Clubture

Frooom 2019! u Sinju, Komiži i Zagrebu

Nositelj
Udruga Bacači sjenki
Partneri
Sinjski kulturni urbani pokret - SKUP, Umjetnička organizacija "BESA"
Godina
2019
Mjesta
Vis, Zagreb, Sinj

Suradnički projekt Frooom, odgojno-obrazovni program medijskog opismenjavanja nastao je 2011. godine iz zakonski izražene društvene potrebe za drukčijim obrazovnim metodama koje će djeci i mladima pružiti uvid u stvaranje filmova i medijskih umjetnosti te izmjestiti i izoštriti pogled na stvarnost i medijski okoliš kojem su svakodnevno izloženi. Program nastave uključivao je upoznavanje s radionicom, voditeljima i međusobno upoznavanje, obradu tema: povijest filma i gledanja; stvarnost i film; Praksinoskop, stare filmske kamere i trake; učenje snimanja, kadriranja, korištenja rasvjete; postavljanje scene i scenografije; prepoznavanje planova i perspektiva; montaža i dramaturgija; rad na Frooomopolisu (animirani film); faze u nastanku filma: preprodukcija, produkcija, postprodukcija i distribucija kroz rad na Frooomopolisu; zvuk i glazba na filmu; camera obscura; gledanje eksperimentalnih filmova te stvaranje eksperimentalnog filma; snimanje raznih TV formata, razne društvene igre za bolju socijalizaciju grupe, predstavljanje radionice i dijela rezultata radionice roditeljima, članovima obitelji i prijateljima te podjela diploma.

Vis – Prvo događanje održano je na Visu od 23. do 27. travnja u Kulturnom centru ''Ivan Vitić''. Voditelji radionice Frooom u Komiži bili su: Hana Matejašić, Bojana Burnać, Marica Grgurinović, Marnel Tomić, Boris Bakal i Sandra Uskoković.

Zagreb – Drugo događanje održano je u Zagrebu od 26. do 30. kolovoza u osnovnoj školi Silvija Strahimira Kranjčevića. Voditelji radionice Frooom u Zagrebu bili su: Irena Boćkai, Eva Gluhak, Pavle Perković, Paula Skelin, Bojana Burnać, Veno Mušinović.

Sinj – Posljednje događanje održano je u Sinju od 2. do 6. rujna u Kulturno-umjetničkom središtu Alkarski dvori. Voditelji radionice Frooom u Sinju bili su: Marija Georgiev i Paula Skelin.