English

Clubture

11. Clubture Forum u Križevcima od 27. do 29. rujna 2018.

21.09.2018

Provedite tri dana u Križevcima uz Clubture i križevački Festival suvremenih umjetničkih formi SUFFEST

 

Savez udruga Klubtura i Kreativni veznik alternativnog razvoja kulture (K.V.A.R.K.) od 27. do 29. rujna u Križevcima organiziraju 11. Clubture Forum! Otvaranje Foruma zakazano je za četvrtak, 27.9. popodne, sa zatvaranjem u subotu oko 15 sati. U sklopu Foruma očekuje vas filmski, diskurzivni, radioničarski i bogati umjetnički program. Umjetnički program imamo zahvaliti suradnji s križevačkim SUFFEST-om koji su pripremili izložbe, glazbene događaje i ostalo. Pohodite Forum, družite se, kulturno uzdignite i dobro zabavite!


PROGRAM 11. FORUMA U KRIŽEVCIMA:


Četvrtak 27.9.

16:30-18:00
Otvorenje Clubture Foruma
-> Klub kulture

Umrežavanje kroz ustrajnost – prezentacija rezultata istraživanja suradničkih procesa u mreži Clubture

Edgar Buršić (Fakultet za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije, Pula) i Davor Mišković (Drugo more, Rijeka) u prezentaciji će se osvrnuti na ranija istraživanja mreže Clubture i predstaviti svoje istraživanje u kojem su primijenili mrežnu analizu na rezultate glasanja u Clubtureu od 2002. do 2016. godine.

-> Klub kulture

18:15-20:00
Projekcija filma Do zadnje kapi – Tajni rat za vodu u Europi (Up to the Last Drop – The Secret Water War in Europe, r. Yorgos Avgeropoulos, 2017, 58') i diskusija nakon projekcije

Dok Europa proživljava ne samo ekonomsku već i krizu moralnih vrijednosti, milijuni europskih građana zahtijevaju odgovor na ključno pitanje: je li za Europsku uniju voda komercijalni proizvod ili ljudsko pravo? Na to pitanje europske institucije do danas nisu dale jasan odgovor. U međuvremenu, gradovi, regije i zemlje diljem svijeta sve više odbacuju modele privatizacije vodnih usluga koje su godinama implementirali te sada remunicipaliziraju sustave vodoopskrbe i odvodnje kako bi te usluge vratili pod društveno upravljanje. Iako su Berlin i Pariz nedavno vratili vodne usluge u javne ruke, europske financijske i političke elite trenutno zahtijevaju od Grčke, Portugala i Irske da privatiziraju sustave javne vodoopskrbe. Dokumentarac o vodi reflektira suvremene europske vrijednosti i kvalitetu europske demokracije.

-> Kino Kalnik


Program SUFFEST-a

20:00
Koncert Buš?Bum! i otvaranje SUFFEST-a
-> Kino Kalnik

20:30-22:00
Koncert KSEN
-> Klub kulture

22:00-01:00
DJ Radamant - SUFFEST Party
-> Klub kulturePetak, 28.9.

11:00-13:00
CTHR radionica s organizacijama članicama
CTHR: Program razmjene i suradnje SU Klubtura kontinuirano provodi od 2002. godine. Program je baziran na suradnji i partnerstvu organizacija nezavisne kulture koji kroz platformu Clubture provode suradničke projekte i turneje. Poznat po participativnom modelu odabira projekata za provedbu, program uključuje organizacije koje djeluju izvan Zagreba te općenito doprinosi distribuciji kulturnih sadržaja u sve dijelove Hrvatske, pred različite publike. Radionica razvoja CTHR programa okupit će predstavnike organizacija članica mreže s ciljem razmjene iskustva u provedbi suradničkih projekata. Osobit naglasak radionice bit će stavljen na dosadašnje prakse platforme u evaluaciji i praćenju provedbe suradničkih projekta.

