English

Clubture

Izvještaj s radionice o razvoju publike mreže Clubture na 13. Clubture Forumu

02.12.2020

Radionica Razvoj publike održana je 17. listopada 2020. od 11:00 do 16:00 sati u Galeriji MKC u Domu mladih u Splitu u sklopu 13. Clubture Foruma, a bila je namijenjena članicama mreže Clubture i ostalim zainteresiranim organizacijama nezavisne kulturne scene iz Splita koje provode kulturne i umjetničke programe. Na radionici je sudjelovalo više od 15 predstavnika organizacija nezavisne kulture iz raznih gradova Republike Hrvatske, a facilitirala ju je Mirela Travar. 

Radionica je realizirana u okviru projekta Razvoj publike mreže Clubture i prethodilo joj je istraživanje o metodama razvoja publike među članicama mreže koje je provedeno putem online upitnika tijekom ljeta 2020.

 

S obzirom na cjelokupnu situaciju s pandemijom, radionica je temi publike pristupila u kontekstu krize te se bavila kako razvojem, tako i zadržavanjem publike.

 

Radionica je bila podijeljena u tri dijela. U prvom dijelu sudionici su se kroz proces mapiranja publike svojih organizacija bavili pitanjima gubitka publike tijekom krize, kao i stjecanjem nove ''krizne'' publike. U drugom dijelu analizirali su prijetnje i prilike vezane za razvoj i zadržavanje publike, te slabosti i snage organizacija u narednom kriznom periodu. U zadnjem dijelu pristupilo se izrađivanju procjene potreba organizacija nezavisne kulture u vremenu pandemije. 

 

 

Kao izdvojene zaključke može se navesti da su gotovo sve organizacije izgubile dio publike. Posebno su pogođeni programi vezani za institucije (npr. škole)  u kojima je publika posve izostala i programi koji uključuju rad s ranjivim skupinama i čije aktivnosti i podrška ovise o fizičkom kontaktu. Nova publika koju su organizacije dobile velikim je dijelom uvjetovana novim on-line formatima, no za nju postoji bojazan da će nestati uslijed zasićenja istim.

Što se tiče potreba organizacija u narednom periodu, za prevladavanje i uspješno nošenje s krizom, ističu se potrebe za međusobnom podrškom, zajedničkim inicijativama, intenziviranjem kontakata i umrežavanjem. 

 

Izvještaj s radionice Razvoj publike možete pročitati ovdje. Analizu koja je prethodila radionici pročitajte ovdje.

 

Radionica je provedena u sklopu projekta Razvoj publike mreže Clubture uz potporu Ministarstva kulture i medija RH.