Clubture

Queer Cooltura

Nositelj
Drugo more
Partneri
Domino
Godina
2005
Mjesta
Rijeka

Projekt je kroz različite umjetničke forme i događaje kontekstualizirao queer umjetnosti i pokret.

Rijeka - U KUC Kalvarija 8. rujna 2005. izvedena je predstava Takaoa Kawaguchia „DDD”. Ovaj naglašeno fizički, audio-vizualni performans govori o srcu i mišićima općenito pokušavajući nadići granice umora i tjelesnog u potrazi za energijom kroz seksualnost i iskonski nagon. Drugi izvođač Fuyuki Yamakawa, prvak Japana u tradicionalnom dvotonskom grlenom pjevanju (Khoomei) za koje je potrebna izuzetna kontrola disanja, elektronskim stetoskopom publici pojačava svoje otkucaje srca koji se ubrzavaju i usporavaju prema intenzitetu njegova pjevanja. Predstava je u Dance Magazinu (prosinac 2004.) proglašena jednom od tri najbolje plesne predstave u Japanu 2004. godine.

U Galeriji Filodrammatice 9. rujna izvedena je predstava za djecu Compagnie Médiane „Matildin ples“. Predstava s kojom se ova skupina prvi put predstavila hrvatskoj publici kroz igru i samostojeći lutkarski mehanizam djecu podučava životnim činjenicama kao što su rađanje, odrastanje, zaljubljivanje i rastajanje. Također, predstava se bavi konceptom obitelji i njenim raznim oblicima.

U dvorani Filodrammatice 10. rujna održana je prezentacija i projekcija japanskih anima. Svaku je Animu predstavila japanska filmologinja i selektorica programa Akiko Mizoguchi. U ovim se animama radi o Yaoi (muški glavni likovi) i Yuri (ženski glavni likovi) animaciji, koja je u Japanu izuzetno popularna i predstavlja jedan od kurioziteta unutar ionako zanimljivog koncepta japanskog fanatičnog upijanja najnovijih pustolovina raznih crtanih heroja temeljenih na tisućama različitih manga stripova.

U dvorani Filodrammatice 15. i 16. listopada održana je projekcija Queer filmovi u okviru koje je prikazano 9 dugometražnih i kratkometražnih igranih filmova. Hirokazu Koreeda: Nitko ne zna (Japan 2004. 141'); Patricia Ferreira: Najčuvanija tajna (Indija/Španjolska 2004. 19'); Tennyson Bardwell: Dorian Blues (SAD, 88'); Bruce La Bruce: The Raspberry Reich (Njemčaka, Kanada 2004. 90'); Rahman Milani: Tihi krajolik (Norveška 2004. 8'); Dušan Makavejev: W.R. – Misterij organizma (Jugoslavija, 1971. 85'); Nadav Gal: Drukčiji rat (Izrael, 2004. 16'); Aleksandr Sokurov, Otac i sin (Rusija 2003. 83'); Gregg Araki, Misteriozna koža (SAD, 2004. 99').

U prostoru udruge Drugo more - Molekula 14. prosinca prikazana je projekcija filma Želimira Žilnika „Dupe od mramora“ (Srbija i Crna Gora, 1995.; 86’). Dupe od mramora je pravo remek djelo o balkanskoj transrodnosti. Film je dobio nagradu Teddy na Berlnskom filmskom festivalu.