Clubture

Kontekstualizacija projekta Ekstravagantna tijela

Nositelj
KONTEJNER - biro suvremene umjetničke prakse
Partneri
Art radionica Lazareti, Drugo more, Multimedijalni institut
Godina
2007
Mjesta
Rijeka, Dubrovnik

EKSTRAVAGANTNA TIJELA je naziv međunarodnog projekta koja se bavi politikama normalnog. Polazi od činjenice da je ono što se smatra normalno (kao i ono što nije) ideološki utemeljeno te duboko utisnuto u društvo. Činjenica da postoji drukčije i drugo, što se poglavito odnosi na tijelo, izaziva negativnu identifikaciju, društveno odstranjivanje, strah i mržnju. Umjetnici koji sudjeluju na projektu pripadnici su manjina, odnosno osobe s invaliditetom, koji se u svojim radovima bave upravo onim po čemu su drukčiji od drugih, tematizirajući i stavljajući u centar pozornosti svoju različitost, ne bojeći se društvene kritike i osude. Projekt se sastojao od izložbe, simpozija, radionice i filmske projekcije. Tematici 'politika normalnog i abnormalnog' moguće je kvalitetno pristupiti jedino ako se uspostave spone umjetnosti i društvene stvarnosti. To nadalje uključuje suradnju s inicijativama i organizacijama u lokalnoj (Hrvatska) zajednici, jer njihovo aktivno sudjelovanje pridonosi postavljanju polja umjetničkog na šire društveno polje, odnosno nužnoj interakciji ta dva područja. Projekt je također interdisciplinarno strukturiran kako bi se dao širi kontekst problematici, posebice preko nekih od aktivnosti kao što su predavanja. Upravo su neka od predavanja dio koji je realiziran kroz Clubture u obliku dijeljenja s udrugama u Rijeci i Dubrovniku. U okviru Clubture platforme održana su predavanja Lois Keidan-a i Petre Kuppers.

Lois Keidan (UK) dolazi iz poznate londonske Live Art Development Agency. To je ključna organizacija u Londonu koja prati performere i ima sustavan uvid u njihov rad te listu od 14 000 umjetnika čije radove producira, arhivira, publicira i distribuira. Osim što su kustoski osmislili performans festival i simpozij na temu performansa u Tate Modern u Londonu, Live Art Development Agency se zalaže za širenje područja performansa prema teatarskoj praksi i praksi vizualne umjetnosti te ublažavanje granica. Njegova prezentacija bavit će se istraživanjem umjetničkih praksi vezanih uz umjetnike s invaliditetom.

Petra Kuppers (UK) je nagrađivana umjetnica i teoretičarka koja istražuje načine na koje performeri s invaliditetom predstavljaju izazov postojećim stereotipima s kojima barataju unutar svojih projekata. Istražuje fantaziju freak show-a, "medicinski teatar", ali i izvedbenu umjetnost, ples, fotografiju, instalacije pružajući novi pogled na suvremenu politiku identiteta i estetiku. Petra Kuppers predaje performans na Odsjeku za engleski i kulturalne studije, Bryant University. Doktorirala je na temi "Između utjelovljenja i reprezentacije: izvedbena tijela, čudaci…", Falmouth College of Arts, University of Plymouth. Njezina najpoznatija knjiga Invalidnost i suvremeni performans, što je i tema njenog predavanja, osporava dosadašnje teze o invalidnosti i umjetničkoj praksi. Posebice ju zanima mjesto gdje prestaje kulturno znanje o invalidnosti, a započinje živo iskustvo različitosti.