Clubture

Queer Tour

Nositelj
Domino
Partneri
Art radionica Lazareti, Drugo more
Godina
2006
Mjesta
Rijeka, Dubrovnik, Donji Lapac, Zagreb

Program Queer Tour namijenjen je senzibilizaciji javnosti za queer teme. Ona se događa kroz filmski program koji i ove godine pruža pregled recentnih queer filmova, ali i daje uvid u neka od ponajboljih djela nastalih u proteklih dvadesetak godina. Program Queer subote koji ide petkom i subotom Domino je započeo u 2005. godini kao cjelogodišnji program prikazivanja queer filmova u Zagrebu jer se pokazalo da je selekcija unutar Queer Zagreb festivala često bila premalena i nedovoljno iskorištena zbog ostalih festivalskih programa. Filmske queer projekcije na mjesečnoj bazi u Zagrebu omogućuju publici kontinuirani doticaj sa suvremenom (i kinotečnom) queer kinematografijom kojoj su, u nekom većem ili manjem dijelu karijere, pripadali i veliki redatelji poput Gus Van Santa, Pedra Almodovara, Jonathan Demmea, Gregg Arakija... Ovakva vrsta kino programa predstavlja jedinstvenu repertoarnu ponudu u Hrvatskoj.

Rijeka - U Rijeci je program turneje održan u suradnji s udrugom Drugo more, čija je publika već imala priliku u redovitim vremenskim razmacima pratiti nove trendove svjetske queer produkcije zbog dugogodišnje suradnje s udrugom Domino.

Dubrovnik - U Dubrovniku je program realiziran u suradnji s Art radionicom Lazareti.

Donji Lapac - Gostovanje kino programa održalo se u suradnji s lokalnom udrugom Ženska grupa Donji Lapac i lokalnom kino operaterkom.

Na turneji su prikazani: kratki filmovi nagrađeni nagradom Teddy u Berlinu od 1987. do 2006.; Breakfast on Pluto», Nel Jordan - film nagrađen na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu; najbolji filmovi programa Queer subote petkom; filmovi Transamerika, Veliki marš, Loš odgoj, Prekrasni boksač; filmovi o queer sportu – iz Tajlanda, Njemačke i Norveške.