English

Clubture

14. Clubture Forum u Osijeku od 24. do 26. rujna 2021.

17.09.2021

Clubture Network i Udruga za umjetnost i stvaralaštvo Reart od 24. do 26. rujna u Osijeku organiziraju 14. Clubture Forum.

Otvaranje 14. Clubture Foruma zakazano je za petak 24. rujna u 14 sati u udruzi Slama, a zadnja aktivnost programa završava u nedjelju u 13 sati u Staroj pekari.

U trodnevnom programu za sudionike su pripremljene različite radionice, javna tribina, otvoreni razgovor te kulturni program.

 

PROGRAM 14. FORUMA U OSIJEKU

PETAK 24.09.

14:00 – 15:00 - >> OTVARANJE 14. CLUBTURE FORUMA - > Udruga Slama

Na otvaranju Foruma predstavit će se program Foruma i domaćin događanja, udruga za umjetnost i stvaralaštvo Reart iz Osijeka. Koordinatori mreže predstavit će aktivnosti mreže Clubture u proteklom razdoblju, a dio otvaranja bit će posvećen i razgovoru o budućnosti mreže koja iduće godine obilježava 20 godina svog postojanja na nezavisnoj kulturnoj sceni.

15:00 – 16:00 - >> CTHR INFO RADIONICA - > Udruga Slama

Radionica je namijenjena svima onima koji bi željeli prijaviti svoj projekt na idućem pozivu za Clubture-HR: Program razmjene i suradnje, a do sada nemaju iskustva ili žele unaprijediti svoja znanja u prijavi projektnih prijedloga za CTHR poziv. Na radionici će se upoznati s ciljevima programa, uvjetima poziva te uputama za ispunjavanje prijavnice.
Radionica je namijenjena lokalnim organizacijama, novim prijaviteljima i svim zainteresiranima. Voditelji: Domagoj Šavor i Tatjana Vukadinović

16:30 – 18:00 - >> JAVNA TRIBINA „Sudioničko upravljanje i angažirana zajednica: Perspektive društvenih i kulturnih centara u Osijeku“ - > Kulturni centar Osijek

Od skvotova i autonomnih centara do hibridnih institucija i drugih oblika društveno-kulturnih centara utemeljenih na sudioničkim oblicima upravljanja, ovim prostorima je zajedničko da su inicirani od lokalnih organizacija, umjetnika i drugih kreativnih individualaca i da njihovo djelovanje uključuje zajednicu na principima otvorenosti, dijeljenja i solidarnosti.
Koji su njihovi modeli upravljanja, na koji način surađuju s lokalnim upravama i postojećim institucijama u kulturi, na koje načine kontinuirano obogaćuju javne i društveno korisne sadržaje te na koji način grad Osijek može svojim primjerima doprinijeti sudioničkim pristupima u kulturi u RH? Na tribini će svoje perspektive podijeliti predstavnici Grada Osijeka, Kulturnog centra Osijek, udruge Slama i Mreže društveno-kulturnih centara DKC-HR.

18:00 – 19:00 - >> ŠETNJA PO TVRĐI

Vođena šetnja po osječkoj Tvrđi u kojoj ćete pobliže upoznati koje su umjetničke inicijative i udruge smještene u tom dijelu grada. Turu vodi Slađana Zubić, a mjesto okupljanja prije polaska je ispred Kulturnog centra Osijek

21:00 – 24:00 - >> Grafička akcija sitotisak // izložba stARTanje // DJ Mefa - > Prostor ispred i unutar udruge Slama

Grafička akcija sitotisak – Udruga Reart ove godine na Clubture Forumu predstavlja interaktivnu radionicu otiskivanje sitotiska na majicu ili platnenu torbu. Na licu mjesta moći ćete vidjeti kako se stvara grafički otisak u tehnici sitotiska sa simbolom „Drvo života”. Pozivamo vas stoga da ponesete svoju majicu ili platnenu torbu i sami napravite otisak na svoj predmet, koji ćete moći ponijeti sa sobom. Cilj grafičke akcije je ukazati na zanimljivost grafičke tehnike uz interaktivnost posjetitelja po principu DIY kulture koji gotov proizvod mogu ponijeti kući kao fizičku, vizualnu poruku i uspomenu iz Osijeka.
Grafička akcija je pod vodstvom umjetnice Valentine Grubačević i Marina Đurkovića.

