Clubture

Pederuša: Štiklama na put ponosa

Nositelj
Udruga Flamingo
Partneri
Seasplash - udruga za promicanje glazbene kulture, umjetnosti i slobode izražavanja, Split Pride
Godina
2021
Mjesta
Split, Zagreb, Pula

FANNY PACK (hrv. pederuša) je klupsko-izvedbeni program koji se u Zagrebu posljednjih godina održava nakon Povorke ponosa, u organizaciji queer kolektiva House of Flamingo. Program stvara siguran klupski prostor LGBTIQ osobama za proslavu jednog od najvažnijih političkih protesta dana unutar godine, kroz bogat sadržaj umjetničkih izvedbi i kvalitetnog zvuka. Time se odaje počast činjenici da je upravo iz jednog noćnog kluba, njujorškog Stonewall Inna, potekao moderni pokret za ravnopravnost osoba svih rodnih i spolnih obilježja i identiteta. Ove godine program je aktivistički i epidemiološki prihvatljivo “izlazio iz ormara” zatvorenih klupskih prostora na otvoreno. Turneja je odgovor na manjak queer izvedbenih programa diljem RH u posljednjih godinu dana, kao posljedica pandemije koja je efektivno ograničila mogućnosti za daljnji razvoj i vidljivost queer umjetnosti i identiteta u javnom i kulturnom prostoru; ali ograničila i pristup srodnim sadržajima širem spektru publike.

Split (19. lipnja) - Na platou Doma mladih održan je program turneje Pederuša. U umjetničkoj izvedbi sudjelovale su članice izvedbenog kolektiva: Colinda Evangelista, Entity, Roxanne i Jovanka Broz Titutka te plesni tim kolektiva. DJ izvedbe bio je DJ Vektor Program je bio besplatan za javnost, a organizirao se u suradnji sa Split Prideom, kao dio lokalnog Mjeseca ponosa.

Zagreb (3. srpnja) - Drugi događaj u okviru turneje održan je u okviru popratnog programa 20. Povorke ponosa Zagreb Pride u Parku Ribnjak. U izvedbi je sudjelovao identičan tim kao i u Splitu, s izuzetkom Roxanne.

Pula (14. kolovoza) - Treći događaj turneje održan je u dvorištu društveno-kulturnog centra Rojc. U izvedbi su sudjelovale članice izvedbenog kolektiva Colinda Evangelista, Entity, Jovanka Broz Titutka i Marino Sorel te plesni tim kolektiva. DJ izvedbe bio je DJ Vektor.