English

Clubture

13. Clubture Forum - Split

Datum održavanja: 16.10.2020 - 17.10.2020

13. Clubture Forum održan je 16. i 17. listopada 2020. u Domu mladih u Splitu. Trinaesti Clubture Forum organiziran je u partnerstvu s Platformom Doma mladih i u suradnji s Kurzivom – Platformom za pitanja kulture, medija i društva.

Platforma Doma mladih je savez udruga za nezavisnu kulturnu scenu i scenu mladih, a djeluje kao zagovaračka platforma na lokalnoj razini. Ciljevi Platforme usmjereni su na osmišljavanje modela suupravljanja prostorom Doma mladih, a oko nje je okupljena većina udruga koja djeluje u zgradi Doma.

Program Foruma sastojao se od sadržaja namijenjenog članicama mreže Clubture: CTHR radionice i diskusije s organizacijama članicama koje su se održale prvi dan te od radionice o razvoju publike na kojoj su članice u zajedničkom radu, a potom i radom u grupama mapirale vlastitu publiku kojoj su namijenjeni sadržaji i programi koje provode te promišljale izazove i prednosti koje donosi naredno razdoblje njihova rada.

Sadržaj koji je bio namijenjen i otvoren za javnost sastojao se od obilaska zgrade Doma mladih prvi dan i Kulturpunktovog Otvorenog razgovora o splitskoj nezavisnoj kulturnoj sceni drugi dan. Osim toga, kulturni je program osigurao i festival Platformat koji je tog vikenda započeo u Domu. Na programu Platformata bila je IX. Smotra Kino kluba Split na kojoj je u dva dana predstavljena klupska produkcija iz prethodne godine, radionica analogne fotografije Bilježimo Dom i KLFM Soundsystem koji su na programu bili prvi dan i subotnji buvljak za šapice te party na kojem je glazbu puštao DJ Coka.

Događanja u sklopu Foruma i Platformata bila su besplatna.

U Facebook galeriji možete vidjeti kako je izgledao listopadski Forum u Splitu.


Program:

+ 16.10 - Prvi dan

Otvaranje Foruma i CTHR radionica (16. listopada, 14:00) // Galerija MKC
13. Clubture Forum otvoren je u Galeriji Multimedijalnog kulturnog centra u Domu mladih. Koordinator mreže predstavio je rad mreže Clubture u prethodnom periodu, od ožujka 2020. i od početka pandemije te se osvrnuo na nove okolnosti u kojima provoditelji u 20. krugu programa razmjene i suradnje provode svoje programe. Također, predstavio je buduće aktivnosti i planove mreže za 2021. godinu.

Diskusija s organizacijama članicama (16. listopada, 16:00) // Galerija MKC
Koordinator mreže predstavio je rezultate online ankete o utjecaju izvanrednih mjera vezanih za covid-19 na organizacije u nezavisnoj kulturi koji su članice mreže i Mreže Društveno-kulturnih centara ispunile u ožujku 2020., a koje je SU Klubtura u obliku dopisa dostavio Ministarstvu kulture. Nakon toga, predstavnici organizacija predstavili su svoj rad  u proteklom razdoblju i načine na koje su realizirale svoje programe i pristupile njihovoj prilagodbi s obzirom na epidemiološku situaciju te kako planiraju svoj rad u budućem periodu. 

Obilazak Doma mladih (16. listopada, 18:00)
Arhitektica i članica Platforme Doma mladih Miranda Veljačić povela je zainteresirane sudionike Foruma u obilazak zgrade na kojoj je ispričala zanimljive informacije o njenoj povijesti i arhitekturi i suživotu njenih današnjih korisnika.

