English

Clubture

Istraživanje potreba i resursa OCD-a u području očuvanja organizacijskog pamćenja

28.03.2023

Pozivaju se organizacije civilnog društva za sudjelovanje u istraživanju

Organizacije koje vode community arhiv Centar za dokumentiranje nezavisne kulture, udruge Kulturtreger i Kurziv, te neformalna incijativa nezavisnih arhiva i knjižnica, u suradnji sa Željkom Tonković, izvanrednom profesoricom Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru provode istraživanje potreba i resursa OCD-a u području očuvanja organizacijskog pamćenja.

Očuvanje organizacijskog pamćenja odnosi se na prikupljanje, bilježenje, dokumentiranje, arhiviranje te javnu dostupnost materijala nastalih tijekom godina rada organizacije. Radi se o fizičkim materijalima (publikacije, brošure, plakati, fotografije, zapisi i sl.), ali i znanjima te organizacijskim resursima koji su društveno važni, a koji odlaskom starijih generacija iz polja postaju nedostupni mlađima, kao i široj javnosti.

Pozivaju se organizacije civilnog društva da ispune anketu o svojim potrebama u području prikupljanja i očuvanja materijala. Online upitnik je dostupan ovdje.

Analiza upitnika poslužit će za izradu zagovaračkog dokumenta za bolji položaj nezavisnih, izvaninstitucionalnih, organizacijskih arhiva.