English

Clubture

14. Clubture Forum - Osijek

Datum održavanja: 24.09.2021 - 26.09.2021

14. Clubture Forum održan je od 24. do 26. rujna 2021. u Osijeku. Četrnaesti po redu Clubture Forum organiziran je u partnerstvu s Udrugom za umjetnost i stvaralaštvo Reart i u suradnji s Kurzivom – Platformom za pitanja kulture, medija i društva.


Udruga za umjetnost i stvaralaštvo Reart djeluje u Osijeku i osnovana je s ciljem promicanja, poticanja, razvijanja i unapređenja razine umjetničkog stvaralaštva, kreativnosti i izvrsnosti, kao i razmjene iskustva među svojim članovima i drugim ljubiteljima umjetnosti (vizualnih, likovnih, glazbenih, novomedijskih i drugih) te širenja i educiranja izvan institucionalnog kulturno-umjetničkog obrazovanja i stvaralaštva.

Program Foruma sastojao se od radioničkog, diskurzivnog i kulturno-umjetničkog sadržaja koji su se odvijali u prostoru udruge Slama u Tvrđi, Kulturnom centru Osijek, te dvoranama Stare pekare.

Događanja u sklopu Foruma bila su besplatna.

U Facebook galeriji možete vidjeti kako je izgledao 14. Clubture Forum u Osijeku.


Program:

+ 24.09 - Prvi dan

14:00 – 15:00 Otvaranje 14. Clubture Foruma // Udruga Slama
Na otvaranju Foruma predstavljen je program 14. Clubture Foruma, domaćin događanja Udruga za umjetnost i stvaralaštvo Reart iz Osijeka, a koordinatori mreže predstavili su aktivnosti mreže Clubture u proteklom razdoblju.

15:00 – 16:00 CTHR info radionica // Udruga Slama
Radionica je bila namijenjena svima onima koji bi željeli prijaviti svoj projekt na idućem pozivu za Clubture-HR: Program razmjene i suradnje, a do sada nemaju iskustva ili žele unaprijediti svoja znanja u prijavi projektnih prijedloga za CTHR poziv. Na radionici su predstavljeni ciljevi programa Clubture-HR: Program razmjene i suradnje, uvjeti poziva te upute za ispunjavanje prijavnice. Radionicu je vodio Domagoj Šavor.

16:30 – 18:00 Javna tribina „Sudioničko upravljanje i angažirana zajednica: Perspektive društvenih i kulturnih centara u Osijeku“ // Kulturni centar Osijek
Od skvotova i autonomnih centara do hibridnih institucija i drugih oblika društveno-kulturnih centara utemeljenih na sudioničkim oblicima upravljanja, ovim prostorima je zajedničko da su inicirani od lokalnih organizacija, umjetnika i drugih kreativnih individualaca i da njihovo djelovanje uključuje zajednicu na principima otvorenosti, dijeljenja i solidarnosti. Na tribini su predstavnici udruge Slama iz Osijeka, Kulturnog centra Magacin iz Beograda, Autonomnog kulturnog centra Medika iz Zagreba, te Društveno kulturnog centra Hrvatski dom i Muza iz Karlovca govorili o modelima upravljanja prostorima u kojima djeluju te načine suradnje s lokalnim upravama i postojećim institucijama u kulturi.

18:00 – 19:00 Šetnja po Tvrđi
U vođenoj šetnji po Osijeku i Tvrđi pobliže smo upoznali prostore u kojima djeluju ili su djelovale različite kulturne inicijative. Turu su vodile: Slađana Zubić i Marija Petrušić.

21:00 – 24:00 Grafička akcija sitotisak | izložba stARTanje | DJ Mefa // Prostor ispred i unutar udruge Slama

Grafička akcija sitotisak – Udruga Reart je tijekom večeri u noćnoj grafičkoj akciji sitotiska na livadi u Tvrđi otiskivala simbol „Drvo života” na majice i platnene torbe. Cilj grafičke akcije bio je ukazati na zanimljivost grafičke tehnike uz interaktivnost posjetitelja po principu DIY kulture koji gotov proizvod mogu ponijeti kući kao fizičku, vizualnu poruku i uspomenu iz Osijeka.
Grafička akciju vodili su Valentina Grubačević i Marin Đurković.

stARTanje – Umjetnički projekt akademske umjetnice Slađane Zubić nastao je u okviru udruge Reart, a čine ga umjetničke intervencije i aktivnosti kreiranja i izlaganja u javnom gradskom prostoru, sa svrhom promoviranja umjetnosti na urbano-galerijski način. U prostoru udruge Slama izloženi su ilustracije mladih umjetnika.

