Clubture

Touch Me

Nositelj
KONTEJNER - biro suvremene umjetničke prakse
Partneri
Art radionica Lazareti, Drugo more, Što, kako i za koga - WHW, Udruženje za razvoj kulture "URK"
Godina
2004
Mjesta
Zagreb, Rijeka, Dubrovnik

Touch me je serija vrhunskih svjetskih projekata koji su prikazivani na reprezentativnim festivalima vezanim uz nove tehnologije kao što su Ars Electronica u Linzu ili DEAF u Rotterdamu. Svi projekti tematiziraju složenost odnosa umjetnosti i tehnologija i povezuje ih interaktivnost. Program se sastoji od izložbi i performansa. U svakom umjetničkom radu unutar Touch me projekta umjetnik je shvaćen kao vizionar budućnosti. Projekti naime problematiziraju etička pitanja vezana uz odnos čovjeka i stroja u budućnosti, mogućnosti koje se ljudskoj vrsti otvaraju i seksualnost povezanu s virtualnom stvarnošću.

Zagreb - U Galeriji Močvara, od 26. do 29. travnja, bila je postavljena interaktivna audio-instalacija «Prostorni zvukovi» Marnixa de Nijsa i Edwina van der Heidea. Instalacija je komunikacijski sustav koji se sastoji od zvučnika učvršćenog na postolje koji senzorima reagira na publiku. Ovisno o ponašanju i broju publike zvučnik se rotira povećavajući brzinu okretanja i jačinu zvuka, koja može dostići i do 100dB pri 100km/h. Izložba je bila otvorena četiri dana, poklapajući se s održavanjem Festivala znanosti. Marnix de Nijs, umjetnik koji djeluje u Roterdamu, istražuje dinamični sudar između tijela, strojeva i drugih medija. Njegovi radovi uključuju uglavnom interaktivno doživljene strojeve koji se poigravaju s percepcijom i kontrolom slike i zvuka. Svoje je radove predstavio na nekoliko nacionalnih i internacionalnih medijskih festivala, a surađivao je i s Time's Up¬_org, Montevideo¬¬_lab, V2_lab, te s Krisztina de Châtel Dance Company. Kontinuirano surađuje s Edwinom van der Heideom. Godine 2001. osvojio je zajedno s ven der Heideom počasni spomen u okviru interaktivne kategorije na festivalu Ars Electronica upravo instalacijom izloženom u Zagrebu. Edwin van der Heide je rođen u Hilversumu 1970. Živi u Roterdamu. Studirao je sonologiju na Kraljevskom konzervatoriju u Hagu. Radio je performanse diljem svijeta u svojstvu kompozitora i izvođača elektroničke muzike, te je kreirao i izlagao brojne zvučne instalacije. Osnovna tema njegovih radova je razvoj novih muzičkih instrumenata, novih tehnika izvedbe i novih metoda generiranja/proizvodnje zvuka u svrhu razvoja vlastitoga novog glazbenog jezika. Van der Heide je također član Sensorband-a, grupe koja je godine 1997. na ICC izvodila performanse rabeći instrumente temeljene na senzorima.

Rijeka - U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti, 5. svibnja, Marnix de Nijs održao je predavanje i prezentirao svoj rad. U svome je predavanju de Nijs govorio o ulozi medijske umjetnosti s obzirom na njezine estetske i produkcijske karakteristike. De Nijs se osvrnuo i na ulogu medijskih festivala koji bitno usmjeravaju razvoj medijske umjetnosti i koji je, po njegovu mišljenju, sve više usmjeravaju prema tehnološkim inovacijama umjesto prema umjetničkoj inventivnosti. De Nijs smatra da će kroz koju godinu ovo postati problem i festivala kao što su Ars Electornica i Transmediale na kojima i sam rado izlaže. Nakon uvodnog teorijskog predavanja, de Nijs je predstavio svoje radove u području medijske umjetnosti, gdje je aktivan kao umjetnik od 1996. godine.

Zagreb - U galeriji Nova, 25. lipnja održano je predavanje i otvorena izložba Inter_skin, Stahl Stenslie. Inter_skin je komunikacijski sustav koji se sastoji od dva prototipska odijela s vibratorima koji omogućuju prenošenje dodira na daljinu. Dodir uključuje erotsku i auto-erotsku dimenziju, jer dodirujući sebe simuliramo drugog. U izložbenom prostoru, koji je bio podijeljen na dva dijela, dva para prezentera demonstrirala su rad odijela. Otvorenje je održano u White cubeu Galerije Nova, a po otvorenju odijela su bila izložena u «Showroom-u» Galerije Nova gdje su posjetitelji sa svojim partnerima i partnericama svakodnevno slijedećih pet dana isprobavali njihov učinak. Stahl Stenslie radi na razvoju različitih tehnologija sučelja i alata digitalne kulture na području umjetnosti, medija i mrežnih istraživanja. Živi i radi kao medijski umjetnik, kustos, znanstvenik i medijski istraživač u Oslu i Kölnu. Specijalizirao se za rad na projektima koji manipuliraju znanjem i percepcijom, a također vodi doktorske studije iz novih medija. Postao je jednim od otaca cyberseksa nakon što je 1993. prvi na svijetu izgradio teletaktilni komunikacijski sistem za cijelo tijelo (cyberSM). Izlagao je i predavao na glavnim međunarodnim festivalima (ISEA; DEAF, Ars Electronica, SIGGRAPH). Predstavljao je Norvešku na 5. bijenalu u Istanbulu. Također je organizirao e~on i artcart 02, bio suorganizatorom 6cyberconf (Oslo '97), primio Veliku nagradu Norveškog savjeta za kulturne poslove, te bio jednim od osnivača mem_brane laboratorija za mrežno istraživanje u Mediaparku, Köln. Također je bio i moderator na Ars Electronici 2000 Symposiumu (Next Sex).

Dubrovnik - U Galeriji Otok, 27. lipnja, Stahl Stenslie održao je predavanje u galeriji Otok. Stenslie, koji na Sveučilištu u Kölnu vodi doktorske studije iz novih medija posvetio je predavanje, koje je strukturirano po klasičnom univerzitetskom obrascu, temi cybersexa.