English

Clubture

Clubture-HR 23. krug - 2. poziv

Naziv projekta: Suvremeno u Zagorju 2022.


Vrsta projekta: Suradnički
Budžetna kategorija: 3 000 eura

Podaci o organizaciji - nositelj projekta:

Puni naziv organizacije: Udruga Kućni kolektiv
Adresa nositelja: Antuna Augustinčića 1
Grad nositelja: Klanjec
Ime i prezime odgovorne osobe Jerko Marčić
Voditelj/ica projekta Dunja Bovan
Telefon: 0915681222
Email: kucnikolektiv@gmail.com
Fax:

Podaci o organizacijama - partneri u projektu:

Puni naziv organizacije: Građanska organizacija za kulturu - GOKUL
Grad: Zabok
Adresa: Trg Dragutina Domjanića 6
Puni naziv organizacije: Humska udruga mladih
Grad: Hum na Sutli
Adresa: Mali Tabor 18/A
Puni naziv organizacije: Udruga za kulturu i sport Pozitivna sila
Grad: Split
Adresa: Biskupa Jurja Dobrile 6


Opis projekta

Koncept:

Suvremeno u Zagorju 2022. program je gostovanja predstava iz područja suvremenih izvođačkih praksi s ciljem popularizacije i decentralizacije suvremene izvedbene umjetnosti i razvoja i edukacije nove publike na području Hrvatskog Zagorja. 
Ovaj suradnički projekt organizira se kao nastavak uspješno provedenog istoimenog programa 2021. godine kada su u rujnu održane četiri izvedbe iz područja suvremenih izvedbenih praksi u Klanjcu, Zaboku, Humu na Sutli i Gornjoj Stubici. 
Planirane su tri izvedbe iz područja suvremenih izvođačkih praksi (plesna i cirkuska) uz interdisciplinarne popratne sadržaje koji potiču angažiranost publike: razgovore izvođača i publike, održavanje edukativnih programa (npr. radionice žongliranja i akrobatike za djecu).
Kao i prošle godine, sve izvedbe bit će besplatne za posjetitelje, a postavljanjem izvedbi u za to nekonvencionalne prostore na otvorenom očekujemo zainteresirati široku paletu stanovnika tih područja. Posebni cilj provedbom edukativnih programa s mogućnošću direktnog sudjelovanja u praktičnim radionicama jest upoznati djecu i mlade sa suvremenim izvođačkim praksama te time doprinijeti ulaganju u razvoj publike s dugotrajnim učinkom.
Glavni cilj projekta je razvoj publike suvremenih izvedbenih praksi na način da će se zainteresiranoj javnosti iz navedenih gradova i mjesta fizički, vizualno i teorijski približiti suvremeni ples, pokret, cirkus i postdramsko kazalište, kao nadopunu na postojeću kulturnu ponudu koja je ipak nešto klasičnijeg, tradicionalnijeg umjetničkog usmjerenja.
Decentralizacijom programa, izmicanjem iz zatvorenih izvedbenih prostora i inovativnim postavljanjem na javne prostore koji inače nemaju izvedbenu namjenu, cilj nam je omogućiti i onima koji možda nisu otvoreni prema otkrivanju suvremenih performerskih estetika da besplatno a time i neobavezno sudjeluju kao publika ili samo usputni promatrači sa strane. 
Ulaganjem u promociju suvremenih izvođačkih praksi kroz pristupačan i estetski nehermetičan program ulažemo u budućnost proširenja vidljivosti, razumijevanja i interesa za suvremenu izvedbenu umjetnost u mjestima koja su u tom području deficitarna.


Sredstva Clubturea bit će utrošena na već dogovorene 3 izvedbe kako je navedeno u budžetu, a dodatni izvori financiranja (Grad Klanjec, Krapinsko-zagorska županija) pokrit će ostatak ukupnih troškova za ove 3 izvedbe.

Premda je program dobio potporu MKM-a u području Razvoj publike u kulturi, iz tih sredstava financirat će se dodatna dva događanja u dva različita grada koja organiziramo bez lokalnih partnera i s drugim umjetnicima, zatim troškovi aktivnosti popratnog edukativnog dijela programa te troškovi provedbe svih aktivnosti vezanih uz  analizu i istraživanje publikeOpis partnerstva:

Nositelj projekta i partneri su uključeni u pripremu i realizaciju projekta na nekoliko razina. Humska udruga mladih i Gokul partneri su prvenstveno zbog svog dugogodišnjeg djelovanja na području produkcije i promocije nezavisne kulture i umjetnosti u Krapinsko-zagorskoj županiji, ali i zbog njihove zainteresiranosti za jačanje povezanosti udruga u kulturi na tom području. Njihova prepoznatljivost u Krapinsko-zagorskoj županiji i poznavanje svih logističkih i organizacijskih uvjeta neizostavan su element suradnje na ovom projektu jer garantiraju najbolju moguću kvalitetu realizacije. Nositelj projekta, udruga Kućni kolektiv kao cilj ima daljnje osnaživanje povezanosti s lokalnim partnerima u realizaciji projekta i nastavak uspješno provedenog programa Suvremeno u Zagorju 2021. s namjerom da postane redovan godišnji program.