Radionica analogne fotografije (16. listopada, 18:00) // plato ispred Doma mladih

IX. Smotra Kino kluba Split (16. listopada, 20:00) // Amfiteatar
Platformat je službeno otvoren IX. Smotrom Kino kluba Split na kojoj su predstavljeni radovi iz klupske produkcije i koprodukcije. Za otvaranje Platformata napravljena je selekcija različitih filmova mladih autora u trajanju od sat vremena.  • Tajni Split (trailer) 03'27'' – Andrea BoljatS

 • Sastav (glazbeni video) 03'05'' – Luka Vukorepa – Hopo

 • Spirala (igrani) 10'20'' – Petar Vukičević 

 • Valentino Bošković – Koloči (glazbeni video) 02'02'' – polaznici radionice video spotova i montaže

 • Zoka i potočić (igrani) 12'11'' – Igor Jelinović

 • Brkovi – Hoću (glazbeni video) 02'56'' – Šimun Šitum

 • Druker (igrani) 18'30'' – Rino Barbir

 • Koliko (glazbeni video) 03'33'' – Luka Vukorepa – Hopo


KLFM Soundsystem (16. listopada, 21:00) // dvorište kluba Kocka
KLFM radio već tradicionalno izlazi iz prostora radijskog etera u zajednicu i na javne prostore donosi dobru glazbu, a u večernjem programu Platformata KLFM-ovi DJ-evi puštali su eklektičnu, probranu glazbenu selekciju koju su spremili samo za ovu prigodu.


 


+ 17.10 - Drugi dan

Radionica Razvoj publike (17. listopada, 11:00) // Galerija MKC
Na početku radionice predstavljeni su rezultati upitnika o razvoju publike koji su članice mreže Clubture i Mreže društveno-kulturnih centara ispunjavale u razdoblju od srpnja do rujna 2020. godine. Nakon toga okupljene organizacije bavile su se mapiranjem vlastite publike i korisnika te promišljale prednosti i izazove rada s publikom u narednom periodu. Radionicu je facilitirala Mirela Travar. 

Buvljak za šapice (17. listopada, 16:00) // dvorište kluba Kocka
Udruga Aktivist je u dvorištu kluba Kocka organizirala program Ljudi za kvart, kvart za ljude - Buvljak za šapice na kojem se mogla pronaći odjeća, zanimljivo štivo i razni drugi predmeti. Sav prihod od donacija za izložene predmete na buvljaku proslijeđen je udruzi Sehaliah koja se bavi zaštitom kućnih ljubimaca. 

Kulturpunktov Otvoreni razgovor (17. listopada, 17:00) // Amfiteatar
U Amfiteatru Doma mladih okupili su se akteri splitske nezavisne kulturne scene, ali i predstavnici organizacija iz drugih gradova (Zagreb, Koprivnica, Valpovo). U otvorenom razgovoru sudionicu su se prisjetili početka djelovanja nezavisne kulturne scene u Splitu 90-ih godina prošlog stoljeća, osvajanja prostora Doma mladih, odnosa sa gradskim vlastima nekad i sada, razgovarali o prostorima za rad i prezentaciju rada, a diskutiralo se i o budućnosti postojećih udruga i uvjetima njihova rada. Razgovor je moderirala Matija Mrakovčić.

Projekcije filmova Kino kluba Split (17. listopada, 20:00) // Amfiteatar
Drugi dan IX. Smotre Kino kluba Split prikazani su sljedeći filmovi:  • Alejandro Buendija – Mr Right 05'25'' – Šimun Šitum

 • Bila soba 19'24'' – Mladen Stanić

 • 51. Revija – Osvrt (namjenski video za HRT) 05' – Andrea Boljat i Tony Marasović

 • Špurijus – Barba je partija (glazbeni video) 03'25'' – Šimun Šitum

 • Šolta – otok meda (dokumentarni) 03'39'' – Tina Ljubenkov

 • Replika (glazbeni video) 02'41'' – Luka Vukorepa – Hopo ft Voltoni

 • Rime bijele vrane (eksperimentalno-igrani) 24' –  Andrea Resner

 • Gramatik – Sumthin (glazbeni video) 03'20'' – polaznici radionice video spotova i montaže


Party: DJ Coka (17. listopada, 21:00) // hodnik na katu Doma mladih
Nakon projekcije filmova u sklopu Smotre, uslijedilo je druženje u već tradicionalnom zabavnom programu Kino kluba Split uz glazbu po izboru DJ-a Coke.