English

Clubture

Izborno sučeljavanje za mlade - udruge pitaju

29.03.2023

11. travnja od 10 do 12 sati, prijenos uživo

Large clubture

Devet udruga civilnog društva organizira sučeljavanje kandidatkinja i kandidata na parlamentarnim izborima koje će se održati 11. travnja od 10.00 do 12.00 u Novinarskom domu.

Događaj je zatvorenog tipa, no moći će se pratiti putem prijenosa uživo na YouTube-u, Facebooku i Instagramu

Zašto “Izborno sučeljavanje za mlade”? 

Smatramo da je najmanje sadržaja, a posebno u politici, usmjereno na mlade i u interesu mladih. Često čujemo kako budućnost ostaje na mladima, političarima su puna usta prava mladih i mijenjanja negativne demografske slike Hrvatske, ali to uglavnom završi samo na floskulama. Rijetko koje stranke, političari i političarke, svojim programima pretpostavljaju unaprjeđenje prava i položaja mladih. Stoga, na ovom će događaju udruge postavljati pitanja kandidatkinjama i kandidatima na teme od šireg interesa, ali sa stajališta mladih, uključujući tzv. generaciju Z (mladi do 24. godine). 

Koga udruge pitaju?

Pozvani su kandidati i kandidatkinje onih parlamentarnih stranaka koje prema trenutnim anketama prelaze izborni prag, a to su: HDZ, SDP, Možemo, Domovinski pokret i Most. Njihova imena će biti dodana kada budu potvrđena. Sučeljavanje će trajati dva sata, a moderirat će ga politički novinari, Anka Bilić Keserović i Dragan Nikolić.

Što će udruge pitati?

Događaj organiziraju: Centar za mirovne studije, Gong, Institut za političku ekologiju, Klubtura, Kuća ljudskih prava, Mreža mladih Hrvatske, RODA, Savez za autizam Hrvatske i Zelena akcija. Tematizirat ćemo pitanja koja zanimaju mlade i tiču se mladih - od zaposlenja, stanovanja, kulture, klimatskih promjena do građanskog odgoja, dobne granice za glasanje, aktivnog građanstva i zaštite ljudskih prava.

Kako i gdje pratiti?

Sučeljavanje će biti moguće pratiti preko YouTube kanala i Instagrama Zelene akcije, kao i Facebook stranica svih prethodno navedenih udruga.  

Poveznica na Facebook događaj je OVDJE.

 

Ovaj događaj financijski je podržao Civitates. Sadržaj događaja isključiva je odgovornost njegovih autora i ne odražava nužno stavove donatora.