English

Clubture

15. Clubture Forum - Pula

Datum održavanja: 20.10.2022 - 22.10.2022

15. Clubture Forum održan je od 20. do 22. listopada 2022. u Puli. Petnaesti Clubture Forum organiziran je u partnerstvu sa Savezom udrugom Rojca i Udrugom Metamedij te u suradnji s Kurzivom – Platformom za pitanja kulture, medija i društva.


Savez udruga Rojca je mreža udruga Društvenog centra Rojc koja ih okuplja i predstavlja, zastupa njihove interese, potiče međusobno suradnju i angažirano djeluje u zajednici. Udruga Metamedij neprofitna je organizacija iz Pule koja inicira i potiče umjetničke i kulturne inicijative u području novomedijske umjetnosti i novih tehnologija. Inter- i transdisciplinarno se bavi produkcijom i promocijom u sferi suvremenih i inovativnih umjetničkih praksi, s fokusom na mlade, propitujući pritom odnos umjetnosti i društva te doprinoseći oblikovanju humanijeg svijeta.


Program Foruma sastojao se od različitih sadržaja: tribine, radionica i koncerata koji su se odvijali u prostorima Društvenog centra Rojc.


Događanja u sklopu Foruma bila su besplatna.


U Facebook galeriji možete vidjeti kako je izgledao 15. Clubture Forum u Puli.


Program:

+ 20.10 - Prvi dan

14.00 – 16.00 Kulturne politike odozdo: Javna tribina predstavljanja Kodeksa dobre prakse upostave i funkcioniranja civilno-javnog partnerstva * // DC Rojc - Dnevni boravak


Razvoj društveno-kulturnih centara kao novih oblika kulturnih institucija koje se temelje na sudioničkom upravljanju prisutan je u Zagrebu (Pogon), Karlovcu (Hrvatski dom), Čakovcu (Kreativno edukativni centar Murai), Splitu (Dom mladih), Rijeci (Filodrammatica), Dubrovniku (Lazareti) i Puli (Društveni centar Rojc) već više od deset godina. Pod sudioničkim upravljanjem podrazumijeva se dijeljena odgovornost za prostor i sadržaje između civilnog društva i javne uprave, ali i među korisnicima prostora. U sklopu projekta "Kulturna politika odozdo - Od dobrih praksi društveno-kulturnih centara do održivog okvira za sudioničko upravljanje" formirana je radna grupa koja je uključila istraživače u području kulturnih politika, stručnjake za anti-korupciju i stručnjake za dobre prakse u uspostavi mehanizama koji osiguravaju transparentnost, te je izrađen Kodeks dobre prakse uspostave i funkcioniranja civilno-javnog partnerstva. Na javnoj tribini predstavljanja Kodeksa sudjelovali su članovi radne skupine koji su predstavili njegov Nacrt te u konzultativnom procesu s lokalnim predstavnicima javne uprave, stručnjacima za kulturne politike, organizacijama civilnog društva, korisnicima infrastrukture za kulturne i društvene djelatnosti te zainteresiranom javnosti, osigurali forum za raspravu o ključnim elementima predloženog Kodeksa dobre prakse uspostave i funkcioniranja civilno-javnog partnerstva.


18.00 CTHR Cirkus je izvedbena umjetnost svuda osim u Hrvatskoj, Cirkorama // Čarobnjakov šešir V. kat


U prostoru udruge Čarobnjakov šešir izložena je instalacija autorskog tima Nikole Mijatovića i Maximea Weinmanna sastavljena od časopisa, novina, letaka, programa, plakata i ostalih propagandnih materijala čiji je sadržaj isključivo cirkuse tematike. Instalacija u obliku kule od papira čiji izgled podsjeća na krug cirkuskog šatora ujedno je poslužila i kao kulisa za izvedbe cirkuskih umjetnika.


Instalacija je dio CTHR turneje projekta Cirkus je izvedbena umjetnost svuda osim u Hrvatskoj.


