English

Clubture

Clubture-HR 24. krug

Naziv projekta: AVLIJE U OFSAJDU


Vrsta projekta: Suradnički
Budžetna kategorija: 3 000 eura

Podaci o organizaciji - nositelj projekta:

Puni naziv organizacije: Udruga Kamene babe
Adresa nositelja: Plaža 390
Grad nositelja: Donji Karin
Ime i prezime odgovorne osobe Zrinka Džoić
Voditelj/ica projekta Zrinka Džoić
Telefon: +385955127638
Email: zrinka@kamenebabe.org
Fax:

Podaci o organizacijama - partneri u projektu:

Puni naziv organizacije: Udruga za poticanje zaštite okoliša, očuvanje prirode te promicanje održivog razvoja i turizma "Lončari"
Grad: Gornji Karin, Obrovac
Adresa: Lončari 10


Opis projekta

Koncept:

Koncept suradničkog projekta “AVLIJE U OFSAJDU” najbolje opisuje subjekt u njegovu nazivu - avlija, odnosno dvorište seoske kuće koje karakterizira prostore zadarskog zaleđa i njihove zajednice, i radnja - ofsajd, odnosno zajednice zadarskog zaleđa koje teže prelaženju granica i micanju predrasuda da su isključivo ruralne, sajmene, poljoprivredne i stočarske. Cilj ovog projekta je, naslanjajući se na prethodnu rečenicu, općinama Benkovac i Obrovac s naglaskom na njezine marginalizirane dijelove (selo Nadin i naselje Karin Gornji, zaseok Lončari) donijeti kulturni sadržaj i javne diskusije u njihove avlije. Činjenica da ova mjesta pod kulturni program uvrštavaju različite gastro susrete kojima je u središtu janjetina, fiš, vol, prisnac ili bukara dovodi do zaključka da postoji nasušna potreba za “pravim”(suvremenijim) kulturnim sadržajem kojeg potvrđuju i povremene ali i kontinurane aktivnosti alternativnijih pojedinaca i grupa u lokalnoj zajednici (npr. Udruga “Vlajter-ego”). Ovaj projekt naslanja se na taj kontinuitet aktivne i alternativne lokalne zajednice kroz kino projekciju, kazališnu dramsku predstavu i javnu tribinu. Teme koje okupljaju navedene aktivnosti važne su za članove zajednica u zaleđu, a bave se pitanjem “miješanih brakova”, pitanja starenja i feminizma i pitanja javnog interesa i javnog dobra. Prikazivanje dokumentarnog filma “Snajka: dnevnik očekivanja” i tematska diskusija nakon u prostoru Udruge Lončari, u istoimenom zaseoku koji broji 10-ak stanovnika, donosi svakodnevnu temu njegovih stanovnika - je li se Hrvatica udala za Srbina ili Srbin za Hrvaticu i obrnuto. Kroz film i perspektivu koja nije srpsko-hrvatske tematike, ali koja prikazuje proces udaje i funkcioniranja hrvatsko-romskog para želi na indirektan način povesti raspravu o strahovima i predrasudama o braku gdje su supružnici pripadnici različitih narodnosti i religija. Izvođenje predstave “Kronika nestajanja” na Kaštelu Benković i razgovor s autoricama i izvođačicama Maruškom Aras i Lucijom Matković, otvara pitanje starenja i posljedičnog nestajanja. Benkovac, kao i druge sredine, ima staro stanovništvo, od kojih su najnevidljivije žene što je također tema koju predstava snažno tematizira jer je koncipirana prema motivima Daše Drndić, Slavenke Drakulić i Dubravke Ugrešić. Dramske predstave rijetkost su u Benkovcu, a feminističke teme gotovo da nemaju nikakvog prostora u javnosti što je zaista poražavajuće s obzirom na ulogu žena “koje drže tri kantuna kuće” u ovim prostorima. Posljednja tema, tema javnog interesa i javnog dobra održat će u Nadinu u novootvorenom Društvenom centru kroz razgovor istraživačkih novinara - Andreja Dimitrijevića i Melite Vrsaljko. Cilj ove aktivnosti je dati zajednici mogućnost upoznavanja s polugama za očuvanje javnog interesa i dobra ali i pružanje platforme za izražavanje nezadovoljstva okolinom u kojoj građani žive.Opis partnerstva:

