Clubture

NoorDung-NASA-Pula

Nositelj
Labin Art Express XXI
Partneri
Domaći - Udruga za kreativni razvoj, Građanska organizacija za kulturu - GOKUL, UKE - Udruga kultura i edukacija, Akcija za civilnu transparentnost - ACT
Godina
2005
Mjesta
Čakovec, Labin, Križevci, Zabok, Karlovac

Čakovec - U Klubu mladih Čakovec od 1. do 5. 6. održana je izložba Noordung-NASA-Pula. Na izložbi je kroz dokumente, crteže, nacrte, ilustracije, video i slajd projekcije prikazan proces kojim je Herman Potočnik Noordung došao do otkrića geostacionarnog satelita i do drugih otkrića važnih za razvoj svemirske i raketne tehnike, kao i utjecaj njegovih otkrića na razvoj svemirskih istraživanja i globalne komunikacije.

Labin - U galeriji KuC-a Lamparna od 12. do 15. 6. održana je izložba Noordung-NASA-Pula.

Križevci - U Klubu kulture od 17. do 20. 6. održana je izložba Noordung-NASA-Pula.

Također u Klubu kulture, 15. 8. održano je predavanje o H.P. Noordungu i njegovu djelu te utjecaju koje je ono imalo na dosadašnja dostignuća u astronautici i svemirskim istraživanjima općenito, praćeno projekcijom predstave «Biomehanika Noordung / Gravitacija nula», Dragana Živadinova (prva cjelovita kazališna predstava realizirana u uvjetima beztežinskog stanja, 15.12.1999.g). Predavanje je održao Dean Zahtila uz pomoć Xene L. Županić i tehničku asistenciju Naima Krasnićija.

Labin - U galeriji KuC-a Lamparna 20. 8. održano je predavanje o H.P. Noordungu i njegovu djelu te utjecaju koje je ono imalo na dosadašnja dostignuća u astronautici i svemirskim istraživanjima općenito, praćeno projekcijom predstave «Biomehanika Noordung / Gravitacija nula», Dragana Živadinova (prva cjelovita kazališna predstava realizirana u uvjetima beztežinskog stanja, 15.12.1999.g). Predavanje je održao Marino Fonović uz pomoć Xene L. Županić i Deana Zahtile i tehničku asistenciju Naima Krasnićija.

Zabok - U dvorani Elektra 15. 12. održano je predavanje o H.P. Noordungu i njegovu djelu te utjecaju koje je ono imalo na dosadašnja dostignuća u astronautici i svemirskim istraživanjima općenito, praćeno projekcijom predstave «Biomehanika Noordung / Gravitacija nula», Dragana Živadinova (prva cjelovita kazališna predstava realizirana u uvjetima beztežinskog stanja, 15.12.1999.g). Predavanje je održao Marino Fonović uz pomoć Xene L. Županić i Deana Zahtile i tehničku asistenciju Naima Krasnićija.

Labin - U KuC Lamparna 3. 9. izveden je performans. U slavu hrvatskom porijeklu Hermana Potočnika Noordunga, prvom konstruktoru geostacionarnog satelita na svijetu te još nerođenom L.A.E. djetetu i budućem neustrašivom svemirskom putniku - HERO XXI, Dean Zahtila i Xena L. Županić, uz sudjelovanje Persefone Zubčić i tehničku podršku Naima Krasnićija, izveli su genetsku liturgiju kojom su Noordungov nevidljivi gen transformirati u sveti GEN. Naime, iako ga i Slovenci i Austrijanci i Njemci argumentirano prisvajaju kao svog, neosporiva je činjenica da je H.P. Noordung rođen u Puli, Istri, Hrvatskoj.

Križevci - U Klubu kulture 14. 12. izveden je performans NoorDung-NASA-Pula.

Zabok - U dvorani Elektre 15. 12. izveden je performans NoorDung-NASA-Pula.

Karlovac - U CZM Na Gazi održani su istog dana predavanje i performans NoorDung-NASA-Pula.