English

Clubture

Clubture-HR 23. krug - 2. poziv

Naziv projekta: Soundsystem D.I.Y.


Vrsta projekta: Turneja
Budžetna kategorija: 3 000 eura

Podaci o organizaciji - nositelj projekta:

Puni naziv organizacije: Koprivnička inicijativa volontera i aktivista
Adresa nositelja: M.P.Miškine 95
Grad nositelja: Koprivnica
Ime i prezime odgovorne osobe Alen Kerovec
Voditelj/ica projekta Alen Kerovec
Telefon: 0981648763
Email: udruga.kopriva@gmail.com
Fax:

Podaci o organizacijama - partneri u projektu:

Puni naziv organizacije: Udruga Sub Pokret - Sub Movements
Grad: Pula
Adresa: Paduljski Put 70A
Puni naziv organizacije: Udruga Revolution
Grad: Valpovo
Adresa: Trg Kralja Tomislava 14


Opis turneje

Opis sadržaja koji se predlaže za turneju:

Pod soundsystem kulturom, u najužem smislu, podrazumijeva se ručna izrada unikatno projektiranih zvučnih kutija velikih dimenzija, glazbeno-scenski nastupi te društveno-politički angažman kroz glazbu. S tradicijom starom više od pola stoljeća sama kultura se često povezuje sa aktivizmom i promicanjem društvene jednakosti I tolerancije. Trenutno u Hrvatskoj brojimo 6 aktivnih sound systema. Domaća Soundsystem scena započela je u Zagrebu 2006. godine te se s vremenom proširila po regiji. Projekt Soundsystem D.I.Y. održati će se u Valpovu, Koprivnici i Puli.
Svaki događaj planiramo kroz cjelodnevne aktivnosti koje se sastoji od radionica izrade analogne opreme koja je neizostavni dio manipulacije zvukom u soundsystem kulturi – delaya koja će uključivati I izradu digitalne brošure sa uputstvima o samostalnoj izradi za buduće entuzijaste te dio o značenju deleya za process reprodukcije I manipulacije zvukom kroz produkciju ili reprodukciju glazbe na soundsystem sceni koja će biti dostupna za download na stranicama prijavitelja I partnera kao I Clubture foruma i portala reggae.hr koji se bavi promocijom reggae, dub glazbe i soundsystem kulture na regionalnoj osnovi. Drugi dio dnevnih aktivnosti odnosio bi se na projekcije filmova o globalnoj Soundsystem kulturi, promociji izrađene brošure o povijesti soundsystem kulture u Hrvatskoj, te večernji dio u kojem kroz koji će se održati glazbeni program lokalnih izvođača u sva tri grada na ručno izrađenom Nettle soundsystemu u vlasništvu Udruge KOPRIVA.
Dakle smisao same turneje, uz promociju soundsystema kao ozvučenja koje nudi poseban i unikatan doživljaj publici te vrijednosnu poruku koju promiče, je I jačanje nezavisne, alternativne culture, umrežavanje različitih dionika iz različitih regija Hrvatske na stvaranju novog kulturnog sadržaja, promociji određenog načina života, kulture I DIY principa.

Na događajima u gradovima bi radili na praktičnom dijelu izrade analogne opreme potrebne za rad soundsystema, delaya i njegovom značenju u reprodukciji zvuka na soundu, utjecaju na publiku, tehnikama korištenja te samoj poovijest manipulacije zvukom u sklupu soundsystem kulture.
Uvodni dio predavanja kao i radionicu izrade delaya u sva tri grada bi vodio Petar Podvezanec, elektrotehničar i kreator Old Lady soundsystema iz Ludbrega.
Sveobuhvatnije upoznavanje sa soundsystem kulturom korisnika projekta potaknuti ćemo i projekcijama filma "Ina vanagard style", dokumentarnog filma iz 2022. godine o britanskom kolektivu Irration steppas koji je 90tih svojim avangardnim produkcijskim stilom i korištenjem efekata poput delaya, reverba i jeke revolucionalizirao europsku soundsystem scenu te pokrenuo novi podžanr u dub glazbi koji je dominantan i danas - stepper dub. Projekcije filma će se održavati u svakom gradu turneje (Koprivnica Valpovo i Pula) kao i promocija brošure “Povijest soundsystem culture u Hrvatskoj” koja je tiskana u sklopu provedbe prošlogodišnjih aktivnosti te prvi puta na jednom mjestu donosi sveobuhvatnu povijest culture soundova na ovim prostorima, pregled svih regionalnih soundova, rječnik soundsystem culture I prikaz komponenata svakog soundau za laike.
Večernji glazbeni program održati će se u svim gradovima turneje, Valpovu, Koprivnici i Puli.
Članovi svih udruga su aktivni na glazbenoj sceni kroz rad njihovih matičnih kolektiva. Glazbeni program bi obuhvatio nastupe članova udruge ( Nettle Soundsystem ,Slavonija Vibes Syndicate , Munchies Soundsystem) u sva tri grad te I na taj način promovirao mrežu suradnje koju ovim projektom razvijamo.

Dakle, projekt povezuje tri udruge koje djeluju u sličnom području i bave se srodnim ciljevima u različitim dijelovima Hrvatske. Ovom prilikom bi se stvorila mreža koja učvršćuje suradnju između udruga koje bi zasigurno potpomogle uzdizanju jedne vrste društvenog angažmana koja je još novitet na ovim prostorima, te bi se sukladno stvorio pozitivan odnos s lokalnom zajednicom.
Cilj projekta je ujediniti kontinentalni dio Hrvatske s Istrom te stvoriti dugoročnu suradnju koja će utjecati na razvoj i ujednačavanje nezavisne kulture između dvije regije, promovirati društveno osviješten način zabave te osnažiti ulogu glazbe kao sredstva za društvene promjene, promovirati DIY principe djelovanja te umrežavanje i komunitarni rad.
U svakom gradu će polaznici radionica imati priliku sudjelovati u procesu izrade analognog delaya, neizostavne opreme svakog sounda s profesionalnim DIY aktivistom, Petrom Podvezancem koji je samostalno napravio svoj sound među prvima u Hrvatskoj, davne 2012. godine.
Završetkom projekta svaka od prijavljenih udruga imati će izrađen analogni delay koji će koristiti pri organizaciji budućih glazbenih događaja.
Termini i mjesta događanja

Događaj 1
Mjesto: Koprivnica
Termin: zadnje tromjesečje 2023.

Događaj 2
Mjesto: Pula
Termin: zadnje tromjesečje 2023.

Događaj 3
Mjesto: Valpovo
Termin: zadnje tromjesečje 2023.


Clubture budžet

2,493.00 €