-> Klub kulture


17:00-19:00
Javna tribina Novi pogledi na kulturne i društvene centre u RH

Javna tribina na temu dosadašnje uloge društvenih centara u Hrvatskoj i njihove održive budućnosti centralno je događanje drugog dana 11. Clubture Foruma u Križevcima. U sklopu tribine udruga Kurziv predstavit će publikaciju o nezavisnim prostorima kojom će se pokušati odgovoriti na pitanje na koje su sve načine kontinuirani napori nezavisne scene doveli do formiranja društveno-kulturnih centara kakvima ih danas poznajemo. U središnjem dijelu tribine kroz trenutne će se prilike i mogućnosti djelovanja kulturnih centara u Križevcima artikulirati potencijalni modeli upravljanja i metode uključivanja lokalne zajednice u djelatnu mrežu kulturnih centara. Na nacionalnoj razini, za kraj će se ispitati mogućnosti daljnjeg umrežavanja, financiranja, širenja društvene funkcije prema zaštiti javnih dobara te utjecaj centara na institucionalne i kulturološke okvire.

Govornici: Matija Mrakovčić (udruga Kurziv), Melita Habdija (ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Križevci), Sandro Novosel (pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Grada Križevaca), Saša Lončarić (udruga K.V.A.R.K.), Antun Sevšek (Savez udruga Operacija Grad)

-> Knjižnica Franjo Marković

Program SUFFEST-a

18:00-22:00
Otvorenje izložbe Direct Link Tomislava Brajnovića
-> Mala dvorana Hrvatskog doma

19:00-22:00
Otvorenje izložbe Danka Friščića i Igora Zlobeca
-> Kino Kalnik

20:00-22:00
Otvorenje izložbe Beskrajna priča Tomislava Buntaka
-> Galerija K2

21:00-22:00
Teatar K.V.A.R.K. - Pravila igre (prema tekstu Samuela Becketta, r. Boris Čataj)
-> Klub kulture

22:00-02:00
DJ Vedasara Dub - SUFFEST Party
-> Klub kulture


Subota, 28.10.

11:00-11:30
Vibrabox prezentacija/radionica
-> Klub kulture

11:30-13:00
Community radio - prijenos praktičnih iskustava i diskusija: KLFM (Split), Radio Attack (Zagreb) i Vibrabox (Zagreb)
-> Klub kulture

Program SUFFEST-a

18:00-20:00
Izložba Direct Link Tomislava Brajnovića
-> Mala dvorana Hrvatskog doma

18:00-20:00
Izložba Danka Friščića i Igora Zlobeca
-> Kino Kalnik

18:00-20:00
Izložba Beskrajna priča Tomislava Buntaka
-> Galerija K2

20:00-21:00
Projekcija filma Dum Spiro Spero (r. Pero Kvesić, 2016, 52')
-> Klub kulture

22:00-02:00
DJ program
-> Klub kulture

O FORUMU:


Clubture Forum dugogodišnji je program Saveza udruga Klubtura / mreže Clubture pokrenut 2008. godine i ove godine bilježi jedanaestu realizaciju. Radi se o susretu organizacija nezavisne kulture iz svih krajeva Hrvatske koji se svake godine održava u drugom gradu. Kroz program Foruma organizacije nezavisne kulturne scene povezuju se s lokalnom zajednicom – građanima grada domaćina i otvaraju teme relevantne za lokalni društveni i kulturni razvoj. Clubture Forum stvara uvjete za razmjenu znanja, iskustava i vještina među organizacijama nezavisne kulturne scene te jača međusobne partnerske odnose. Cilj je Foruma utjecati na vidljivost ovih organizacija prema donosiocima odluka i široj javnosti.

Organiziraju: Savez udruga Klubtura, Kreativni veznik alternativnog razvoja kulture K.V.A.R.K.

Suradnici: KURZIV - Platforma za pitanja kulture, medija i društva, Vibra, AKC Attack, KLFM, Drugo more

Program Foruma financijski podržavaju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb - Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport te Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva kroz program Centri znanja za društveni razvoj.