Clubture

Kritički turizam 1: fokus Jadran

Nositelj
Siva zona - prostor suvremene i medijske umjetnosti
Partneri
Placa - kolektiv za istraživanja o prostoru, Apoteka - prostor za suvremenu umjetnost
Godina
2019
Mjesta
Vodnjan, Dubrovnik, Korčula

Suradnička platforma ˝Kritički turizam 1: fokus Jadran˝ podrazumijeva modeliranje interdisciplinarnog kritičkog diskursa koji otvara goruće pitanje monoekonomije turizma u Hrvatskoj te njene posljedice na kulturni i prostorni razvoj. Namjera platforme bila je komunicirati probleme vezane za turistifikaciju obale s lokalnim zajednicama kroz kritičke i umjetničke programe, a istovremeno iznjedriti interaktivnu komunikaciju kako bi se ideje o alternativnim mogućnostima kulturnog i prostornog razvoja i kvalitetnijeg života na obali ''testirale'' i davale oslonac suradničkoj platformi u njenom budućem razvoju. Ciljevi platforme mogu se sažeti na sljedeći način: 1) umjetnička interpretacija i kritičko promišljanje pojma turizma; 2) poticanje lokalne i međunarodne suradnje te znanstvene, stručne i umjetničke razmjene; 3) promišljanje novih modela valoriziranja pojma turizma i raznih vidova materijalnih i nematerijalnih kultura koje isti generira.

Vodnjan – U Vodnjanu, 4. studenog u prostoru Apoteke – prostora za suvremenu umjetnost održano je prvo od tri događanja u okviru suradničke platforme Kritički turizam 1: fokus Jadran. Program se sastojao od filmskog programa i sastanka platforme otvorenog za javnost te aktivnosti tipične za turističke obilaske – šetnje gradom. Prikazan je mockumentarni film Vodič kroz Trst (1969.), a Darko Fritz održao je predavanje i predstavio istraživanje Kinematografija Jadrana te je prikazan eksperimentalno dokumentarni film Mezostajun (Ivan Ramljak, 2018.) Održan je i javni radni sastanak Kritički turizam – predstavljanje platforme i projekta, upoznavanje članica i prezentacija ciljeva inicijative. Obilazak vodnjanskih (po)ratnih grafita vodio je kulturlolog Eric Ušić.

Dubrovnik – U Dubrovniku, u prostoru Art radionice Lazareti 22. studenog održano je drugo događanje u okviru suradničke platforme Kritički turizam 1: fokus Jadran. U sklopu programa prikazan je film Mezostajun (Ivan Ramljak, 2018.), predstavljena je Apoteka – prostor za suvremenu umjetnost, a Darko Fritz predstavio je seriju izložbi projekta “Kritički turizam” te je održana diskusija – javni radni sastanak. Sljedeći dan, 23. studenog u prostoru mobilnog paviljona Nomad u parku na Pilama odvio se posjet izložbi “Prebukirani grad” uz vodstvo članova Place – kolektiva za istraživanje prostora.

Korčula – U prostoru Gradskog kotara grada Korčule 24. studenog održano je treće događanje u okviru suradničke platforme Kritički turizam 1: fokus Jadran. U sklopu programa prikazan je film “Split Waltz 021_123” (2019., Gildo Bavčević), predstavljena je Apoteka – prostor za suvremenu umjetnost, Lukša Suhor predstavio je Placu – kolektiv za istraživanja o prostoru iz Dubrovnika i projekte ˝Prebukirani grad˝ i ˝Nomad˝ te je održana diskusija – javni radni sastanak. Umjetničku šetnju # LEAVE || ACT (autori: Cosimo Mollica i Giuseppe Legrottaglie) vodila je Sani Sardelić.