Clubture

Bolnica

Nositelj
KONTEJNER - biro suvremene umjetničke prakse
Partneri
Umjetnička organizacija Grupa Kugla
Godina
2003
Mjesta
Zagreb

Bolnica je multidisciplinaran projekt koji putem performansa, izložbe, prezentacije umjetnika i predavanja stručnjaka s područja sociologije, filozofije, anti-psihijatrije, medicine tematizira problematiku manjkavosti ljudskog tijela ili psihe te instituciju bolnice. Sam naziv preuzet je od institucije koja navedene probleme objedinjuje udomljujući i izolirajući takve individue. Invaliditet, hendikepiranost, tjelesne manjkavosti, retardiranost različiti su više ili manje politički korektni termini koji označavaju razliku određene skupine ljudi u odnosu na većinu. S obzirom da je svijet prilagođen većini, manjine su u diskriminiranoj poziciji. U slučaju mentalnih ili fizičkih razlika, institucije poput bolnica i umobolnica instrumentalizirane su od strane društva. Ambivalentnost institucije bolnice počiva u tome da pacijenti dobivaju brigu koja im je s jedne strane nužna, ali s druge strane im omogućuje sve osim da izađu iz bolničkog okrilja i socijaliziraju se. Kako se se djelatnost bolnice smatra humanom djelatnošću, rijetko je podvrgnuta kritičkoj analizi čemu doprinosi i tabuiziranost bolesti.

Zagreb - U klubu net-kulture MAMA 21. studenog održno je predavanje ''Umetnost i njene mašine bola/smeha ili užasa/uživanja'' Zorana Todorovića i Jasmine Čubrilo. Predavanje se bavilo specifičnom tematikom vezanom uz postojeću konstrukciju stvarnosti i njezine vrijednosne sustave – nametnute predodžbe i estetika tijela, kanibalizam, bol, mentalni bolesnici, ljubav...

U Tvornici Jednstvo je 7. prosinca izveden glazbeni performans ''Čovjek Vuk'' D.B. Indoša. Rad je utemeljen na dnevničkim zapisima jednog od Freudovih pacijenata koji je redovito sanjao vukove ili pak da je on vuk. Performans se bavi objema perspektivama – liječničkom institucionalnom perspektivom (perspektivom Freuda) i perspektivom čovjeka koji sanja koji je sanjač ili pacijent.

U Galeriji Matice hrvatske 15. prosinca Oreet Ashery i Christopher Frost izveli su performans ''Okupacija I, II, slučaj Zeca''.

U MMC-u 17. prosinca Oreet Ashery i Cherry Smyth održale su predavanje ''Potraga za lijekom u radovima Oreet Ashery''. Predavanje je bilo samo manjim dijelom predavanje, a većim dijelom intervju koji je teoretičarka kulturalnih studija i pjesnikinja iz Londona Cherry Smyth postavljala Oreet Ashery. Pitanja su se uglavnom ticala konteksta njezinog rada, a to su u slučaju većine radova pitanja vezana uz problematiku identiteta, kao što je spol, rod, židovsko porijeklo umjetnice, njezino seksualno opredjeljenje koje putem njenih radova postaje generalna problematika vezana uz manjine u bilo kojem smislu.