DJ Mefa – Za glazbeno putovanje raznim krajevima svijeta, od Jamajke, preko Afrike sve do Velike Britanije pobrinuo se DJ Mefa selekcijom svjetske glazbene scene i pokreta koji su izvršili veliki utjecaj na glazbenu i umjetničku scenu na Balkanu.+ 25.09 - Drugi dan

9:30 – 13:00 Radionica umrežavanja organizacija okupljenih oko mreže Clubture // Udruga Slama

Radionica je nastojala okupiti što veći broj predstavnika organizacija nezavisne kulture - članica mreže Clubture i ostalih organizacija kako bi se međusobno upoznali, razmijenili ideje te stvorili prostor za mogućnost međusobne suradnje.
Radionicu su vodili: Sven Janovski i Ana Abramović

14:00 – 15:30 Radionica online participacije - Loomio servis // Stara pekara

Na radionici su se sudionici upoznali s Loomio kooperativom i softverom, odnosno web forumom koji služi kolaborativnom grupnom odlučivanju usmjerenom konsenzusu. Posebice u vrijeme asinkronog rada i rada od kuće, Loomio alati mogu osnažiti organizacijske procese olakšavanjem facilitacije komunikacije kolektiva, od postavljanja prijedloga u tematskim diskusijama, sve do postizanja jasnog ishoda odnosno informirane zajedničke odluke. U tijeku radionice kroz praktični rad sudionici su upoznali razne elemente i mogućnosti Loomio web foruma, njegove potencijale i mjesta razvitka. Radionicu su vodili Dina Karadžić i Željko Blaće.

15:45 – 17:45 Osnove video streaminga I. // Stara pekara
U teoretskom dijelu radionice polaznici su se upoznali s osnovnom terminologijom i funkcioniranjem procesa prijenosa slike od kamere do gledatelja te su demonstrirane mogućnosti OBS (Open Broadcaster Software) programa. U praktičnom dijelu radionice sudionici su imali priliku spajati različite kamere i mikrofone na računalo, instalirati su OBS (besplatan softver za live streaming), slagali “scene” uključujući sliku u slici (picture-in-picture) i tekst preko slike, postavili sve postavke i pokrenuli live stream na servisima poput Twitcha, Youtubea i Facebooka. Radionica je bila namijenjena svima, naročito onima bez predznanja o video ili live streamingu Voditelj: Tomislav Tukša

18:00 – 19:30 Otvoreni razgovor // Konferencijska dvorana, Stara pekara


Portal Kulturpunkt.hr u suradnji s udrugom ReArt i Savezom udruga Klubtura organizirao je otvoreni razgovor o osječkoj kulturnoj sceni, s naglaskom na njen nezavisni/izvaninstitucionalni dio. Cilj razgovora bio je okupiti što veći broj pojedinaca, udruga i inicijativa koje sudjeluju u kulturnom životu zajednice kako bi zajednički analizirali potencijale i prepreke u pogledu programa, prostora za rad i predstavljanje rada, podrške i publike.

21:00 - 24:00 Slamanje: večer stripa i glazbe // Prostor ispred i unutar udruge Slama

Slamanje je kulturni projekt nastao suradnjom udruge Slama i benda Harvo Jay. Provodi se kao cjeloviti umjetnički program vizualnih, glazbenih i glazbeno scenskih umjetnosti.

U forumskom izdanju Slamanja Saša Paprić, glavni i odgovorni urednik naklade strip-albuma osječke udruge Hrvatski autorski strip predstavio je strip produkciju proizašlu u okviru udruge: tri strip-albuma, Časopis za kulturu i umjetnost Strip-PREFIKS, i strip-fanzin OHOHO uz prateću izložbu odabranih strip-tabli iz časopisa Strip-PREFIKS, a u glazbenom dijelu večeri nastupali su osječki bendovi South central i Layka, te DJ Problem (Robert Sorić).


+ 26.09 - Treći dan

10:00 – 12:30 Osnove video streaminga II. // Stara pekara
Nastavak radionice.