Clubture

Cirkus je izvedbena umjetnost svuda osim u Hrvatskoj / Circus is a performing art everywhere except in Croatia

Nositelj
Cirkorama
Partneri
Prostor Plus, Udruga za kulturu i sport Pozitivna sila, Cirkus Kolektiv, Udruga Čarobnjakov šešir
Godina
2022
Mjesta
Split, Rijeka, Pula

Ovaj zagovaračko-umjetnički projekt bavi se statusom suvremenog cirkusa u Hrvatskoj u odnosu na ostatak Europe, postavljajući monumentalnu scenografiju od papira kao dominantnu formu u prazan prostor. Scenografija kao takva, osim što služi kao jedinstvena kulisa - pozornica cirkuskim umjetnicima za njihovu izvedbu, služi i kao eksponat - umjetnička instalacija, otvorena za publiku i razgledavanje. Instalacija je sastavljena od časopisa, novina, letaka, programa, plakata i ostalih propagandnih materijala čiji je sadržaj isključivo cirkuske tematike iz osobne kolekcije autora te ima oblik kule od papira čiji unutarnji izgled podsjeća na ring cirkuskog šatora. Simbolički ova scenografija/instalacija predstavlja svojevrsnu mantru ponavljajući jedne te iste naslove koji su jasno vidljivi na gotovo svim tiskanim materijalima od kojih je i sastavljena: Circus art, Kunst zirkus, Art du cirk, Cirque art, Cirkuska umjetnost...

Split - Instalacija je postavljena u prostor kao izložbeni eksponat na lokaciji ljetnog kina Bačvice u periodu od 9. 6. do 11. 6. u sklopu Festivala Neobičnih Obitelji. Publika je bila u mogućnosti razgledati instalaciju prije i nakon izvedbi predstava na festivalu, te razgovarati s autorom Nikolom Mijatovićem o postavu.

Rijeka - Instalacija je postavljena u Galeriji Filodrammatica te su tijekom 27. i 28. 8. u instalaciji izvedene probe i snimanja s cirkuskim umjetnicama Sanjom Prodan iz Rijeke i Dorom Komendom iz Splita. U večernjim satima 27. 8. organizirano je predstavljanje Društva umjetnika suvremenog cirkusa te je publika imala priliku sudjelovati u vodstvu kroz izložbu od strane autora Nikole Mijatovića.

Pula - U društvenom centru Rojc, u prostorijama udruge Čarobnjakov šešir na jednu večer, 20. 10. izložena je instalacija koja je poslužila kao izvedbeni prostor za cirkuske točke koje su predstavile članice pulske udruge Čarobnjakov šešir, i udruge Nit koje se bave cirkusom te udruge Cirkorama iz Zagreba.

Split - Na Maloj sceni Doma mladih u sklopu festivala Platformata 9. 10. postavljena je instalacija Cirkus je izvedbena umjetnost svuda osim u Hrvatskoj.