Clubture

Čujemo li se?

Nositelj
Umjetnička organizacija "BESA"
Partneri
Udruga Buđenje, Udruga Sol, Silba Environment Art
Godina
2017
Mjesta
Preko, Sali, Zadar

U 2017. godini mreža Pokret otoka kroz projekt "Čujemo li se?" povezao je otoke zadarskog arhipelaga (Ugljan, Mali Iž, Dugi otok). Kroz niz javnih događanja (izložbu, pjesničke manifestacije, glazbena događanja, društveno angažirani performans) projekt podiže svijest javnosti o problemima održivog razvoja otočkih sredina u kontekstu ekonomije bazirane na turizmu. Jedan od ciljeva projekta društvena je revitalizacija kulturno depriviranih područja izvan turističke sezone. Fokus programa u 2017. godini bio je na otocima zadarskog arhipelaga. Sudionici projekta međuotočkog povezivanja 15 hrvatskih otoka (Šolta, Hvar, Brač, Vis, Silba, Pag, Cres, Olib, Sestrunj, Molat, Korčula, Prvić, Ugljan, Dugi otok, Iž) okupili su se kroz strukturirane forumske aktivnosti i organizaciju kulturnih događanja na Ugljanu, Malom Ižu, Dugom otoku i u gradu Zadru (glazbene i pjesničke manifestacije, društveno-angažirani performans)

Preko - Sudionici projekta s 15 hrvatskih otoka (Šolta, Hvar, Brač, Vis, Silba, Pag, Cres, Olib, Sestrunj, Molat, Korčula, Prvić, Ugljan, Dugi otok, Iž) okupili su se na brodu “Mihovil” kako bi strukturiranim aktivnostima upoznali jedni druge, predstavili svoje organizacije, te uvidjeli potencijal i snagu umrežavanja u virtualnu mrežu Pokret otoka. U početnoj luci Zadar ukrcalo se 33 pokretača dok su se ostali ukrcali u lukama Preko (Ugljan) i Mali Iž . Dolazak broda u te dvije luke izazvao je pažnju i ostalih otočana samom svojom pojavom, ali i zbog dočeka koji je organiziran od strane sudionika s tog otoka. Po dolasku broda u luku Preko na Ugljanu, otočani su se okupili u PUO Dom na žalu te zajedno s otočanima Ugljana sudjelovali u pjesničkoj manifestaciji na otočnim dijalektima. Na samom brodu postavljena je izložba fotografija “Dobra voda” koju su u nastavku putovanja posjetili i sudionici s Ugljana i Dugog otoka.

Sali - Nakon Ugljana plovidba se nastavila prema Ižu gdje je brod dočekan klapskom pjesmom lokalne klape, ukrcalo se još nekoliko članova posade te se nastavilo prema Salima na Dugom otoku. Dolazak broda dočekan je autohtonim zvukom Tovareće mužike, i to u izvedbi podmlatka pod imenom “Pulići”. Druga 'Bodulska ćakula' obogaćena još jednim (saljskim) dijalektom te se pjesnička razmjena otočnih dijalekata ponovila još jednom. Drugi je bio koncert lokalnog blues-rock benda Fish Factory koji je nastupio u Gradskoj knjižnici.

Zadar - Nakon vezivanja broda Mihovil u zadarskoj luci, otočani su u nijemoj koloni noseći transparente i zastavu Pokreta otoka došli do Morskih orgulja. Tridesetak članova Pokreta otoka koračalo je sa slušalicama na ušima preko zadarske rive, položivši svoje transparente na Pozdrav Suncu. „Winter is coming, are you?“, „Može bolje samo treba bolje“, „Otok je ljubav, čuvaj ga“ ili „Preživjeti na otoku = suvremena umjetnost“ samo su neki od ispisanih poruka. Performans je bio zamišljen kao desetominutna šutnja, koja bi trebala biti dovoljno glasna ne bi li se na trenutak skrenula pažnja na brojne probleme hrvatskih otoka koje uskoro očekuje prazna i depresivna zima. Okupljenima su dijeljeni letci, naljepnice i bedževi s natpisima koji govore o otočnim potrebama i poteškoćama života na otoku.