Udruga Kamene babe ove godine je promijenila svoje sjedište u Karin Donji, općina Benkovac te je tako postala jedna od nekolicine udruga u kulturi u zadarskom zaleđu. Ovim projektom želi najaviti i pozicionirati svoju estetiku i koncepte kojim je vođena, prvenstveno organizacijom programa koji su nezavisni, vaninstitucionalni, odnosno koji se temelje na otvorenosti, decentraliziranosti, participativnosti i inkluzivnosti a tiču se razvijanja ili ponovnog oživljavanja kulturno-umjetničkog sadržaja zadarskog zaleđa. Partner u ovom projektu, Udruga za poticanje zaštite okoliša, očuvanje prirode te promicanje održivog razvoja i turizma “Lončari”, iako se primarno bavi pitanjima ekologije, svojim dosadašnjim radom je pokazala i kulturno umjetnički afinitet organizacijom koncerata, izložbi i javnih predavanja. Ono što je svakako prednost i nužnost u marginaliziranim zajednicama je izražena interdisciplinarnost programa pa tako Udruga “Lončari” u jednom danu organizira čišćenje smeća iz kanjona rijeke Bijele, izložbu “Umjetnost približavanja” i koncert benda Jeboton. Na taj način osigurava se heterogenost publike i odjek sadržaja na širim trasverzalama od isključivo ekološke ili kulturne.
Priprema i realizacija projekta između Udruge “Kamene babe” kao nositelja i Udurge “Lončari” kao partnera podijeljene su prema fazama projekta:
1)Planiranje i izrada projektne dokumentacije - zaokružena ideja samog projekta proizlazi iz Udruge “Kamene babe” i potrebe za umrežavanjem s udrugama u svojoj blizini radi ostvarivanja suradnje i razvoja publike u širom spektru zajedničkog djelovanja. Udruga “Kamene babe” osigurala je pripremu, stvaranje koncepta, svrhe, cilja, aktivnosti i izradila je projektnu dokumentaciju za ovaj natječaj. Također, od svih dionika projekta (koji nisu partner) dobila je potvrdu za sudjelovanjem u projektu (Kaštel Benković, Zavičajni muzej Benkovac, Društveni centar Nadin, Andrej Dimitrijević, Melita Vrsaljko, Restart (Oliver Sertić), Maruška Aras i Lucija Matković (predstava “Kronika nestajanja”).
2) Provođenje aktivnosti
2.1.) predstava “Kronika nestajanja” / Kaštel Benković - pripremu, promociju i realizaciju događaja osigurava Udurga “Kamene babe”
2.2.) razgovor i dokumentarni film “Snajka: dnevnik očekivanja” / Lončari - Udruga “Lončari” osigurat će prostorne kapacite i aktivaciju (pozivanje) lokalne zajednice i zajednice okupljene oko akcije čišćenja rijeke Bijele, Udruga “Kamene babe” koordinirat će tehničku realizaciju (Kino Zona Zadar i Restart), medijsko oglašavanje i promociju događaja
2.3.) tribina s Andrejem Dimitrijevićem i Melitom Vrsaljko / Društveni centar Nadin - pripremu, promociju i realizaciju događaja osigurava Udruga “Kamene babe”
3) Komunikacija i evaluacija - Udruga “Kamene babe” osigurava medijsku promociju cjelokupnog projekta i svakog događaja posebno u lokalnim, regionalnim i nacionalnim medijima. Svaki od dionika ili partnera - Udruga “Lončari”, Društveni centar Nadin i Zavičajni muzej Benkovac svojim će kanalima distribuirati pozive na događaje. Udruga “Lončari” osigurava stvaranje foto i video materijala o održanom događaju u svojim prostorima, dok Udruga “Kamene babe” to čini za događaje u Benkovcu i Nadinu.Sadržaj

Događaj 1

BENKOVAC - PREDSTAVA - KRONIKA NESTAJANJA

Predstava “Kronika nestajanja” autorica i izvođačica Maruške Aras i Lucije Matković (produkcija Teatro VeRRdi, 2023) planira se održati na Kaštelu Benković kojim rukovodi Zavičajni muzej Benkovac. Planirano vrijeme održavanja aktivnosti su ljetni mjeseci (od lipnja do listopada) s obzirom na dogovor s ustanovom u kojoj se održava. Navedena predstava tematizira pitanje položaja i poimanja žena u njihovoj starosti - od njih samih, do obitelji, prijatelja i zajednice općenito. Pitanje žena, ako nije vezano uz kućanske poslove, odgoj djece i ručni rad gotovo da se i ne spominje u javnom prostoru Benkovca. Vodeći se društvenom paradigmom da žene “drže tri kantuna kuće” ova predstava problematizira uži i širi društveni odnos prema ženama uopće, a posebno sa ženama u trećoj životnoj dobi. Autorice predstave, glumice i prijateljice na kraju dvadesetih godina suočavaju se s ovom temom kako bi kao žene, kćeri i unuke ukazale na važnost govora o ovoj temi koristeći snažne rečenice i feministička zagovaranja iz djela Daše Drndić, Slavenke Drakulić i Dubravke Ugrešić. Osim predstave, što čini krunu umjetničkog procesa autorica, posjetitelji će imati priliku čuti razgovor s autoricama koji će progovarati o njezinim sociološkim, etnološkim i feminističkim perspektivama. Prilikom promocije događaja posebna pažnja će se staviti na pozivanje žena u trećoj životnoj dobi raznima kanalima, od osobnih pozivnica, gostovanja na radio Benkovcu, plakatima po gradu i drugo.

