Clubture

KOMIKABOOM!

Nositelj
Autonomni kulturni centar Attack
Partneri
Udruga Monte Paradiso, Art radionica Lazareti
Godina
2002
Mjesta
Pula, Dubrovnik, Rijeka, Zagreb, Split

Cilj projekta bio je serijom izložbi, gostovanjima autora i predavanjima renomiranih regionalnih i svjetskih stručnjaka osigurati dotok svježih informacija o stanju i trendovima na strip-sceni te doprinijeti afirmaciji stripa kao suvremene multimedijalne umjetničke forme. U programu "Komikaboom!" koordinirana su dva strip projekta: Stripburek i Komikaze.

Pula - Prvi dio projekta odvio se od 1. do 4. kolovoza 2002. u sklopu HCpunk festivala Monte Paradiso. Događanje se sastojalo od 3 paralelne izložbe strip-plakata te strip-štanda na kojem su prezentirana sva izdanja ljubljanskog Stipburger kolektiva, velika kolekcija strip-izdanja recentne svjetske produkcije autorskog stripa i Stripburek: antologija istočnoevropskog stripa, koja je ujedno i katalog izložbe. Mjesta događanja: prostori bivše kasarne Karlo Rojc i tvrđava Monte Paradiso.

Dubrovnik – Drugi dio projekta odvio se od 6. do 15. kolovoza 2002., a sastojao se od 2 paralelne izložbe 30 strip-plakata Komikaza i 60 originalnih strip-tabli autora Stripbureka (Danijel Žeželj, Aleksandar Zograf, Milorad Krstić, Saša Mihajlović...) u Lazaretima i galeriji Otok. U Lazaretima je 3 dana trajao otvoreni workshop u kojem su sudjelovali prisutni autori i zainteresirani prolaznici. Od izabranih radova napravljen je mini-fanzin Stripburek&Komikaze.

Rijeka – U Rijeci su Komikaze 28. studenog 2002. predstavljene izložbom plakata te projekcijom cd-a Komikaza na video-wallu nakon čega je uslijedio muzički dio večeri.

Zagreb – U Zagrebu je od 26. studenog do 3. prosinca 2002. u sklopu Galerije Močvara prezentiran rad web-zina Komikaza, a postav je osmislila Marijana Stanić. Osim izložbe održan je i popratni glazbeni program – koncert Cool date-a (Jasna Bilušić, Julije Njikoš, Saša Nestorović) te program DJ Bojana.

U Močvari je 4. prosinca 2002. održana multimedijalna večer: izložba Maxa Anderssona & Larsa Sjunnessona ("Bosnian flat dog") s projekcijom 5 animiranih filmova Maxa Anderssona i slam-čitanjima, a postavljen je i štand sa stripo-glazbeno-poetskim uradcima.

5. veljače 2003. u Močvari je održana večer strip-legende Alexandra Zografa koja se sastojala od izložbe strip-plakata, projekcije kratkog filma “Everybody's kid” te autobiografskog predavanja.

Pula – U ex-kasarni Karlo Rojc 10. veljače 2003. predstavljena je izložba strip-plakata A. Zografa, Maxa Anderssona & Larsa Sjunnessona te je održana projekcija 5 filmova Max Anderssona i A. Zografa u organizaciji Komikaza & Metamedija.

Split – U Domu mladih je 16. veljače 2003. predstavljena je izložba strip-plakata A. Zografa, Maxa Anderssona & Larsa Sjunnessona te održana projekcija 5 filmova Max Anderssona i A. Zografa te video-projekcija Zografovog predavanja u Močvari. Organizacija: Komikaze & KUM.