20.00 – 21.00 Otvaranje 15. Clubture Foruma - predstavljanje publikacije "Mreža Clubture - 20 godina razmjene i suradnje" // DC Rojc - Dnevni boravak


Na uvodnom programu ovogodišnjeg Foruma održan je razgovor s predstavnicima organizacija članica mreže Clubture te je predstavljena publikacija nastala povodom dvadesete obljetnice rada mreže. Publikacija objedinjuje intervjue s akterima okupljenima oko mreže Clubture te služi kao pogled unatrag na iscrpno i opsežno djelovanje unutar hrvatskog kulturnog sustava (i prema hrvatskom kulturnom sustavu), bilježeći razvojne momente, ali i ograničenja s kojima se susreću ovi akteri. Razgovor vodila Hana Sirovica, a sugovornici su bili Marino Jurcan, Dina Karadžić i Domagoj Šavor.


21.00 – 01.00 DJ program Radio Rojca // Dvorište Rojca


U unutarnjem dvorištu DC Rojc odvio se DJ program uz DJ-e Igora Dražića, Marka Grbca Knapića i Borisa Bjelicu.


 


* Aktivnosti tribina predstavljanja Kodeksa dobre prakse uspostave i funkcioniranja civilno-javnog partnerstva i Međugeneracijski razgovor provedene su u sklopu projekta "Kulturna politika odozdo - Od dobrih praksi društveno-kulturnih centara do održivog okvira za sudioničko upravljanje" koji je podržan s € 149.940 kroz financijske podrške Islanda, Lichtenštajna i Norveške u okvir EGP grantova.


+ 21.10 - Drugi dan

10.00 – 13.00 Radionica o razvoju programa Clubture-HR: Programska razmjena i suradnja


14.00 Predstavljanje sindikata za radnice i radnike u civilnom društvu – SKUPA (Dnevni boravak DC Rojc)


17.00 – 18.00 Organizirana zajednička šetnja Rojcom


Društveni centar Rojc smješten je u bivšoj vojarni u centru Pule i jedinstveni je prostor koji na jednom mjestu okuplja preko 100 udruga iz različitih područja djelovanja: kulture, sporta i rekreacije, psihosocijalne skrbi i zdravstva, djece i mladih, skrbi o osobama s posebnim potrebama, zaštite okoliša, tehničke kulture, nacionalnih manjina i ostalih djelatnosti. Zgrada Rojc sastavljena od predstavnika Savez udruga Rojca i Grada Pule. U šetnju Rojcom sudionike Foruma poveli su predstavnici organizacija koje djeluju u Rojcu.


Izložba fanzina Streetartanje


Tijekom Foruma u prostoru Karlo bara bila je izložena izložba Streetartanje koja predstavlja radove hrvatske graffiti i street art scene, dokumentirane u okviru istoimenog projekta koji su provodile Udruga mladih Revolution iz Valpova i udruga Arla iz Đakova. Predstavljeni su i fanzini koji su također nastali u okviru projekta, a tematiziraju radove hrvatskih graffiti art umjetnika.


21.00 – 01.00 Koncertni program SU Rojca


Večernji koncertni program uključio je koncerte tri benda: Mucicitta, My pitbull Lucifer i Spacediver.


+ 22.10 - Treći dan

10.00 – 13.00 Forumske rasprave // DC Rojc - Dnevni boravak


U sklopu zajedničkog sastanka sudionika ovogodišnjeg Foruma raspravljali smo o zajedničkim temama rada i budućnosti nezavisne kulturne scene s ciljem nalaženja zajedničkih zaključaka oko tema kao što su zakonodavni i strateški okvir za djelovanje organizacija na nezavisnoj kulturnoj sceni, prostornih resursa, financiranja organizacija te razvoja programske razmjene i suradnje. Program je bio obavezan za sve sudionike Foruma.


