English

Clubture

Izborno sučeljavanje za mlade: Kako stranke vide ulogu i sudjelovanje mladih u društvu?

11.04.2024

Large izrsuc%cc%8czamla 10 quick

HDZ, SDP, Možemo, Most i Domovinski pokret slažu se kako treba unaprijediti primanja i prilike u svijetu rada za mlade, no imaju drugačije viđenje prava na pristupačno, primjereno i priuštivo stanovanje, zaključeno je današnjem izbornom sučeljavanju za mlade. 

Sučeljavanje su organizirale udruge civilnog društva Centar za mirovne studije, Gong, Institut za političku ekologiju, Zelena akcija, Kuća ljudskih prava, Mreža mladih Hrvatske, RODA, Savez za autizam Hrvatske, Operacija Grad i Klubtura.

U raspravi su sudjelovali Maksimilijan Šimrak (HDZ), Sara Medved (SDP), Ivana Brajdić (Možemo), Josip Periša (Most) i Igor Peternel (Domovinski pokret).

“Smatramo da je iznimno važno da smo kao civilno društvo aktivni sudionici predizbornih rasprava. Ne samo to, već da upravo udruge postavljaju pitanja strankama jer su temeljne funkcije civilnog društva one zagovaračke i watchdog”, rekla je uvodno Hana Matović u ime organizatora te dodala kako je interes mladih javni interes. 

Predstavnici svih stranaka koje su sudjelovale u raspravi složili su se kako treba unaprijediti primanja i prilike u svijetu rada za mlade, no imaju drugačije viđenje prava na pristupačno, primjereno i priuštivo stanovanje. Maksimilijan Šimrak iz HDZ-a je kao opravdanje za visoke cijene stanova za najam i nemogućnost da si mlade osobe priušte vlastitu nekretninu uzeo potres, dok je Igor Peternel iz Domovinskog pokreta kazao da su cijene visoke zbog ulaska u EU tržišta i da mladi duže žive u roditeljskom domu zbog “kulturnog nasljeđa”. Sara Medved (SDP) tvrdi da je nužno poticati dugoročni najam, izgradnju socijalnih stanova i najam s mogućnosti otkupa. Ivana Brajdić (Možemo) slaže se da je javno-stambeni fond preduvjet za priuštivo stanovanje, kao i ograničavanje kratkoročnog najma, pogotovo u turističkim gradovima. Dodala je kako je stanovanje postalo nepriuštivo za mlade u Hrvatskoj zbog loših politika i APN-a. Da je nužno osnovati stambeni fond složio se i Josip Periša (Most), istaknuvši kako bi mladima mogućnost da si priušte prvu nekretninu olakšalo da se ne plaća porez na nju.

Šimrak (HDZ) je istaknuo kako je HDZ imao rekordna ulaganja u zdravstvo, a da vladina reforma zdravstva ide u dobrom smjeru. Najavio je nastavak ulaganja u infrastrukturu, bolnice i kvalitetnije uvjete rada za doktore. Periša kaže da je cilj MOST-a povećanje kadra u zdravstvenom sektoru, pogotovo pedijatriji. Dodao je kako je golemi zdravstveni problem mladih mentalno zdravlje, a u Hrvatskoj postoji samo jedna ustanova za mentalno zdravlje. Brajdić naglašava problem deficitarnih specijalizacija te da treba revidirati postojeće kvote i poticati deficitarne specijalizacije. 

Predstavnici i predstavnice SDP-a, Možemo, Mosta i Domovinskog pokreta složili su se kako je HDZ odgovoran za golemu korupciju u društvu. Šimrak je istaknuo kako je HDZ-u prioritet borba protiv korupcije, da institucije nisu zarobljene te da njegova stranka nastavlja bitku protiv korupcije. Brajdić je odgovorila kako je HDZ postao sklonište za one koji žele od ove države izvući korist, a ne raditi za dobrobit Hrvatske, dok je Periša je dodao kako je HDZ simbol za korupciju u javnom prostoru. Medved ističe da mlade brine korupcija kod zapošljavanja u javnim ustanovama jer ta kapilarna korupcija HDZ-a ne propušta ni zapošljavanje, a ni napredovanje onih bez stranačke iskaznice HDZ-a. Peternel se složio da korupcija dolazi iz HDZ-a. 

