Clubture

π rooms / plesne sobe

Nositelj
Eksperimentalna slobodna scena - EKScena
Partneri
Prostor Plus, Udruga građana Spirit, Multimedijalni institut, Udruga za promoviranje humanosti i urbane kulture - HUK
Godina
2004
Mjesta
Rijeka, Zagreb, Knin

π rooms / plesne sobe su prostori koji posjeduju beskonačnu mogućnost multiplikacije. Funkcioniraju kao zasebne jedinice, mogu se umnožavati, odvajati i razvijati vlastite pod-sobe, mogu mijenjati svoj inicijalni sadržaj, proširivati ga, skraćivati. Ne postoji određen broj takvih soba. Jedini zajednički nazivnik svih takvih soba je ples. π rooms / plesne sobe multimedijski su projekt čiji je cilj povezivanje plesa s ostalim područjima umjetnosti. Namjera projekta je pokretanje novih suradnji među mladim autorima različitih područja djelovanja (video, glazba, likovne umjetnosti, itd.), upoznati širu javnost sa suvremenim plesom kao i popularizirati ovu vrstu scenskog izražaja u drugim gradovima Hrvatske s ciljem da ti gradovi, ako već nisu, postupno razviju vlastitu plesnu scenu. π rooms čine tri inicijalne sobe, tri zasebne jedinice sadržaja koje povezuju izvedbene, video, glazbene i likovne umjetnike, a pristupaju sadržajima na različite načine. Projekt uključuje praktični-stvaralački dio, predavanja, projekcije i plesne improvizacije otvorenog tipa tzv. open jammove u suradnji s drugim udrugama i organizacijama u kulturi.

Rijeka - U Erste klubu, 9. ožujka, održao se program s projekcijama i razgovorom na temu hrvatske neovisne plesne scene. Prikazano je 10-tak kraćih snimki predstava raznih izvođača koji trenutno djeluju na sceni. Projekcijama je prethodilo uvodno predavanje plesne kritičarke Ivane Slunjski o počecima suvremenog plesa u Hrvatskoj, razvoju i suvremenim plesnim kretanjima. Silvia Marchig, profesionalna plesačica i koreografkinja govorila je o modelima neformalnog i formalnog udruživanja suvremenih plesača radi ostvarivanja prava i jačanja scene i predstavila model Eksperimentalne slobodne scene.

Zagreb - U net.klubu mama, 26. ožujka održan je razgovor na temu Site-specific, ples na specifičnim lokacijama uz projekcije videa Irme Omerzo, Trafika, Linkta i Ive Pavicic. Razgovor je vodila Selma Banich, plesna umjetnica i koreografkinja.

Knin - U prostorima udruge HUK, 3. travnja, održan je događaj Predstavljanje nezavisne plesne scene u Hrvatskoj. Predavači su bili Ivana Slunjski i Petra Zanki. Prikazano je 10-tak kraćih snimki predstava raznih izvođača koji trenutno djeluju na sceni. Projekcijama je prethodilo uvodno predavanje plesne kritičarke Ivane Slunjski, o počecima suvremenog plesa u Hrvatskoj, razvoju i suvremenim plesnim kretanjima. Petra Zanki govorila je o modelima neformalnog i formalnog udruživanja suvremenih plesača radi ostvarivanja prava i jačanja scene i predstavila model Eksperimentalne slobodne scene.

Rijeka - U prostorima Fillodrammatice, od 26. do 29. ožujka, održavan je jutarnji trening i kompozicija. U poslijepodnevnim satima plesači su na otvorenim gradskim lokacijama zajedno s videoumjetnicima snimali svoje plesne videe. U večernjim satima sastajali su se ponovno, pregledavali snimljeni materijal i zajednički evaluirali nastali rad.

Knin - U prostorima udruge HUK, od 14. do 17. travnja, održavan je jutarnji trening i kompozicija. U poslijepodnevnim satima izvođači su snimali na otvorenim gradskim lokacijama zajedno s videoumjetnicima svoje plesne videe. U večernjim satima sastajali su se ponovno, pregledavali snimljeni materijal i zajednički evaluirali nastali rad.

Zagreb - Večer uoči 29. travnja, Međunarodnog dana plesa, plesačice, pristalice ideje slobodnog plesa sa sviješću o kolektivu i zajednici okupljene oko EkS-scene lijepile su do 1 ujutro po užem centru grada plakate provokatvnog izgleda i slogana pleši! Događaj je prethodno najavljen kao običan jamm kojeg su dan poslije toga svi zainteresirani uzalud tražili svuda po gradu ne usudivši se povesti za sloganom i otplesati svoj ples sami gdje god se nalazili.

Knin - U parku osnovne škole u centru grada, 17. svibnja, dogodio se otvoreni plesni jamm, plesna improvizacija koju su započele Zrinka Šimičić, Petra Zanki i Jelena Mihelčić, da bi im se ubrzo pridružila kninska djeca različitih dobnih uzrasta kao i zaintersirani mladi Kninjani. Glazbena podloga bio je Dj Kudjo. Paralelno s jammom, puštale su se i videoprojekcije radova nastalih u Rijeci i Kninu.

Zagreb - U dvorani VUK tvornice Jedinstvo, od 19. do 23. svibnja, održavao se jutarnji trening. U poslijepodnevnim satima izvođači su snimali na otvorenim gradskim lokacijama zajedno s videoumjetnicima svoje plesne videe. U večernjim satima sastajali su se ponovno u MI2 labu, pregledavali snimljeni materijal i zajednički evaluirali nastali rad.