Clubture

Močvarine putujuće radionice tehničke produkcije

Nositelj
Udruženje za razvoj kulture "URK"
Partneri
KA - Matrix - Udruga za društveni razvoj, Udruga Diston, Koalicija udruga mladih - KUM
Godina
2020
Mjesta
Rijeka, Karlovac, Split

Močvarine putujuće radionice tehničke produkcije gostovanja su u prostorima partnerskih organizacija kroz koje voditelji radionica (Filip Pacak - audio, Andrija Santro - rasvjeta) održavaju radionice na temu osnovne tehničke produkcije. Cilj radionica je osposobiti polaznike za osnovne tehničke poslove svakog sadržaja, a koji uključuju postavljanje i kontrolu tonske i rasvjetne opreme.

Rijeka - Prva u nizu radionica, radionica scenske rasvjete, održala se u Rijeci od 10. do 12. srpnja u prostorijama OKC Palacha u suradnji s udrugom Diston iz Rijeke. Na uvodnom predavanju bavilo se tipovima reflektora, temeljnim zakonitostima i odnosima u rasvjeti, regulacijom tj. kontrolom svjetla, DMX protokolom, programiranjem, temeljnim zakonitostima u elektrotehnici i sigurnosnim mjerama. Cilj je bio da polaznici usvoje osnovne teorijske pojmove o oblikovanju svjetla, kako bi se sa stečenim znanjem lakše mogli snalaziti u praktičnom djelu radionice koji se odnosi na dizajn svjetla. Na predavanju Upoznavanje s rasvjetnim parkom kluba polaznici su sastavljali plan rasvjete kluba, a potom "patch listu". U nastavku radionice bavilo se programiranjem rasvjete. Pripremljene su sve pozicije rasvjetnih tijela, osmišljen je nacrt rasvjete te se upisuju sve promjene rasvjete. Zajedničkim dijalogom pokušalo se napraviti dizajn rasvjete za specifičnu situaciju. Nakon programiranja polaznici su isprobali osmišljen dizajn svjetla.

Karlovac - Druga radionica projekta na temu zvuka i tonske tehnike održala se u Karlovcu od 18. do 20. kolovoza u prostorima Male Scene HD. Polaznici su osim kroz teoriju prošli i kroz praktični rad,a bavili su se temama: teorija zvuka, percepcija zvuka, osnovna audio oprema (konzole, mikrofoni, kablovi, pojačala, razglasi…), spajanje opreme, akustika i miksanje (studijsko i uživo/koncertno).

Split - U klubu Kocka u Domu mladih u Splitu od 21. do 23. rujna održana je radionica scenske rasvjete.