Događaj 2

LONČARI - DOKUMENTARNI FILM - SNAJKA: DNEVNIK OČEKIVANJA

Prikazivanje dokumentarnog filma “Snajka: dnevnik očekivanja” (Restart, 2023) i razgovor s producentom Oliverom Sertić održat će u prostorima Udruge “Lončari” u istoimenom zaseoku, mjesto Karin Gornji, općina Obrovac. Navedeni dokumentarni film prikazuje proces ženidbe hrvatsko-romskog para, svih izazova od strane obitelji i društva radi kulturoloških i vjerskih različitosti i običaja. Zadarsko zaleđe, u ovom kontekstu općina Benkovac i Obrovac, oduvijek je heterogenog nacionalnog i vjerskog identiteta. Tradicionalno, stanovništvo se u zajednici dijeli na pravoslavno i katoličko, no od 90-ih naovamo, “humanim preseljenjem” dolazi značajan broj stanovnika iz bosanske Posavine, a u bližoj budućnosti i radnici iz bližih i daljih zemalja - poput Filipinaca, Makedonaca i Portugalaca. Ratna stradanja i izrazito velik utjecaj konzervativnih stranaka - HDZ-a i SDSS-a (koji su nerijetko i u koalicijama, primjer Obrovca) dovodi do pojačane ksenomizacije u društvu što stvara međusobne netrpeljivosti po pitanju “miješanja” bilo u području prijateljstava, ljubavnih veza, brakova, djece ili sklapanja poslova. Prikazivanjem ovog filma, gledanjem “tuđe” perspektive te razgovorom nakon filma o zanimljivostima tijekom samog snimanja želi se lokalnom stanovništvu koje ili ima predrasude ili živi u predrasudama pobuditi “normalizaciju” takvih pojavnosti. S druge strane, općina Benkovac i Obrovac minimalno 20 godina nema kino, anegdota je da je zadnji film koji je gledan “Titanic” (1997) stoga će ovo, nekima od pripadnika zajednice, biti prvo gledanje filma na filmskom platnu. Ciljana skupina su primarno stanovnici Karina Gornjeg, sudionici okupljeni oko ekološke akcije vezanih uz rijeku Bijelu kao i šire zainteresirano građanstvo.

Događaj 3

NADIN - TRIBINA - ANDREJ DIMITRIJEVIĆ


Tribina “Javno je bitno” zamišljena je kao razgovor s Andrejom Dimitrijevićem (Telegram.hr), istraživačkim novinarom i autorom priča nakon kojih su uslijedile smjene nekoliko ministara i ostalih državnih dužnosnika.
Nit vodilja Dimitrijevićevog rada jest briga o javnom interesu; u svojim tekstovima on redovito razotkriva slučajeve korpucije i netransparetnog trošenja javnog novca. Osim pisanja, naš gost predaje i kolegije istraživačkog novinarstva mladim novinarima/studentima na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti i VERN-u .
U razgovoru s novinarkom Melitom Vrsaljko (Faktograf.hr) koja je izvještavala o temama iz područja Ravnih kotara, Dimitrijevć će govoriti o tome zašto je transprentnost gradova i općina važna te zašto bi građanima trebalo biti stalo na što se troši javni novac. Osim toga, Dimitrijević će govoriti na koje sve načine institucije, javne ustanove i pojedinci nastoje zaobići “zakon”.
Motivacija za organizaciju ovog događaja proizlazi iz želje da poboljšamo kulturu dijaloga o temama koje se tiču političke, medijske i građanske pismenosti. Namjera je ovim događajem i ukazati na važnost i lokalnog novinarstva, odnosno, istaknuti činjenicu da na prostorima gdje je ugašeno demokracija pati.
Događaj se održati u Društvenom domu Nadin, novootvorenom objektu koji je zamišljen kao mjesto druženja, susreta i razgovora. Ciljana skupina su mještani Nadina, Benkovca i okolnih sela ali i širu javnost zainteresiranu za ovu temu.


Termini i mjesta događanja

Događaj 1
Mjesto: Karin Gonji
Termin: svibanj/listopad

Događaj 2
Mjesto: Benkovac
Termin: svibanj/listopad

Događaj 3
Mjesto: Nadin
Termin: svibanj/listopad


Clubture budžet

3,000.00 €