English

Clubture

11. Clubture Forum - Križevci

Datum održavanja: 27.09.2018 - 29.09.2018

Program 11. Clubture Foruma održan je u Križevcima od 27. do 29. rujna 2018. 11. Forum Savez je organizirao zajedno s križevačkom udrugom Kreativni veznik alternativnog razvoja kulture (K.V.A.R.K.) u suradnji sa sljedećim organizacijama: Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva (Zagreb), Vibra (Zagreb), Autonomni kulturni centar (Zagreb), KLFM – radio u zajednici (Split), Drugo more (Rijeka). Predstavnici organizacija nezavisne kulture iz čitave Hrvatske u sklopu su Foruma imali priliku umrežiti se s dionicima s križevačkog područja i ostatka Hrvatske te razmijeniti iskustva i koordinirati buduće zajedničke aktivnosti. Iz programa ovogodišnjeg Foruma naročito valja istaknuti javnu tribinu Novi pogledi na kulturne i društvene centre u RH na kojoj su gosti govornici iz civilnog društva i javnog sektora te okupljena javnost preispitali ulogu nezavisnih kulturnih i društvenih centara u Hrvatskoj kroz posljednjih dvadeset godina do danas i otvorili raspravu o budućem razvoju suvremenih tipova prostora, njihovog utjecaja na lokalne sredine i cjelokupnu nacionalnu kulturnu politiku. U sklopu Foruma organizirana je projekcija filma i diskusija, radionice, javna tribina i predstavljanje istraživanja mrežne dinamike u mreži Clubture. Za vrijeme trajanja Foruma održano je i treće izdanje križevačkog Festivala suvremene umjetničke forme - SUFFEST s bogatim glazbenim, A/V, izvedbenim i likovnim programom na kojem su križevačka javnost i posjetioci Foruma mogli prisustvovati u večernjim terminima. Događanja u sklopu Foruma i SUFFEST-a bila su besplatna i otvorena za širu javnost.


Program:

+ 27.09 - Prvi dan

Otvaranje Foruma


Umrežavanje kroz ustrajnost – prezentacija rezultata istraživanja suradničkih procesa u mreži Clubture (27. rujan, 16:30h)


11. Clubture Forum otvoren je predstavljanjem mreže Clubture i partnerskih organizacija. Koordinatorica mreže predstavila je aktivnosti mreže u posljednjem razdoblju i njezinu misiju na nezavisnoj kulturnoj sceni i u civilnom društvu. Nakon ove kratke uvodne note, Edgar Buršić s Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije iz Pule i Davor Mišković iz organizacije Drugo more iz Rijeke predstavili su rezultate svojeg istraživanja suradničkih procesa u mreži Clubture naslovljenog Umrežavanje kroz ustrajnost. Buršić i Mišković prikupili su rezultate glasanja iz dugogodišnjeg programa „Clubture-HR: Programska razmjena i suradnja” Saveza udruga Klubtura i analizirali obrasce u dodjeljivanju glasova suradničkim projektima i turnejama u razdoblju od 2002. do 2016. godine. “Clubture - Hr: Programska razmjena i suradnja” ključni je program mreže Clubture koji se provodi od 2002. godine. Program je utemeljen na izravnoj suradnji između organizacija nezavisne kulture (udruge, umjetničke organizacije i neformalne inicijative) koje kroz platformu razmjenjuju sadržaje ili zajednički osmišljaju i provode nove partnerske projekte. Organizacije nezavisne kulture prijavljuju svoje kulturne projekte i onda zajedno s organizacijama članicama mreže Clubture glasaju o dodjeljivanju financijskih sredstava za izvođenje prijavljenih programa. Nakon predstavljanja rezultata svojeg istraživanja, Buršić i Mišković pokrenuli su raspravu o rezultatima istraživanja i funkcioniranju mreže Clubture.


