Clubture

Vaše Zidne novine

Nositelj
Udruga Bacači sjenki
Partneri
Savez udruga Rojc, UKE - Udruga kultura i edukacija, Udruga za promicanje urbane kulture A.R.L.A., Udruga Pulska filmska tvornica
Godina
2022
Mjesta
Đakovo, Pula, Gospić

Radionicom i izložbom u svakoj lokalnoj sredini željelo se napraviti sadržajno i likovno vezane urbane instalacije u oglasnim ormarićima (kino kaslićima, napuštenim izlozima ili drugim oglasnim ormarićima koji su dostupni). Polaznici su na ovoj radionici urbanog hiperteksta učili istraživati i čitati javni i dijeljeni prostor, te su sami odabrali temu svoje instalacije koju su izradili uz pomoć voditelja iz lokalne sredine i voditelja iz Bacača Sjenki. Publika na izložbi je bila raznolika, od općeg građanstva koje je zanimalo što se odvija na lokacijama, do stručne publike i studenata umjetnosti, arhitekture, profesora povijesti, antropologije i slično.

Đakovo - U Kući Reichsmann je 10. listopada postavljena i otvorena izložba Zidne novine – Neispričani Zagreb 2006.– 2016. Na otvorenju izložbe publika je saznala nešto o povijesti ovog projekta, putanji izložbe, ljudima koji su je stvarali i reakcijama koje je potaknula u raznim gradovima i zemljama. Od 11. do 13. listopada u večernjim se satima održavala interdisciplinarna radionica čitanja grada i istraživanja urbanog hiperteksta Vaše zidne novine. Radionicu je vodio Boris Bakal iz udruge Bacači sjenki s Martom Džaja iz Udruge Arla. Cilj radionice bio je istražiti dio gradske materijalne i nematerijalne urbane baštine, njezine povijesne i društvene dinamike i konotacije te ju povezati s gradskim arhitektonskim i graditeljskim nasljeđem. Na osnovu toga polaznici su napravili Zidne novine – urbanu instalaciju kojom se ostalim građanima Đakova u javnom i dijeljenom prostoru grada izlažu i predstavljaju rezultati istraživanja tako da se u šetnji đakovačkim ulicama nakon 14. listopada moglo naići na najavu povratka kralja Charlesa III. u Đakovo, najavljen je i završetak radova u Preradovićevoj ulici, raspisan je oglas za posao kojim se potražuju popisivači i kontrolori koji će popisati sve prazne zgrade, kuće, skladišta… Ti radovi potiču da se čita onkraj teksta, osluhnu svoje ulice, da se propitaju potezi onih koji vode gradove, preispitaju vlastite pozicije, da se u trošnim zgradama vidi potencijal, da se aktivno promatra i osjeća svoju okolinu i da se neprestano sve kritički preispituje.

Pula - U Dnevnom boravku DC Rojc 14. studenog postavljena je i otvorena izložba Zidne novine – Neispričani Zagreb 2006. – 2016. Od 15. do 17. 11. u popodnevnim se satima održavala interdisciplinarna radionica čitanja grada i istraživanja urbanog hiperteksta Vaše zidne novine. Radionicu su vodili Boris Bakal i Marko Zdravković Kunac.

Gospić - U Galeriji LU Lika 5. 12. postavljena je i otvorena izložba Zidne novine – Neispričani Zagreb 2006. – 2016. Od 6. do 8.12. u popodnevnim se satima održavala interdisciplinarna radionica čitanja grada i istraživanja urbanog hiperteksta Vaše zidne novine. Radionicu su vodili Boris Bakal, Kruno Jošt i Nikica Jelić.