj

Događaj 2
Mjesto: Rijeka
Termin: Listopad

Događaj 3
Mjesto: Poreč
Termin: Srpanj


Clubture budžet

14,000.00 €