Clubture

Otokultivator

Nositelj
Udruga studenata arhitekture EASA - Hrvatska
Partneri
Multimedijalni institut, Udruženje za razvoj kulture "URK"
Godina
2002
Mjesta
Vis

Projekt Otokultivator razvio se iz istraživanja otoka Visa, koji je odabran za lokaciju EASA 2002 SENSES - međunarodnog skupa studenata arhitekture. U 2001. organiziran je Otokultivator 1 kao proba infrastrukturnih i ljudskih kapaciteta, no prerastao je okvire eksperimenta i formirao se u projekt na dugogodišnjoj bazi s internacionalnim karakterom. Programska okosnica projekta je edukacija i produkcija kroz raznovrsne radionice koje pokrivaju multimediju i suvremene tehnologije, arhitekturu, glazbu, teatar, likovne umjetnosti… U međusobnom prožimanju akademskog sa strane EASA – Hrvatske, novih informacijskih tehnologija sa strane Multimedijalnog instituta i urbane kulture sa strane Udruženja za razvoj kulture te kreativnom povezivanju svih tih područja možemo govoriti o potpuno novoj kvaliteti i platformi s koje se zajednički pokušavalo odgovoriti na vrlo kompleksne potrebe odnosa turizma i života i razvoja otočke sredine. U osnovi projekta je koncept nekonzumerističkog i ekološki osviještenog turizma kojim se željelo doprinijeti revitalizaciji otoka Visa, a ujedno sačuvati prednosti njegove izdvojenosti i očuvanosti.

Vis - Projekt Otokultivator okupio je preko 800 ljudi u mjesec dana u bivšoj vojarni i izbjegličkom centru Samogor na Visu. Prvih 10 dana, od 15. do 25. srpnja održano je 15 radionica: • žonglerska, zlobubnjarska, etno i band radionice imale su završne nastupe u gradu Visu i zadnju večer u Samogoru • studenti dizajna i likovne akademije u dizajn i likovnoj radionici za kraj su pripremili veliku izložbu svojih radova • dramska i mit i maska pripremili su i izveli dramsku, plesnu predstavu i nekoliko performancea • stripaonica je izradila strip fanzin • 3 kompjuterske radionice (egoboo.bits, 320x420, linux) naučile su polaznike osnovama korištenja stručnih software-a • 20-tak polaznika šljaka radionice očistilo je i obnovilo mali zapušteni objekt unutar Samogora • tu su još i zmaj (izrada zmajeva) i • piši, piši mi (radionica kreativnog pisanja).

U drugom dijelu Otokultivatora, od 27. srpnja do 11. kolovoza održana je EASA 2002 SENSES, 22. skup europskih studenata arhitekture. Održano je 26 radionica u kojima je sudjelovalo gotovo 400 arhitekata, studenata arhitekture i stručnjaka drugih područja znanosti i umjetnosti iz 33 europske zemlje. Radionice su se bavile temama korištenja napuštenih objekata i gradnji na otocima, a veći dio vremena fokusirali su se na direktne intervencije u prostoru otoka (u mjerilu 1:1), od čišćenja i označavanja puteva i plaža, uređenja napuštenih objekata, do multimedijskih programa u gradskim jezgrama Visa i Komiže. Posebnost ovog događaja je što je dio skupa (50-ak sudionika) bio dislociran iz glavne baze (Samogor), i to u Komiži i Dragodidu, autentičnom mediteranskom selu u brdu iznad Komiže. Tamo su studenti osam dana zajedno živjeli i sudjelovali u radionicama, od kojih je najinteresantija bila ona u Dragodidu, gdje je jednoj kamenoj kući zidanoj suhozidom obnovljen krov, na izvorni način od prije 200 godina. Kao gosti kritičari radionica sudjelovali su svjetski poznati arhitekti (Vedran Mimica - Course director pri Berlage institutu u Rotterdamu, Stefano Boeri – profesor na Berlage institutu u Rotterdamu, Brett Steele – profesor na AA u Londonu, Idis Turato, Pero Puljiz, Tadej Glažar i drugi). Jedan od segmenata programa na Otokultivatoru je i večernji glazbeno-scenski program koji se svaku večer odvijao u Samogoru (dvije pozornice - glazbeni i filmski program) i u Visu (pozornica na terasi Doma kulture - kazališne i plesne predstave i video projekcije najboljih kazališnih predstava).