stARTanje – Ovaj umjetnički projekt akademske umjetnice Slađane Zubić nastao je u okviru udruge Reart. Čine ga umjetničke intervencije i aktivnosti kreiranja i izlaganja u javnom gradskom prostoru, sa svrhom promoviranja umjetnosti na urbano-galerijski način.
Radovima inspiriranima različitim umjetničkim smjerovima želi se prikazati bogatstvo umjetničkih tehnika, šarenilo mogućnosti i neiscrpan izvor ideja mladih umjetnika.

DJ Mefa – Za glazbeno putovanje raznim krajevima svijeta, od Jamajke, preko Afrike sve do Velike Britanije pobrinut će se DJ Mefa selekcijom svjetske glazbene scene i pokreta koji su izvršili veliki utjecaj na glazbenu i umjetničku scenu na Balkanu.

SUBOTA 25.09.

9:30 – 13:00 - >> RADIONICA UMREŽAVANJA ORGANIZACIJA OKUPLJENIH OKO MREŽE CLUBTURE - > Udruga Slama

Radionica nastoji okupiti što veći broj predstavnika organizacija nezavisne kulture - članica mreže Clubture i ostalih organizacija kako bi se međusobno upoznali, razmijenili ideje te stvorili prostor za mogućnost međusobne suradnje.
Radionica je namijenjena predstavnicima organizacija članica mreže Clubture i zainteresiranim predstavnicima organizacija nezavisne kulture te kulturnim akterima grada Osijeka. Voditelji: Sven Janovski i Ana Abramović


14:00 – 15:30 - >> RADIONICA ONLINE PARTICIPACIJE - Loomio servis - > Stara pekara

Na radionici će se sudionici upoznati s Loomio kooperativom i softverom te web forumom koji služi kolaborativnom grupnom odlučivanju usmjerenom konsenzusu. Posebice u vrijeme asinkronog rada i rada od kuće, Loomio alati mogu osnažiti organizacijske procese olakšavanjem facilitacije komunikacije kolektiva, od postavljanja prijedloga u tematskim diskusijama, sve do postizanja jasnog ishoda odnosno informirane zajedničke odluke. U tijeku radionice praktičnim radom ćemo upoznati razne elemente i mogućnosti Loomio web foruma, njegove potencijale i mjesta razvitka. Kao radni primjer oblikovat ćemo spekulativnu CTHR skupštinu te procese kvantitativne i kvalitativne selekcije fiktivnih prijedloga projekata.
Radionica je namijenjena ponajprije predstavnicima članica mreže Clubture, no dobrodošli su i ostali zainteresirani. Prethodno poznavanje web softvera nije potrebno. Za aktivno sudjelovanje neophodno je osobno računalo. Voditeljica: Dina Karadžić

15:45 – 17:45 - >> OSNOVE VIDEO STREAMINGA I. - > Stara pekara

U teoretskom dijelu radionice polaznici će se upoznati s osnovnom terminologijom i funkcioniranjem procesa prijenosa slike od kamere do gledatelja. Bit će riječi o vrstama kamera, softverskim i hardverskim video mikserima/switcherima, osnovama ozvučavanja odnosno vrstama mikrofona i kako ih spojiti na računalo. Demonstrirat će se mogućnosti OBS (Open Broadcaster Software) programa koji je moguće koristiti na tri operativna sistema (Linux, MacOS, Windows). U praktičnom dijelu radionice sudionici će dobiti priliku spojiti različite kamere i mikrofone na računalo, instalirati OBS (besplatan softver za live streaming), složiti “scene” uključujući sliku u slici (picture-in-picture) i tekst preko slike, postaviti sve postavke i pokrenuti live stream na servisima poput Twitcha, Youtubea i Facebooka. Za sudjelovanje na radionici poželjno bi bilo da polaznici donesu svoje laptope i kamere ako ih imaju.
Radionica je namijenjena svima, naročito onima bez predznanja o video ili live     streamingu, dok će oni s iskustvom moći nadopuniti svoje znanje. Voditelj: Tomislav Tukša