Projekcija filma Do zadnje kapi – Tajni rat za vodu u Europi (Up to the Last Drop – The Secret Water War in Europe, r. Yorgos Avgeropoulos, 2017, 58') i diskusija nakon projekcije (27. rujan, 18:15h)


Kino Kalnik, prostor koji lokalne inicijative nakon više godina nekorištenja nastoje vratiti u kinoprikazivačku funkciju, bilo je mjesto projekcije dokumentarnog filma Do zadnje kapi – Tajni rat za vodu u Europi (Up to the Last Drop – The Secret Water War in Europe, 2017, 58') grčkog redatelja Yorgosa Avgeropoulosa. Film obrađuje temu vodoopskrbe i odvodnje u državama Europske unije, analizirajući do sada provedene projekte privatizacije. Nakon projekcije filma, Tomislav Domes, predstavnik organizacije Pravo na grad, pokrenuo je i vodio diskusiju s publikom u kojoj se nastojalo iznaći odgovore na pitanja vezana uz stanje vodnog bogatstva u Republici Hrvatskoj i mogućim ugrozama njegovom očuvanju.


+ 28.09 - Drugi dan

CTHR radionica s organizacijama članicama (28. rujan, 11:00h)


Radionica razvoja CTHR programa okupila je predstavnike organizacija članica mreže i ovogodišnje provoditelje suradničkih projekata s ciljem prikupljanja inputa za unapređenje programa u području procesa provedbe programa i evaluacije i praćenja suradničkih projekata provedenih kroz program. Radionica se sastojala od prezentacije programa razmjene i suradnje te konzultacija sa sudionicima o sljedećim elementima CTHR programa: 1. procesu ocjenjivanja suradničkih projekata i turneja te vrijednostima za procjenu; 2. načinu provedbe suradničkih projekata i turneja te suradnji s platformom Clubture; 3. metodama praćenja provedbe programa i evaluacije suradničkih projekata. Sudionici su motivirani kritički sagledati i razmijeniti svoja iskustva u provedbi CTHR programa. Radionicu je pripremila i vodila programska koordinatorica programa CTHR, Ana Abramović.


Vođeni obilazak Kina Kalnik (28. rujan, 15:00h)


Kino Kalnik u središtu Križevaca nakon više od desetljeća nekorištenja nalazi se u zapuštenom stanju. Lokalne inicijative proteklog su ljeta započele projekt revitalizacije kroz ljetni filmski program. Uz vodstvo Ognjena Petelke iz križevačke organizacije K.V.A.R.K. grupa predstavnika organizacija nezavisne kulture prošetala je dvoranom i pomoćnim prostorijama i pregledala kinoprikazivačku opremu koja je zaostala iz razdoblja redovnog rada kina. Povedena je rasprava o mogućim načinima prenamjene ili iskorištavanja prostora u kulturnu namjenu.


Javna tribina Novi pogledi na kulturne i društvene centre u Republici Hrvatskoj (28. rujan, 17:00h)


Javna tribina Novi pogledi na kulturne i društvene centre u RH održana je u petak, 28. rujna u 17 sati u Gradskoj knjižnici Franjo Marković u Križevcima. Naziv i tema tribine nadovezuju se na ulogu nezavisnih kulturnih i društvenih centara u Hrvatskoj kroz posljednjih dvadeset godina do danas te na otvaranje diskursa o budućem razvoju suvremenih tipova prostora, njihovog utjecaja na lokalne sredine i cjelokupnu nacionalnu kulturnu politiku. Gosti govornici na tribini bili su Matija Mrakovčić iz udruge Kurziv - platforme za pitanja kulture, medija i društva; Melita Habdija, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Križevci; Sandro Novosel, pročelnik UO za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Grada Križevaca; Saša Lončarić iz udruge K.V.A.R.K. iz Križevaca te Antun Sevšek iz zagrebačkog Saveza udruga Operacija Grad. Tribinu je pripremio i vodio vanjski suradnik organizacije, Domagoj Šavor. U uvodnom dijelu predstavljen je rad udruge Kurziv u polju dokumentiranja i praćenja rada nezavisnog sektora, konkretno kroz opsežnu publikaciju o nezavisnim, participativnim prostorima i njihovim akterima naslovljenu “Sitni vez društvene promjene: od prostora inkubacije do prostora participacije”. Kroz kraću prezentaciju publikacije koja je uključivala intervjue aktera s nacionalne nezavisne scene napravljen je tematski uvod u tribinu i približena tema društvenih i kulturnih centara širem auditoriju. Publikacija je predviđena za objavu do kraja 2018. godine. U drugom dijelu tribine predstavnici Grada Križevaca, POU Križevci i organizacije civilnog društva predstavili su dosadašnju i trenutnu međusobnu suradnju, prostorne potrebe i financiranje, prioritete u kulturnim politikama te analizu lokalne publike za kulturna događanja. Po pitanju ekspertize dugogodišnjeg djelovanja Antun Sevšek iz udruge Operacija Grad iz Zagreba iznio je primjere kako se u budućnosti može širiti djelokrug društveno-kulturnih centara prema lokalnim prilikama, s naglaskom na “kvartovska” i intekulturalna događanja, urbano vrtlarstvo i slično, što je poslužilo za razvijanje novih ideja za prisutne goste Foruma i tribine. Nakon izlaganja uslijedila je rasprava s lokalnim govornicima i sudionicima u koju su se uključili i predstavnici društveno kulturnih centara iz Čakovca, Karlovca i Zagreba te ponudili svoja razmišljanja i sugestije vezane uz križevačku lokalnu situaciju. Na kraju rasprave detektirane su prilike za razvoj pojedinih segmenata DKC-a u Križevcima kao što su osnivanje platforme koja bi se bavila umrežavanjem lokalnih organizacija i inicijativa; grupiranje informacija s područja kulturnih događanja u obliku kulturnog kalendara; osnivanje novih modela upravljanja budućih prostora u kulturi temeljenih na civilno-javnom partnerstvu, a među kojima se ističe zgrada kina Kalnik; te konačno – suradnja s ostalim društveno kulturnim centrima u Hrvatskoj.


