Clubture

Bez Granica - integracija umjetnosti - umjetnost integracije

Nositelj
Živi Atelje Dajht Kralj
Partneri
Info zona, Omladinska udruga Podum, PANK - Platforma aktivnih nezavisnih kreativaca
Godina
2018
Mjesta
Pula, Split, Otočac, Dugo Selo

Putujuća izložba „Bez granica“ koristi se kao platforma za direktne susrete sudionika s posjetiocima u lokalnoj zajednici kako bi se javnost tih mjesta senzibilizirala o mogućnostima kreativnog doprinosa izbjeglica. Azilanti šire svoju mrežu lokalnih poznanstava što pomaže minimaliziranju njihovog osjećaja isključenosti.

Pula - Izložba je otvorena u Puli u subotu, 9. lipnja u HUIU – Hrvatskom udruženju interdisciplinarnih umjetnika i trajala je do srijede, 13. lipnja.

Pula - Prezentacija i radionica održane su u nedjelju, 10. lipnja. Udruga PANK – Platforma Aktivnih Nezavisnih Kreativaca brinula se o informiranju lokalne zajednice i stimuliranju sudionika iz lokalne zajednice za radionicu i posjet izložbi. Petero sudionika iz Pule surađivalo je na skraćenom obliku radionice kaligrafskog slikanja kineskim tušem na rižinom papiru zajedno sa sudionicima koji su došli iz Zagreba. Ostvarena je glavna namjera radionice – i sudionici su originalne radionice-izložbe bili ravnopravni sudionici, ali i mentori lokalnim gostima. Radionica je ostvarila produkciju umjetničkih ostvarenja putem metodologije koja naglašava proces unutarnjeg otvaranja i suštinske suradnje između svih sudionika.

Split - Turneja se nastavila u Splitu gdje je izložba otvorena u subotu, 16. lipnja u Info Zoni i trajala do 5. kolovoza.

Split - Prezentacija i radionica održane su u nedjelju, 17. lipnja u Info Zoni. Partner u Splitu, Info Zona, prema dogovoru je preuzela odgovornost informiranja lokalne zajednice i stimuliranja lokalnih sudionika radionice te posjetitelja izložbe. Troje sudionika iz Splita surađivalo je na skraćenom obliku radionice kaligrafskog slikanja kineskim tušem na rižinom papiru zajedno sa šestero sudionika koji su došli iz Zagreba. Ostvarena je glavna intencija radionice - sudionici originalne radionice-izložbe ponovno su bili ravnopravni sudionici, ali i mentori lokalnim gostima. Radionica je ostvarila produkciju umjetničkih ostvarenja putem metodologije koja naglašava proces unutarnjeg otvaranja i suštinske suradnje između svih sudionika.

Otočac - Izložba je postavljena u Otočcu 1. rujna u Gackom pučkom otvorenom učilištu i ostala je otvorena do 7. rujna.

Otočac - Prezentacija i radionica održani su u nedjelju, 2. rujna u GPOU Otočac. Na radionici kaligrafskog slikanja kineskim tušem na rižinom papiru sudjelovalo je 20 sudionika iz Belgije, Njemačke i Otočca, zajedno sa osmero sudionika koji su došli iz Zagreba. Uspjeh radionice posebno je naglašen zbog raznolikosti sudionika. S obzirom da lokalna mlada populacija traži uzore u zemljama tzv. zapadne Europe, stvaranje ravnopravne suradnje bio je odlučujući trenutak u omogućavanju brisanja predrasuda i negativnih premisa kroz vlastito iskustvo suradnje. Ova specifična kombinacija faktora Otočac čini posebnim iskustvom za sve sudionike i nesumnjivo dodaje vrijednost cijelom projektu.

Dugo Selo - Izložba je otvorena 13. listopada u Starim krovovima i ostala je otvorena do 16. listopada.

Dugo Selo - Prezentacija i radionica održala se u subotu, 13. listopada u Starim krovovima. S obzirom na blizinu Zagreba ovaj događaj omogućio je novim sudionicima iz zajednice tražilaca azila da, mnogi po prvi put izađu izvan granica grada i prihvatnog centra. Ta im je dostupnost omogućila da uključe i članove svojih obitelji.