17.00 – 18.00 CT čitateljska grupa // DC Rojc - Dnevni boravak


Zainteresirani sudionici Foruma su razgovarali o tekstu "The Civil Potency of a Singular Experience: On the Role of Cultural Organizations in Transitional Civil Undertakings", autora Pascala Gielena i Thjisa Lijstera. Tematski fokusi ove Clubtureove "čitaonice" su bili kultura i javne politike. Grupa je bila prostor za razgovor, konstruktivnu raspravu i druženje. Čitateljsku grupu vodila Ana Abramović.


17.00 – 18.00 Dokumentiranje Wikimedijima // DC Rojc - Radiona Re - Geppetto


U ovom dijelu programa prezentiran je rad na dokumentiranju i mapiranju podataka o članicama mreže Clubture koje se odvijalo u okviru projekta Clubture.org @20 godina participativne i otvorene kulture.


18.00 – 19.00 Kulturne politike odozdo: Međugeneracijski razgovor o Društvenom centru Rojc * // DC Rojc - Dnevni boravak


Međugeneracijski razgovor bio je dio ciklusa moderiranih javnih razgovora koje u različitim gradovima u Hrvatskoj organizira Udruga Kurziv - Platforma za pitanja kulture, medija i društva, a u kojima se "odmotava priča" o nastanku i razvoju društveno-kulturnih centara koji se temelje na suradničkom upravljanju i civilno-javnom partnerstvu, odnosno o praksama i metodama koji su od 1990-ih nadalje dovele do njihova razvoja. U razgovoru sudjelovali su članovi lokalne zajednice: protagonisti koji djeluju po pitanju osnivanja prostora za kulturu i društvenost, predstavnici mladih organizacija i inicijativa, pojedinci u području suvremene kulture i šireg civilnog društva, predstavnici vlasti te stručna i šira zainteresiranu javnost.


19.00 – 20.00 CTHR Dani Sound System kulture, Sub Movements // Radionica Re - Geppetto


Neven Šugar održao je predavanje o procesu izgradnje najpopularnije zvučne kutije u raggae sound system kulturi - Super scoopera - i o svim fazama njegovih sklapanja.


20.00 – 21.00 CTHR Projekcija filma Supersonic sound: The Rebel Dread // Dnevni Boravak


Projekcija filma održana je u sklopu Clubture-HR projekta Dani Sound System kulture koji se za vrijeme Foruma održao u Puli, a provodi ga udruga Sub Movements/Sub Pokret. Projekcija je omogućene u suradnji s DORF film festivalom.


21.00 – 01.00 CTHR Munchies sound system // DJ Mefa // DC Rojc - dvorište


Munchies sound system je projekt pokrenut 2014. godine u želji da promovira sound system kulturu u Istri i okolici. Inspiriran Digitron i Warrior Change sound systemom, prvi session s vlastitim kutijama imaju 2015. godine. Od tada su organizirali brojne evente u Puli i okolici, te su jedan od najaktivnijih kolektiva na sceni. Nastupali su na skoro svim raggae/dub eventima u Hrvatskoj i surađuju s velikim brojem udruga i kolektiva iz Europe. U 2018. godini pokreću Escape the city Festival, koje se održava u Barbarigi i okuplja vrhunske svjetske selektore uz velik broj radionica i ostalog sadržaja za djecu i odrasle.


DJ Mefa - za glazbeno putovanje raznim krajevima svijeta, od Jamajke, preko Afrike sve do Velike Britanije svojom selekcijom pobrinuo se DJ Mefa.


* Aktivnosti tribina predstavljanja Kodeksa dobre prakse uspostave i funkcioniranja civilno-javnog partnerstva i Međugeneracijski razgovor provedene su u sklopu projekta "Kulturna politika odozdo - Od dobrih praksi društveno-kulturnih centara do održivog okvira za sudioničko upravljanje" koji je podržan s € 149.940 kroz financijske podrške Islanda, Lichtenštajna i Norveške u okvir EGP grantova.