+ 29.09 - Treći dan

Vibrabox prezentacija/radionica (29. rujan, 11:00h)


Na radionici su pokretač projekta Valent Samardžija i voditelj projekta Tin Đudajek s okupljenima poveli diskusiju o trenutnom stanju domaće nezavisne glazbene scene i diseminaciji glazbenih sadržaja. Raspravljali su o njezinom stanju u prošlosti, trenutnom stanju te poželjnim tokovima razvoja u budućnosti. Projekt VIBRABOX jedan je od potencijalnih smjerova za budući razvoj diseminacije domaćih glazbenih sadržaja koji se trudi osigurati mjesto za promociju i distribuciju glazbenih sadržaja hrvatskih umjetnika. Voditelji radionice prikazali su način funkcioniranja svojeg uređaja i softverskog rješenja. Ovo dvoje sačinjava VIBRABOX koji se instalira na pojedince lokacije gdje svakodnevno, bez prestanka i reklama reproducira isključivo domaću, nezavisnu glazbu prilagođenu specifičnim zahtjevima pojedinih lokacija. Novost projekta koju su voditelji naglasili jest interaktivna web aplikacija vibrabox.click. Putem ove aplikacije slušatelji u bilo kojem trenutku mogu pogledati što se sluša na lokacijama u Hrvatskoj, a ako se nalaze na istoj lokaciji i u bežičnoj mreži gdje je i VIBRABOX, dobivaju i opciju like/dislike te komentiranja pjesama. Putem ove aplikacije slušatelji mogu direktno utjecati na glazbu koju slušaju na svojim omiljenim lokacijama.


Community radio – prijenos praktičnih iskustava i diskusija: KLFM (Split), Radio Attack (Zagreb) i Vibrabox (Zagreb) (29. rujan, 11:30h)


Predstavnici splitskog community radija KLFM – Ivica Mitrović, Ante Frankić i Ivan Poljičanin, Melita Bencan iz zagrebačkog Radija Attack te Tin Đudajek i Valent Samardžija iz zagrebačke inicijative za diseminaciju domaće glazbe Vibrabox pred okupljenim su predstavnicima organizacija nezavisne kulture i civilnog društva iz čitave Hrvatske te zainteresiranim pripadnicima križevačke javnosti, predstavili teorijski model funkcioniranja community radija i ponudili pregled koraka koji su potrebni za pokretanje vlastite radio postaje. Izlagači iz KLFM-a i Radija Attack odgovarali su na praktična pitanja publike, uz doprinos predstavnika Vibraboxa iz njihove vizure alternativnog načina diseminacije glazbe. Kao preporučeni oblik community radija prikladan za organizacije i pojedince s ograničenim tehničkim sredstvima, nametnuo se internetski radio koji omogućuje emitiranje „od kuće”, s minimalnim tehničkim preduvjetima. Predstavnici KLFM-a okupljenima su predstavili i mogućnost suradnje u nezavisnoj nacionalnoj radijskoj platformi koja različitim akterima iz područja nezavisne kulture omogućava da doprinose radijskim kulturnim programskim sadržajima relevantnima za čitavu RH.