Upitane podržavaju li spuštanje dobne granice za glasanje na izborima na 16 godina, predstavnice SDP-a i Možemo su eksplicitno podržale tu ideju i istaknule mnoge prednosti takve izborne inovacije, dok je predstavnik Mosta kazao kako će njegova stranka podržati taj prijedlog ukoliko istraživanja pokažu da je to dobro. Domovinski pokret je apsolutno protiv toga, dok HDZ smatra kako je važnije osnaživati biračka prava onih mladih koji već imaju biračko pravo.

Dok su predstavnice SDP-a i Možemo iskazale svoju podršku uvođenju Građanskog odgoja i obrazovanja kao obaveznog predmeta u škole, predstavnici HDZ-a, Mosta i Domovinskog pokreta su protiv toga. Periša je istaknuo logističke probleme za uvođenje novog predmeta, Peternel je kazao kako u sustavu postoji sve što treba, dok Šimrak smatra da je dovoljno da je Građanski odgoj međupretmetna tema. Medved i Brajdić su se složile kako Građanski odgoj mora biti zaseban predmet jer uloga obrazovnog sustava je odgojiti aktivne građane koji žele participirati u društvu. 

Peternel nije za prekidanje diplomatskih odnosa s Palestinom, no za priznanje Palestine kao samostalne države je rekao da nije siguran. Šimrak je osudio napad Hamasa, a za priznanje Palestine je rekao da je tu odluka na premijeru da to odluči. Brajdić je istaknula da je Možemo prva stranka koja je nedvosmisleno tražila priznavanje Palestine. Periša je, uz osudu Hamasovog napada, naglasio da žele da se taj rat što prije okonča te da se sve više izraelskih saveznika danas ograđuje od Izraela, a Medved je kazala kako je svaki dan u ratu previše te da svatko ima pravo na samoodređenje.

Na pitanje na koji način bi zaštitili izbjeglice i druge migrante od sustavnog kršenja ljudskih prava koje je u Hrvatskoj potvrdio i Europski sud za ljudska prava, Šimrak je upozorio da ne smijemo dopustiti zloupotrebu azila te je pohvalio rad policije. Medved je podsjetila da je Hrvatska mnogo puta bila kažnjavanja zbog mjera na granici, koje se moraju standardizirati s postupcima u EU. Brajdić je rekla da je Možemo protiv ilegalnih migracija, ali da se moramo fokusirati na sustav legalnih migracija. Periša smatra da treba imati nultu stopu ilegalnih migracija, ali da Hrvatska ipak treba biti utočište onima koji bježe od rata, koji se žele asimilirati i pronaći posao. Peternel je pak o migrantima govorio kao o vanjskom neprijatelju. 

Upitani za mišljenje o zelenim rješenjima i klimatskim promjenama, Šimrak je kazao kako je HDZ u svom programu naglasak stavio na dekarbonizaciju, smanjivanje otpada, recikliranje, ulaganje u željezničku infrastrukturu, koja je najefikasnija, očuvanje biološke raznolikosti. Medved tvrdi kako je energetsko siromaštvo jako veliki problem u društvu te da je jedna od SDP-ovih mjera postavljanje solarnih panela na sve zgrade. Brajdić ističe kako je u program platforme Možemo u svim segmentima usmjeren na zelene politike te da je neophodno ulaganje u znanost, u istraživanja koja će doprinositi razvoju tehnologije. Petrenel pak tvrdi da nema civilizacije bez fosilnih goriva, dok je Periša ukazao na mjere koje Most zagovara za poljoprivrednike i ribare te upozorio na ekocid jer je "prostor Hrvatske najbitniji i najtemeljitiji". Dodao je kako ekocid treba ući u Kazneni zakon, što je HDZ odbio.

Predstavnici stranaka su se složili kako su nužna ulaganja u kulturu i položaj umjetnica, dok je Peternel rekao da imaju svoju viziju kulture koja treba njegovati tradicionalne hrvatske vrijednosti.

Snimku cijelog sučeljavanja možete pogledati OVDJE i OVDJE.