English

Clubture

Pop the vote! Objavljen javni poziv za mlade umjetnike i kulturne djelatnike

18.09.2023

Large linkedin banner cut

U okviru projekta "Pop the vote! Culture on the ballot" europske mreže Culture Action Europe objavljen je javni poziv za mlade umjetnike i kulturne djelatnike za angažman ususret izborima za Europski parlament u 2024. godini.

Pop the Vote! potiče inovativne načine angažiranja zajednice kroz kulturu i umjetnost s ciljem poticanja građanskog sudjelovanja. Projekt teži uključivanju građana, a osobito manje zastupljenih skupina, u aktivnosti koje se organiziraju ususret izborima za Europski parlament u 2024. godini.

Europski parlamentarni izbori održani u 2019. donijeli su nevjerojatan porast odaziva birača u odnosu na prethodnih 25 godina. Kako bi se u budućnosti premostio generacijski jaz kod političkog angažmana, projekt "Pop the Vote! Culture on the ballot" predstavlja uzbudljivu inicijativu ususret europskim parlamentarnim izborima u 2024. godini. 

Pod vodstvom Culture Action Europe i sufinanciran od strane Europskog parlamenta ovaj projekt poziva mlade umjetnike i studente umjetničkih smjerova u dobi od 18 do 30 godina da budu pokretači promjena u svojim zajednicama. Odabrani će imati priliku osmisliti i provesti javna događanja usmjerena građanima i podzastupljenim skupinama, koristeći umjetnost i kulturu kao alate za povećanje političkog sudjelovanja. Javni poziv otvoren je do 15. listopada 2023. godine, a više detalja o pozivu može se pronaći u nastavku teksta i na stranici mreže Culture Action Europe.

52 odabranih u 14 zemalja Europske unije sudjeluje u kampu Changemakers' Playground Camp, jednotjednom programu obuke koji se održava u Belgiji od 10. do 16. veljače 2024. Edukativni program obuhvaća teme “artivizma”, provedbe javnih kampanja i upotrebe umjetničkog jezika kao političkog. U okviru kampa organiziran je posjet Bruxellesu kako bi se dotaknule teme Europske unije, rada njezinih institucija i izbora za Europski parlament. Do kraja trajanja kampa izrađuju se nacrti aktivnosti dva javna događanja koja će se realizirati po povratku u svoju zemlju. Događanjima treba obuhvatiti/angažirati najmanje 100 građana.  

Kome je poziv namijenjen?

Tražimo "pokretače promjena": umjetnike, studente umjetničkih smjerova i/ili kulturne djelatnike od 18 do 30 godina. Izabrani kandidati imaju mogućnost razvijati svoje umjetničke i aktivističke prakse istražujući inovativne načine angažiranja zajednice uz pomoć umjetnosti i kulture te u svrhu poticanja političke promjene.

Financiranje i podrška

Odabranima će biti pokriveni sljedeći troškovi:

Sedmodnevni tečaj obuke koji će se održati u Belgiji:

- put
- smještaj u Belgiji
- doručak, ručak i večera 7 dana

Kandidati će imati status volontera mreže Culture Action Europe (od veljače do lipnja 2023.) i primit će ukupno 1197 EUR za potporu provedbi svojih aktivnosti.

Kriteriji

Dob (18-30 godina)

Mladi umjetnici, studenti umjetničkih smjerova i/ili kulturni djelatnici

Kandidati moraju imati prebivalište u jednoj od sljedećih zemalja koje sudjeluju u projektu: Bugarska, Hrvatska, Cipar, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Nizozemska, Poljska, Portugal, Slovenija, Španjolska i Švedska. (Napomena: kandidati ne moraju imati državljanstvo navedenih zemalja, ali moraju tu stanovati)

Ostali uvjeti poziva

- Prihvaća se samo jedna prijava po osobi
- Prijave organizacije neće biti prihvaćene, ali prihvatljivi kandidati mogu koordinirati planiranje i provedbu svojih lokalnih događanja u suradnji s partnerskom organizacijom, kolegama, prijateljima, institucijama i sl.

Proces prijave

Prijave se podnose do 15. listopada 2023. godine ispunjavanjem obrasca koji se nalazi na stranicama mreže Culture Action Europe

U prijavi je potrebno priložiti:

- Životopis

- Link na web stranicu (ako je primjenjivo) ili društvene mreže s primjerima umjetničkog rada

- Motivacijsko pismo (maks. 1 stranica na engleskom jeziku) koje će obuhvatiti odgovore na sljedeća pitanja:

Opišite zajednicu koju biste željeli angažirati oko sudjelovanja na europskim izborima u 2024. i zašto?
Kako vaša umjetnička praksa odražava vaše aktivističke vrijednosti i etiku? Kako će vaš rad utjecati na zajednicu?
Što za vas znači “demokracija”? Kako vidite da se ona odražava (ili ne) u vašem mjestu, gradu ili zemlji?

S dodatnim pitanjima oko prijave i poziva možete se obratiti i Savezu udruga Klubtura koji podržava projekt Pop the vote!