Clubture

CirkAktiv

Nositelj
BETON - udruga za osnaživanje lokalne zajednice
Partneri
KA - Matrix - Udruga za društveni razvoj, Udruga kreativnog alternativnog razvoja kulture ''Atribut'', DKolektiv - organizacija za društveni razvoj
Godina
2022
Mjesta
Knin, Osijek, Zagreb

Udruga Beton zajedno s Muzejem nasilja i cirkuskom kolektivom Tricycle Trauma provela je program koji se bavi pitanjem nasilja u društvu s ciljem da kreira ravnopravan, afirmativan prostor koji prije svega mlade uključuje u javni dijalog i edukaciju, a koji se veže uz pitanje korijena, strukture i mehanizma nasilja u društvu.

Knin - U Klubu A3, 28. svibnja, na događanju se osim ciljane publike, srednjoškolaca, pojavila i dodatna publika - djeca od 7 do 12 godina kao i mladi izmedju 19 i 25, iznimno motivirana, te su izvođači odlučili radionicu Pozicije u društvu proširiti i prilagoditi kako bi svima dali priliku da sudjeluju. Održana je radionica o identitetima pazeći pritom na važnost različite dobi sudionika i sudionica. Nakon toga uslijedila je radionica cirkuskih vještina gdje su se mladi i djeca imali priliku iskušati u žongliranju, balansiranju, monociklu i raznim igrama za razvoj motorike.

Osijek - Radionice Pozicije u društvu i Cirkuske vještine održane su 13. rujna u prostorijama Društvenog ateljea organizacije za razvoj društva DKolektiv. U radionici je sudjelovalo 15 vrlo angažiranih srednjoškolaca, pretežno djevojaka iz viših razreda. Najzastupljenija škola je bila Građevinska, zatim Ekonomska i strukovna. Nitko od polaznika do sada nije sudjelovao u sličnim radionicama. Od cirkuskih vještina sudionici su se iskušali u žongliranju, balansiranju poi poi tanjurima i monociklu. Nakon tehničkog dijela dobili su zadatak u grupama od 3-4 osmisliti i izvesti kratke performanse u kojima su, uz pomoć novostečenih cirkuskih vještina, trebali prikazati neku od pozitivnih društvenih vrijednosti o kojima su pričali u prvom dijelu na radionici Pozicije u društvu - solidarnost, podrška, razumijevanje, rodna ravnopravnost, komunikacija. Svaka grupa je sama odabrala određenu vrijednost i izvela svoj performans dok su ostali trebali pogoditi o kojoj se vrijednosti radi, što su s lakoćom učinili.

Zagreb - U klubu Močvara, 24. listopada, održane su radionice Pozicije u društvu i radionica cirkuskih vještina. Sudionici su bili učenici 2. razreda Škole za montažu instalacija i metalnih konstrukcija i učenici 2. razreda Klasične gimnazije. Cilj je bio istaknuti pozitivne društvene vrijednosti te se u prvom dijelu radionice razgovaralo o globalnim problemima poput klimatskih promjena, netrpeljivosti prema različitostima, siromaštvu i rodnoj neravnopravnosti te o pozitivnim društvenm vrijednostima kojima bi mladi sami mogli utjecati na poboljšanje situacije u njihovoj neposrednoj okolini. Nakon što su mladi sami došli do vrijednosti poput empatije, solidarnosti, razumijevanja, rodne ravnopravnosti i komunikacije započeo je drugi dio radinice u kojem su se sudionici okušali u penjanju po svili, žongliranju i monociklu te su nakon tehničkog dijela dobili zadatak da, podijeljeni u 4 grupe, odaberu neke od vrijednosti o kojima su razgovarali u prvom dijelu radionice te da osmisle i izvedu kratki performans koji prikazuje odabranu vrijednost. Svaka grupa je na svoj način uspješno prikazala po jednu od vrijednosti: solidarnost, empatiju, razumijevanje i komunikaciju dok su ostali sudionici pogađali o kojoj je vrijednosti riječ.