Clubture

OOM - otvoreniji održiviji mediji

Nositelj
Iskorak
Partneri
Drugo more, Prostor rodne i medijske kulture "K-zona", Multimedijalni institut, Kolektiv za razvoj, istraraživanje i propitivanje queer kulture - queerANarchive, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, kolektiv Redakcija, Šareni artikal
Godina
2021
Mjesta
Zagreb, Split, Rijeka

OOM je skup partnerskih aktivnosti organizacija koje imaju kompatibilne interese i zajedničke ciljeve poticanja otvorenijih i održivijih medija. Principima uključivosti žele potaknuti raznovrsnost sadržaja i participacije u otvorenim digitalnim dobrima u kulturi i civilnom društvu. Udruge partneri imaju u fokusu rodnu pravdu, LGBTIQ+ socijalizaciju i medijsku kulturu. Cilj je vidljivost tema i osnaživanje grupa i pojedinaca kroz medijsku edukaciju, koordinaciju, suradnju i samo-dokumentiranje kulture i aktivizma.

Online (9. svibnja) - Radionica o Wikimedijima i uređivanju članaka na Wikipediji održana je u online formatu u sklopu festivala Vox feminae. U teorijskom dijelu razgovaralo se na temu Wikimedija i Gender Gapa te su predstavljene prakse kolektiva i projekata ART+Feminism, Le SansPagEs, Women in Red, a u praktičnom dijelu radionice sudionici su prošli kroz osnove editiranja članaka na Wikipediji. Jedan od ciljeva radionice bio je osnivanje neformalne grupe za editiranje hrvatske Wikipedije u svrhu smanjivanja rodnog procijepa. Naime, osim samog sadržaja Wikipedije koji nije rodno balansiran, gotovo identičan disbalans nalazi se i ukoliko se pogledaju podaci o samim urednicima_ama Wikipedije.

Split (17. i 19. lipnja) - U suradnji s kolektivom Redakcija (koji s queerAnarchivom koristi Tiskaru Doma Mladih) održane su 2 Wikipedija radionice u mjesecu Pridea i diskusije o radu na vidljivosti i resursima LGBTIQ+ zajednice u Splitu i online.

Rijeka (8. i 9. listopada) - U sklopu festivala queer i feminističke kulture Smoqua koji je kroz trodnevni program problematizirao ‘nemapirane teritorije’, 8. listopada u 16 sati u Omladinskom kulturnom centru Palach održana je panel rasprava Žene i mediji – zauzimanje prostora, na kojoj su sudjelovale radijska novinarka Matea Krmpotić, wikipedistica Lorena Herceg i Željko Blaće (HrW). Raspravu je moderirala Greta Grakalić Rački. Organizatori događanja bili su PaRiter, Lori, Roda i HrW inicijativa. Na panelu se raspravljalo o podzastupljenosti žena i problemu seksizma u različitim medijima te razmatralo o mogućnosti otpora i zauzimanja medijskih prostora od različitih novinarskih formi pa sve do Wikipedije. Obuhvaćena je tema uređivačke politike Wikipedije na hrvatskom jeziku koja odražava rodni nesrazmjer i marginalizira teme koje su vezane uz rod i seksualnost. U Omladinskom kulturnom centru Palach, 9. listopada od 12 do 15 sati održana je Radionica uređivanja Wikipedije. Radionica je osim uvoda o Wikimedijima sadržavala prijenos tehničkih i metodoloških znanja za uređivanje članaka na Wikipediji na hrvatskom jeziku. U praktičnom dijelu facilitiralo se otvaranje osobnih računa na Wikipediji te su sudionici prošli osnove editiranja, dodavanje resursa i citata postojećih tekstova. Sudionici su uređivali članke i na taj način praktično primijenili svoje znanje. Voditelji radionice bili su: Željko Blaće (online) i Lorena Herceg.