Clubture

Ponosne inicijative

Nositelj
Ponosni Zagreb
Partneri
Proces - udruga za promicanje queer kulture i LGBTIQ+ prava, LGBT Centar Split
Godina
2021
Mjesta
Zagreb, Split, Pula

Projekt je nastao slijedom kontakta između grassroot inicijativa i kolektiva koji se bave LGBTIQ+ osobama, kao reakcija na područja nepokrivena od strane organizacija koje se službeno bave identitetski prefiksiranom kulturom.

Zagreb (5. lipnja) - Pride Ride održan je kao prosvjedni skup na biciklima ulicama grada Zagreba za rješavanje temeljnih životnih pitanja LGBT građana Zagreba. Uz prisutnost više stotina građana Zagreba, od predstavnika LGBT zajednice do podržavatelja iz visokih političkih krugova, održan je program koji se sastojao od početnog i završnog okupljanja u parku Stara Trešnjevka i biciklističke rute centrom grada. Nakon povorke održan je i glazbeni program izvođača Pocket palma i Željka Ru. Ruta kojom se vozilo: Park stara Trešnjevka - Ozaljska - Tratinska - Savska - Žerjavićeva - Baruna Trenka - Trg kralja Tomislava - Mihanovićeva - Vodnikova - Savska - Vukovarska - Trešnjevački trg - Ozaljska (povratak u park).

Split (27. svibnja - 10. lipnja) - Radionica aktivističkog videa održana je u LGBT centru Split u periodu od 27. svibnja do 2. lipnja pod vodstvom novomedijske umjetnice Tihane Mandušić. Iz radionice proizašla su tri kratka aktivistička videa, vrlo različitih autorskih pristupa: Cijepi se protiv homofobije!, Neka bude homoseksualac!, i Fantazmagorično ovdje! U periodu od 1. do 10. lipnja 2021. u suradnji udruga Split Pride i Queeranarchive sastavljen je, grafički oblikovan i izdan fanzin Deset godina pridea. Riječ je o tiskovini koja na 40 stranica A5 formata donosi detaljan uvid u organizaciju i održavanje svih splitskih povorki ponosa koje su do sada održane. To je ujedno i prvi takav projekt bilježenja povijesti pridea u Splitu. Promocija je održana 13. lipnja na Pride pazaru, odnosno buvljaku u Parku mladosti u Splitu koji je organiziran u sklopu mjeseca Pridea 2021. Fanzin je također distribuiran na drugim događanjima u sklopu mjeseca Pridea te je svih 100 primjeraka besplatno podijeljeno zainteresiranoj publici.

Pula (15. srpnja) - U Dnevnom boravku Rojca (Društveni centar Rojc, Pula) održalo se otvorenje izložbe fotografija ‘Ej, dečko’ autorice Martine Šalov, koja je bila otvorena za javnost do 30. 7. 2021. Otvorenje izložbe uključivalo je i artist talk s umjetnicom.