Clubture

Ekstravagantna ljubav u Zagrebu, Splitu i Korčuli

Nositelj
KONTEJNER - biro suvremene umjetničke prakse
Partneri
Platforma 9.81 - Institut za istraživanja u arhitekturi, Siva zona - prostor suvremene i medijske umjetnosti
Godina
2019
Mjesta
Korčula, Zagreb, Split

Suradnički projekt komplementaran je umjetničkom festivalu Ekstravagantna tijela koji se od 2007. održava svake tri godine, a bavi se načinima na koje društvo određuje granice normalnog i patološkog, bilo da je riječ o tjelesnosti, izgledu, ponašanju, seksualnosti ili životnom stilu. Ekstravagantna ljubav ispituje koji mehanizmi odlučuju koja je vrsta ljubavi prihvatljiva ili neprihvatljiva, kada prerasta u patologiju, odnosno kada se jačina i predmet vezanosti definira kao bolest.

Korčula – U sklopu prvog događanja održao se program performansa odabranih u suradnji s umjetničkom organizacijom siva )( zona, a koji je uključio dva performansa hrvatskih umjetnika. U Domu kulture u Korčuli 14. kolovoza održan je performans Koreografija utopije, pokret br. 2. plesne umjetnice Sonje Pregrad, dizajnera i glazbenika Andra Giunia i novomedijskog umjetnika Tina Dožića.

Korčula – Performans Need Your Love So Bad Nika Mihaljevića održan je u Ljetnom kinu u Korčuli 17. kolovoza.

Zagreb – Drugo događanje suradničkog projekta održano je u Zagrebu, 21. rujna u Hali 5 Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Konferencija “Razveži vezu: Redefiniranje normativnosti u ljubavi” organizirana je u partnerstvu s Fotografskom udrugom Organ Vida u sklopu festivala Ekstravagantna tijela u Zagrebu. Konferencija se sastojala od 3 panela, jednog okruglog stola te izvedbenog predavanja.

Split – U Splitu se održao program koji je uključivao tri radionice odabrane u suradnji s udrugom Platforma 9,81 umjetnika Danija Ploegera (NL), Darka Vukića (RS) i arhitekta Marka Gusića (HR). Radionica Tech Fetish Party Dani Ploegera održana je 21. listopada u Beton kinu u Splitu i bavila se tehnološkim konzumerizmom i fetišizmom, performativnošću i online seksualizacijom, pornografijom i hipermedijalnošću. Radionica Dijagramiranje događaja na praznom horizontu Darka Vukića održana je 22. listopada. Ova radionica bila je orijentirana na diskusiju i induktivni materijal. Umjetnikov fokus bio je uglavnom na umjetnosti i istraživanju vezanom za dijagramske funkcije, eksperimentu, obratu (twist) kao i na mentalnim procesima prikazanim dijagramom. Tema treće radionice Ljubav i arhitektura pod vodstvom Marka Gusića bila je postav umjetničkih radova s izložbe Ekstravagantna tijela: Ekstravagantna ljubav u kontekstu grada Splita, a održana 23. je listopada. Sudionici su se bavili promišljanjem o alternativnim i raznolikim načinima prezentacije umjetnosti u kontekstu grada koji izlaze iz klasičnog konteksta galerijskog postava.