Clubture

Umjetnosti i aktivizma

Nositelj
Domino
Partneri
Art radionica Lazareti, Drugo more
Godina
2018
Mjesta
Grožnjan, Dubrovnik, Zagreb

Projekt Umjetnosti i aktivizma, koji su provele udruge Domino, Drugo more i Art radionica Lazareti, usmjeren je na edukaciju organizacija i pojedinaca o mogućnostima spajanja umjetničkog i aktivističkog djelovanja.

Grožnjan - Prvi segment projekta, s fokusom na poticanje angažmana mladih u kulturi i ljudskim pravima, proveden je kroz program Ljetne škole umjetnosti i aktivizma, u kojoj je u rujnu sudjelovali polaznici iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije. Riječ je o programu namijenjenom mladim umjetnicima i aktivistima iz Hrvatske i regije koji su tijekom rezidencijalnog boravka radili na metodama kontekstualiziranja angažiranog umjetničkog performansa; povezivanja aktivizma i umjetnosti; mobiliziranja šire zajednice; stvaranja akcija i happeninga (umjetnost i aktivizam u javnom prostoru); propitivanja ne/uspjeha; stvaranja zajedničkih platformi; javnog zagovaranja i produciranja novih inicijativa.

Dubrovnik - Drugi segment projekta, proveden početkom prosinca u Dubrovniku, usmjeren je na organizacije i profesionalce u kulturi koji su educirani u primjenjivanju alata koje koriste organizacije civilnog društva van sektora kulture, a naročito iz ljudskopravaškog sektora. U prostorima Art Radionice Lazareti edukaciju je provela Suzana Jašić, uz usporedni rad s alatima za samoevaluaciju organizacija koje se bave društvenim angažmanom i primjerima inozemnih pozitivnih praksi o uvođenju samoevaluacije u rad organizacija koje se bave kulturom.

Zagreb - Treći segment projekta usmjeren je na pojedince zainteresirane za upotrebu tehnologije u ljudskopravaškom angažmanu. Uz korištenje tehnike 3D printanja, upoznavanja s creative commons praksama, te anatomske radionice, polaznici su upoznati s alatima kojima je tehnologija pozitivno utjecala na pozitivniji pristup ženskoj tjelesnosti u nekim državama.