English

Clubture

Clubture-HR 23. krug - 2. poziv

Naziv projekta: Cirkus na margini


Vrsta projekta: Turneja
Budžetna kategorija: 5 000 eura

Podaci o organizaciji - nositelj projekta:

Puni naziv organizacije: Udruga za kulturu i sport Pozitivna sila
Adresa nositelja: Biskupa Jurja Dobrile 6, Split
Grad nositelja: Split
Ime i prezime odgovorne osobe Antonia Kuzmanić
Voditelj/ica projekta Antonia Kuzmanić
Telefon: 0996681189
Email: antonia.kuzmanic@gmail.com
Fax:

Podaci o organizacijama - partneri u projektu:

Puni naziv organizacije: Udruga Tatavaka
Grad: Zlarin
Adresa: Pomihalj 10
Puni naziv organizacije: Umjetnička organizacija Kotar Teatar
Grad: Delnice
Adresa: Kuželj 10
Puni naziv organizacije: Festival mediteranskog filma Split
Grad: Split
Adresa: Matoševa 34


Opis turneje

Opis sadržaja koji se predlaže za turneju:

Turneju „Cirkus na margini“ prijavljuje Udruga za kulturu i sport Pozitivna sila, tj. njezin ogranak za kazalište suvremenog cirkusa ROOM 100 kolektiv, u suradnji s udrugom Tatavaka, umjetničkom organizacijom Kotar Teatar i Festivalom mediteranskog filma Split.

"Cirkus na margini" program je koji dovodi suvremeni cirkus u manja mjesta i zajednice koje dominantni tokovi prezentacije suvremene kulture i umjetnosti u Hrvatskoj mimoilaze te na dislocirane, neočekivane i isključene lokacije na kojima se ovakva izvedbena umjetnost niti ne očekuje. Projekt se provodi s ciljem obogaćivanja kulturnog sadržaja u manjim i dislociranim zajednicama visokokvalitetnim i suvremenim izvedbenim programom.

Kroz 22. krug CTHR-a želimo suvremeni cirkus dovesti u Delnice, Imotski i Zlarin. Sadržaj koji dovodimo je hairhanging predstava meksičko-španjolske umjetnice Ingrid Esperanze. Hairhanging je tradicionalna cirkuska vještina u kojoj izvođač/ica visi u zraku isključivo na vlastitoj kosi. Ingrid ovu tradicionalnu vještinu kombinira s eksperimentalnim cirkusom, fizičkim kazalištem i plesom i stvara izvedbeni ritual fascinantne tehnike i intenzivne emocije.

Osim što projekt izmiče suvremenu izvedbenu umjetnost iz dominantnih velikih gradova, također je izmiče i iz tradicionalnih kazališnih okvira i dovodi je u javni prostor. Razlog tome je dvostran: a) oživljavanje javnog prostora i davanje nove uloga prostorima koji se uobičajeno ne doživljavaju kao izvedbeni i b) dolazak do nove publike i razvoj odnosa s publikom.

„Cirkus na margini“ dugotrajniji je projekt razvoja kulturnog programa i razvoja publike na otocima i manjim gradovima u Dalmatinskoj zagori, Gorskom kotaru, Lici i Zagorju kroz koji želimo suvremenu cirkusku umjetnost učiniti trajno dostupnom stanovnicima ovih krajeva. Projekt se realizira u bliskom partnerstvu s udrugama, umjetničkim organizacijama, turističkim zajednicama ili ustanovama u kulturi koje djeluju u lokalnoj zajednici. Krajnji cilj je decentralizirati kulturni program i stvoriti platformu partnerskih organizacija koje će redovito programirati suvremeni cirkus u svojim mjestima.

Program "Cirkus na margini" započeli smo provoditi u 2020. godini i do sada smo suvremeni cirkus doveli na otoke Lastovo i Mljet, manja mjesta Klanjec i Gornju Stubicu, zatim Sinj i dva put na planinu Mosor. U programu su sudjelovali francuski, španjolski i hrvatski umjetnici.
Termini i mjesta događanja

Događaj 1
Mjesto: Imotski
Termin: 1. - 10. srpnja 2022.

Događaj 2
Mjesto: Zlarin
Termin: 1. - 10. srpnja 2022.

Događaj 3
Mjesto: Delnice
Termin: 1. - 10. srpnja 2022.


Clubture budžet

24,000.00 €