Clubture

Radio na cesti 2019

Nositelj
KLFM - radio u zajednici
Partneri
KA - Matrix - Udruga za društveni razvoj, Koalicija udruga mladih - KUM, Platforma Doma mladih, Udruga Alfa Albona, Savez udruga Kaoperativa
Godina
2019
Mjesta
Split, Labin, Karlovac

Turneja predstavlja domaću nezavisnu glazbenu scenu te demonstrira tehnološku jednostavnost i pristupačnost radio prijenosa. Pored koncertnih događanja različitih izričaja nezavisne kulturne scene, sastavni dio turneje su radionice kroz koje se zainteresiranima približava ideja radijskog emitiranja i proizvodnje programa. Time se, kroz provedbu turneje stvaraju različite mikro zajednice koje se svojim aktivnostima, odnosno radioaktivnostima uključuju u stvaranje radijskog programa i nastavljaju rast šireg projekta „KLFM - Radio u zajednici“.

Split – Prvo događanje u sklopu turneje održano je u Splitu 1. lipnja 2019. u klubu Kocka. Izvođači su žanrovski bili poprilično različiti: Juggernaut (St), Tu za to (Zg), Klinika Denisa Kataneca (Zg), Discophat in live formation (St) i Porto Morto (Zg). Čitav događaj je kompletno streaman uživo te su provoditelji pokušali otvoriti i približiti brojnim zainteresiranima radijske prostorije i tehniku.

Labin – Druga postaja ovogodišnje turneje Radio na cesti bila je u Labinu, 5. listopada i uključivala je prvu Jadransku konvenciju radija u zajednici, nastupe uživo (Ilija Ludvig, Urar, Marinada) i glazbenu selekciju (KLFM Soundsystem, Radio Roža, Radio Rojc) koja je uslijedila nakon svirki uživo. Na prvoj Jadranskoj konvenciji radija u zajednici, koja se održala u prostoru Gradske knjižnice Labin, gostovali su Radio Rojc iz Pule i novopokrenuti Radio Roža iz Rijeke koji su, uz primjer community radija KLFM, predstavili svoj rad, izazove s kojima su se susretali i s kojima se trenutačno susreću, podijelili neke primjere dobrih suradnji i programa, ali i ideje za budućnost. Radio Rojc su okupljenima predstavili Branimir Slijepčević i Mirjana Radulović, dok je Davor Popdankovski predstavio Radio Rožu. Na ovom popratnom programu turneje RNC okupljeni su imali priliku upoznati se s konceptom community radija i čuti iskustva iz prve ruke. Jadranska konvencija je, osim prilike za diskusiju o aktualnom stanju radija u zajednici i smjernicama za daljnju suradnju u cilju jačanja community radio medija u RH, poslužila i kao prilika za umrežavanje ova tri radija i osmišljavanje ideja za buduće suradnje. Za glazbeni dio turneje RNC okupljeni su se premjestili na plato ispred samog ulaza u Gradsku knjižnicu, ispred kompleksa Lamparna, a nakon završetka koncertnog dijela programa turneje RNC, program je premješten u Rock caffe gdje su za selekciju glazbe bili zaduženi DJ-evi sa sva tri okupljena radija.

Karlovac – Karlovac je 9. studenoga ugostio posljednje izdanje ovogodišnje turneje Radia na cesti. Na Maloj sceni Hrvatskog doma svirali su rock bend Nellcote, karlovački indie-rock bend Ichabod, indie electronic rock bend RØLØ i punk-rock bend Brujači.