18:00 – 19:30 - >> OTVORENI RAZGOVOR - > Konferencijska dvorana, Stara pekara
    
U studenom 2015. godine u praznom betonskom zdanju Eurodoma održan je otvoreni razgovor o nezavisnoj kulturnoj sceni u Osijeku i regiji, u organizaciji Kurziva, SU Klubtura i Centra za dokumentiranje nezavisne kulture, te lokalnih organizacija M-art, Format C, Phonogram i POPUP. U suradnji s udrugom ReArt, u sklopu CT Foruma 2021. godine isti se akteri vraćaju u Osijek kako bi mapirali stanje lokalne scene, utvrdili aktualne tendencije i probleme s kojima se organizacije suočavaju te još jednom istražili interes za prostorima u kojem bi se osječka nezavisna scena uz potporu javnosti neometano razvijala.


21:00 - 24:00 - >> SLAMANJE: večer stripa i glazbe - > Prostor ispred i unutar udruge Slama

Slamanje je kulturni projekt nastao suradnjom udruge Slama i benda Harvo Jay. Provodi se kao cjeloviti umjetnički program vizualnih, glazbenih i glazbeno scenskih umjetnosti.

U forumskom izdanju Slamanja Saša Paprić, glavni i odgovorni urednik naklade strip-albuma osječke udruge Hrvatski autorski strip predstavit će strip produkciju proizašlu u okviru udruge: tri strip-albuma, Časopis za kulturu i umjetnost Strip-PREFIKS, i strip-fanzin OHOHO uz prateću izložbu odabranih strip-tabli iz časopisa Strip-PREFIKS.
Udruga Hrvatski autorski strip osnovana je 2020. godine u Osijeku s ciljem stvaranja stabilnog produkcijskog i prezentacijskog okvira za predstavljanje domaćeg autorskog stripa. Iako osnovana u ne baš idealnim uvjetima globalne pandemije, do sada je u okviru udruge izdano tri strip-albuma i pokrenut je strip-časopis. Prije 2020. HAS tri godine djeluje kao inicijativa te u tom periodu radi niz izložbi naziva “Stripokalipsa” i izdaje nulti strip-album za Gradsku knjižnicu Vukovar povodom 70 godina njenog postojanja. Pokrenuta je i facebook grupa Hrvatski autorski strip koja služi kao svojevrsni katalog domaće produkcije, a trenutno broji 1550 članova.

U glazbenom dijelu večeri nastupaju osječki bendovi South central i Layka.
South Central – Velepošast nam je podarila ovaj trojac, koji se izrodio u drevnim pećinama atomca, siguran od štetnog zračenja 5G-a i HAARP-a. Andrija udara nojz na bubnju, dok Ivan i Vilijam prangijaju bassove, provučene kroz distorzije, reverbe i delayeve. Naumili su odigrati svoje svježe psihodelične post-rock etide.
Layka je osječki experimental glitch power duo. Njihovi rifovi i ritmovi dobro su poznati redovitim posjetiteljima Slamanja kao i svakoj baki s Divaltove. Kvalitetna svirka za svakog tko se ne boji izuti iz žanrovskih patika!
DJ PROBLEM – (Robert Sorić) Ako volite plesati, u setovima ovog producenta i DJ-a iz Darde sigurno ćete pronaći nešto što vam baš odgovara!

NEDJELJA 26.09.

10:00 – 12:30 - >> OSNOVE VIDEO STREAMINGA II. - > Stara pekara


---

Clubture Forum podržavaju Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb - Gradski ured za kulturu i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz program Centri znanja