Clubture

ARTbeat street art tour

Nositelj
Udruga mladih za poticanje kreativnog izražavanja "Revolucija"
Partneri
Vukovarska udruga kulturnog aktivizma - VUKA, KA - Matrix - Udruga za društveni razvoj
Godina
2019
Mjesta
Vukovar, Osijek, Belišće, Valpovo, Karlovac

Artbeat street art turneja održala se u pet gradova te je promovirala uličnu umjetnost kao urbani fenomen, a uljučila je Artbeat izložbu, graffiti jam, radionice sitotiska i izrade naljepnica i glazbeni program. Naljepnice ili stickere danas mnogi svrstavaju u podvrstu grafiti kulture, upravo zbog njihove uloge ostavljanja traga ili potpisa u javnom prostoru. Kod stvaranja ovakvih naljepnica i postera, umjetnici se koriste raznim tehnikama kao što su oslikavanje rukom, korištenje šablona, linorez, drvorez pa sve do sito ili digitalnog tiska, što ih čini vrlo rasprostranjenim medijem izražavanja. Izložba naljepnica, koja je ujedno i jedna od prvih ovakve vrste na našim prostorima, naišla je na odličan odaziv street artista koji su poslali svoje najbolje radove. Sudjelovalo je preko 200 umjetnika iz cijelog svijeta iz više od 80 različitih zemalja svijeta, od Južne Afrike, Meksika, Brazila, SAD-a, preko cijele Europe, pa sve do Filipina i Japana.

Vukovar – Ispred Radničkog doma 8. lipnja postavljena je pop-up Artbeat izložba te je održana radionica izrade naljepnica koje su potom nalijepljene na neku od Artbeat ploča s naljepnicama te su time postale izlošci na izložbi. Organiziran je i glazbeni program.

Osijek – U prostorijama udruge Slama u petak 28. lipnja održana je radionica sitostiska na kojoj su polaznici izrađivali majice s vlastitim dizajnom, a vodio ju je član udruge ''Revolucija'' Bojan Molnar. U subotu 29. lipnja otvorena je izložba naljepnica i održana radionica izrade naljepnica, a grafite su crtala 3 grafiti artista iz Osijeka.

Belišće – Iduća stanica Artbeat street art toura održala se u sklopu Forest Art festivala na Citadeli u Belišću. Forest Art festival je festival umjetnika koji se okupljaju na jedinstvenoj lokaciji Citadela u Belišću, a koja je centar za rehabilitaciju osoba s posebnim potrebama koji vodi udruga Zvono iz Belišća. Radionica izrade naljepnica održavala se 14. rujna, a bila je priključena nizu radionica koje su održane taj dan u sklopu Forest Art festivala.

Valpovo – U sklopu aktivnosti u Valpovu, 21. rujna održana je pop-up Artbeat izložba u perivoju dvorca Prandau-Normann gdje se street art željelo predstaviti slučajnim prolaznicima. Uz izložbu su bili izloženi i radovi nastali u radu udruge kao što su oslikane školske stolice i namještaj od paleta. U prostorijama dvorca Prandau-Normann održana je radionica sitotiska na kojoj su polaznici imali priliku izraditi majice s logom Artbeat street art toura.

Karlovac – Posljednja stanica Artbeat Street art toura bila je u Karlovcu gdje je uklopljena u niz aktivnosti koje je provodila udruga KA-Matrix u prostorijama Male Scene. Izložba je bila otvorena od 26. do 30. listopada 2019., a na dan otvorenja ARTbeat izložbe održana je radionica sitotiska na kojoj su posjetitelji imali priliku izraditi majice s logom Artbeat street Art Toura te im je tako ostao trajni suvenir i podsjetnik na street art i sticker kulturu.