Clubture

Čovjek je Prostor: Druga Arhitektura

Nositelj
Udruga Bacači sjenki
Partneri
Drugo more, Škatula, Multimedijalni institut, Koalicija udruga mladih - KUM, Amandla, Društvo arhitekata Zagreba
Godina
2005
Mjesta
Zagreb, Split, Rijeka

Modul Druga Arhitektura dugoročnog projekta «Čovjek je prostor» predstavlja nove i drugačije pristupe rješavanju urbanih pitanja i problema kroz seriju predavanja međunarodnih stručnjaka (arhitekata), umjetnika, novinara i civilnih aktivista. Predavači/ce predstavljeni u ovoj seriji glavni su pokretači i realizatori inicijativa koje su, svaka za sebe, nesvakidašnje i doista inovatorske, a neke od njih su već stekle i svjetsku reputaciju. Ovaj se modul obraća široj javnosti, od one profesionalne (arhitekti, urbanisti), preko umjetničkih i udruga za civilno društvo, do pojedinaca koji bi našli svoj interes u prevođenju ovih iskustava i njihovoj primjeni na lokalnu situaciju.

1. Predavanje Lynn & Ned Kable «Upper West Side Story» Prvi gosti u ovom ciklusu bili su Lynn i Ned Kable, kazališna producentica i odvjetnik iz New Yorka koji su već više od 30 godina posvećeni društveno aktivističkoj djelatnosti. Kableovi su predstavili svoje djelovanje na polju društveno-aktivističkih projekata (projekata obnove i humanitarnih projekata rješavanja stambenog pitanja siromašnih u pojedinim dijelovima SAD-a), te community art projekata kao što su Save the Hamilton for the Poor, Habitat for Humanity, Art in Health Care, East Village Initiative, itd. Također su predstavili i svoje djelovanje s pravne točke, tj. pravno angažiranje u sprovedbi inicijativa. U okviru predavanja prikazan je i film Demeter's Daughters, Tamar Rogoff, koji kroz dokumentarni zapis o nastajanju i realizaciji istoimene predstave kao centralnog dijela inicijative urbane obnove East Villagea govori o cijeloj inicijativi i društvenom kontekstu iz kojeg je ona iznikla. Predavanje je održano u Zagrebu u privatnom stanu u Laginjinoj ulici 14. 11. 2005. i u net.kulturnom klubu mama 15. 11. 2005. te u Splitu u klubu Kocka 17. 11. 2005.

2. Nebojša Milikić, Kulturni centar Rex, Beograd, SiCG: «Naša zgrada» Poznati interdisciplinarni istraživač Milikić je, u razdoblju od godinu i pol, aktivno prisustvovao sastancima kućnog savjeta u zgradi u Beogradu u kojoj je živio, u nastojanju da pokrene različite inicijative za poboljšanje životnih uvjeta u njoj. Te je razgovore snimao te emitirao na radiju B92. Na predavanju je predstavio koncept i domete svog projekta. Predavanje je održano u Zagrebu u net.kulturnom klubu mama 1. 12. 2005. i u privatnom stanu u Laginjinoj ulici 2. 12. 2005. te u Splitu u klubu Kocka 6. 12. 2005.

3. Emanuel Piccard, Plug-in, Italija: «U gnijezdu Zmijurine» Piccardo, talijanski arhitekt i član skupine PLUG-IN, predstavio je svoj arhitektonsko-urbanistički rad fokusirajući se na inicijativu obnove i restrukturiranja sadržaja stambenog bloka Biscione u Genovi koji predstavlja urbanistički kuriozum, ne samo u okvirima talijanskog urbanizma. Ovaj je rad posebno zanimljiv jer se ne može nazvati posve uspješnim u smislu potpune realizacije, te je stoga dragocjen za sagledavanje i promišljanje mogućih problema i prepreka u ralizaciji inicijativa obnove. U okviru predavanja, Piccardo je prikazao i kratki film o projektu koji je sam realizirao. Predavanje je održano u Zagrebu u privatnom stanu u Laginjinoj ulici 26. 11. 2005. i u net.kulturnom klubu mama 29. 11. 2005. te u Rijeci u udruzi Infoshop Škatula 28. 11. 2005.

4. Emilio Caravatti, Italija: «Afrički model» Caravatti je publici predstavio svoj dugogodišnji arhitektonski rad u Africi (Mali, Burkina Faso). Osobitost njegova pristupa leži u uspješnome prožimanju lokalne arhitektonske i građevinske prakse (materijali, oblici, navike korištenja prostora i suživota s prirodom) s njegovim europskim nasljeđem i obrazovanjem, ali i u upošljavanju lokalne radne snage na gradnji objekata, čime im omogućava dostojnu zaradu, kao i stjecanje dodatnih znanja vezanih za objekt koji grade. Caravatti je predavanje ilustrirao snimkama objekata koje je realizirao i koji su od šireg društvenog značaja (škole, multimedijalni, sportski i kulturni centri, knjižnice, crkve...). Predavanje je održano u Zagrebu u net.kulturnom klubu mama 6. 12. 2005. i u Splitu u klubu Kocka 8. 12. 2005.

5. Predavanje i projekcija filma Chuck Schultza, SAD: "Rural Studio: When Utopia Becomes Reality" Dokumentarni film redatelja Chucka Schultza govori o slavnom studiju pri Školi arhitekture na Univerzitetu Auburn u Alabami i o njegovom osnivaču, karizmatičnom arhitektu i pedagogu Samuelu Mockbeeju. Film predstavlja rad Rural studija i analizira njihov jedinstveni pristup rješavanju stambenih problema najsiromašnijeg sloja stanovništva u državi. Ovaj pristup uključuje potpunu asimilaciju studenata u okoliš za koji projektiraju i u kome svojeručno i grade svoje projekte; gradnju kuća od neortodoksnih materijala; zapanjujuće male troškove te visoki stupanj reciklaže. Film je, kao i sam fenomen Rural Studija, u uvodnom predavanju predstavio Boris Bakal. Projekcija je bila popraćena diskusijom koju je moderirao Bakal. Predavanje i projekcija održane u Rijeci u InfoShopu Škatula 12. 12. 2005. i u Zagrebu u net.kulturnom klubu mama 13. 12. 2005.