Udruga za sport i kulturu Pozitivna sila partner je u ovom projektu kao producent i promotor suvremenih i inovativnih umjetničkih praksi.
Estetika i umjetnička produkcija Pozitivne sile isprepletene su s umjetničkim i edukativnim programskim pravcima Kuće Klajn. Prisutnost i predstavljanje publici u Krapinsko-zagorskoj županiji proširuje vidljivost umjetničkih partnera koji nisu s tog područja niti su tamo imali puno prilika za predstavljanje svog rada, a posebno je istaknuto gostovanje međunarodnih izvođača. Ovakva suradnja jasno pokazuje smjer i ciljeve koje kao nositelji projekta sa suradnicima želimo nastaviti ostvarivati, prvenstveno na polju izvedbenih umjetnosti i edukativnih programa.Sadržaj

Događaj 1

Kumrovec, svibanj 2022.
Izvedba predstave SPEKTAKL autorice i koreografkinje Irme Omerzo u produkciji Studia za suvremeni ples / plato ispred Spomen doma Kumrovec

Predstava preispituje naslijeđe najstarijeg hrvatskog plesnog ansambla. No, umjesto klasične hommage predstave, autorica tradiciji Studija pristupa koristeći je za postavljanje pitanja o uvjetima, značenjima i razlozima zajedništva danas, na sceni i izvan nje. U ovom radu Omerzo ispituje perspektive unisonog kretanja i mogućnosti njegova dekonstruiranja tragajući za granicama, okvirima i kombinacijama zajedništva. Naslov predstave pritom je istovremeno i referenca na fascinaciju unisonim pokretom u mainstream kulturi, ali i podsjećanje na potencijal koji izvire kao posljedica njegove ustrajnosti. “SPEKTAKL” u tom smislu negira tradicionalne protokole spektakularnosti koja inzistira na uniformnosti, zamjenjujući je pritom isticanjem potencijala bivanja zajedno na načine koji afirmiraju i samostalnost u tom zajedništvu.

Specifičnost lokacije izvedbe ističe tematiku ove predstave, a postavljajući je u za to nekonvencionalan ambijent dodatno se naglašava važnost decentralizacije izvođenja suvremenih umjetničkih praksi.
Predviđeni broj publike je 70, uz 6 izvođačica-plesačica i jednog izvođača-glazbenika. Nakon predstave bit će organiziran razgovor s izvođačicama i publikom.

Događaj 2

Hum na Sutli, rujan 2022.
Izvedba predstave Plaža autora i redatelja Aleksandra Švabića i Damira Klemenića u izvedbi umjetničkog kolektiva ŠKVADRA i glumice Nataše Kopeč.
Izvedba na obali rijeke Sutle.


U ideji, odlazak na plažu prihvaćen je kao prostor i vrijeme u kojem se opuštamo u vlastitoj intimi, polumeditativnom stanju, u poluprirodnom ambijentu. Ubrzo prostor plaže postaje vrtlog buke, želja, rituala i navika kojih je i sam dio. Postaje prostor izlaganja i procjenjivanja, osude i fascinacije. Gužva pojedinaca koji se nemirno bore svatko za svoj mir. Plaža rastvara, uvećava, pikselizira događaje koji se odvijaju na lokaciji stvarne plaže i daje im priliku da postanu dramske situacije i koreografije.

Predstava je do sada izvedena u zatvorenim prostorima, a ova izvedba bit će specifična jer će izvođači i autori nekoliko dana boraviti u Kući Klajn i na lokaciji prilagođavajući izvedbu zza otvoreni prostor.
Uz sedam izvođača i dva autora, izvedbi će moći prisustvovati maksimalno 50 ljudi zbog specifičnosti prostora.

Nakon izvedbe bit će organiziran razgovor izvođača, autora i publike.

Događaj 3

Zabok, rujan 2022.
Izvedba predstave SÓ, španjolskog autora i izvođača Xampatita Pata u dvorani Pučkog otvorenog učilišta Zabok

SÓ je žonglerska predstava za djecu i odrasle, obiteljska predstava koja na zabavan način prikazuje kako geometrijski oblici kroz igru mogu postati umjetnost. Opsesivan, kvadratan i pedantan lik okružen beskrajnim brojem nekontroliranih kutija s kojima se može igrati i oblikovati svijet oko sebe.
Iz kaosa nastaje ludi svemir, noseći smijeh i stvarajući komično ludilo, pretvarajući se u novo biće s novom formom.

Specifičnost ove izvedbe je ponuda suvremene cirkuske umjetnosti prilagođena djeci, što je u nas rijetka praksa, te je uglavnom rezervirana za velike gradove. Izvedba se ostvaruje u suradnji s partnerom Pozitivna sila.
Uz jednog izvođača. predviđeni broj publike ovisit će o epidemiološkim mjerama koje će tada biti na snazi za zatvorene prostore. Ujedno, ovo je i jedina izvedba u ovom programu koja se izvodi u zatvorenom prostoru, zbog specifičnosti i svjetlosnih zahtjeva izvedbe.
Nakon izvedbe bit će organiziran kratki tečaj žongliranja za djecu.


Termini i mjesta događanja

Događaj 1
Mjesto: Kumrovec
Termin: svibanj 2022.

Događaj 2
Mjesto: Hum na Sutli
Termin: rujan 2022.

Događaj 3
Mjesto: Zabok
Termin: rujan 2022.


Clubture budžet

16,000.00 €