English

Clubture

Clubture-HR 24. krug

Naziv projekta: Zavičajna nastava nenasilja


Vrsta projekta: Suradnički
Budžetna kategorija: 3 000 eura

Podaci o organizaciji - nositelj projekta:

Puni naziv organizacije: Proces - udruga za promicanje queer kulture i LGBTIQ+ prava
Adresa nositelja: Vukovarska ulica 38
Grad nositelja: Pula
Ime i prezime odgovorne osobe Ana Bačić
Voditelj/ica projekta Andrea Vidović
Telefon: +385 98 640 892
Email: proces@udrugaproces.hr
Fax:

Podaci o organizacijama - partneri u projektu:

Puni naziv organizacije: Udruga Forma
Grad: Pazin
Adresa: Saše Šantela 18
Puni naziv organizacije: Drum 'n' bijes
Grad: Zagreb
Adresa: Pierottijeva 11
Puni naziv organizacije: Muzej Apoksiomena
Grad: Mali Lošinj
Adresa: Riva lošinjskih kapetana 13


Opis projekta

Koncept:

Zavičajna nastava nenasilja ističe problem nasilja i diskriminacije s kojim se pripadnici i pripadnice LGBTIQ+ zajednice još uvijek suočavaju te kroz program projekcija filmova, radionica izrade eksperimentalnih filmova i radionicom bubnjanja želi taj problem ilustrirati i predstaviti lokalnoj zajednici u manjim sredinama u kojima se on često pomete pod tepih. Također, iako geografski vrlo blizu, suradnja i razmjena programa između Pule, Pazina i Malog Lošinja gotovo da i nije postojala. Cilj je partnera osnaživanje pripadnica_ka LGBTIQ+ zajednice, posebice na lokacijama gdje su navedene teme još uvijek nevidljive te stvaranje aktivne i socijalno osjetljive zajednice. U istraživanju koje je provela istraživačica doc. dr. sc. Marina Štambuk u suradnji s udrugama Dugine obitelji i Lezbijska organizacija Rijeka „LORI“ „Iskustva i potrebe mladih LGBTIQ osoba u Hrvatskoj“, kroz fokus grupe ispitanika, istaknuta je činjenica da u manjim sredinama ne postoji sadržaj, a time i mjesto za slobodno izražavanje LGBTIQ+ identiteta. Jedna osoba je tijekom razgovora o svojem odrastanju u manjem gradu izjavila kako „u mom gradu naprosto nema LGBT+ sadržaja, zbog čega sam se često osjećala osamljeno, depresivno i kao da sam jedina LGBT osoba na planeti. Bilo kakav sadržaj dobro bi došao“. Potreba je prepoznata, a povezivanjem umjetnica_ka, radnica_ka u kulturi i psihologinja kroz program se na tu potrebu i odgovara. Kroz projekt će se održati radionica eksperimentalnog filma u Pazinu, koju će voditi članice udruge Forma, projekcija nastalih filmova i Drum 'n' bijes dvodnevna radionica kao dio programa prve pulske Povorke ponosa, te projekcija nastalih filmova, nekoliko kratkometražnih filmova na temu nenasilja, filma „Ja bi' da to imam doma“ uz panel diskusiju na temu nasilja i diskriminacije LGBTIQ+ zajednice na području Hrvatske, s doticanjem Istre i Lošinja, na kojoj će sudjelovati psihologinja iz SŠ Mali Lošinj, psihologinja i psihoterapeutkinja te scenaristica filma „Ja bi' da to imam doma“, a moderirat će ga Andrea Vidović iz udruge Proces.Opis partnerstva:

Udruga Proces koordinira aktivnosti i partnere, sudjeluje u organizaciji svake od predloženih aktivnosti, neovisno na lokaciji te je zadužena za promociju svih aktivnosti u medijima, na društvenim mrežama i kroz vlastitu emisiju na Radio Rojcu. Proces kao nositelj zadužen je i za dokumentiranje, praćenje i evaluaciju postignuća suradnje čime se omogućuje učenje na iskustvu. Također, organizirat će pulski dio programa. Udruga Forma provest će radionice eksperimentalnog filma na temu nenasilja, a u Puli i na Lošinju će publici predstaviti radove nastale na radionici. Drum 'n' bijes u Puli će provesti dvodnevnu radionicu bubnjanja s mogućnošću sudjelovanja u bubnjanju na prvoj pulskoj Povorci ponosa, čime se naglašava važnost uključivanja i protesta kao alata za postizanje društvenih promjena. Muzej Apoksiomena bit će domaćin i suorganizator jednodnevnog događanja u sklopu kojeg će se održati projekcije eksperimentalnih filmova nastalih na radionicama, kratkometražnih filmova na temu diskriminacije i nasilja prema LGBTIQ+ osobama, prikazivanje dokumentarnog filma „Ja bi' da to imam doma“ koji progovara o devet osoba koji su doživjeli različite oblike nasilja zbog vlastitog LGBTIQ+ identiteta, te panel diskusije na temu nasilja i diskriminacije LGBTIQ+ zajednice na području Hrvatske, s doticanjem Istre i Lošinja. Svi partneri ravnopravno sudjeluju u aktivnostima projekta, na taj način izmjenjuju znanja, ali i ističu važnost socijalne dimenzije kulture, te umjetnost i kultura na taj način postaju alati aktivizma. Projektom se i ostvaruju nove suradnje, a time se i stvaraju nove veze za prijenos znanja. Sadržaj

Događaj 1

U Pazinu će se održati i provesti dvodnevna radionica eksperimentalnog filma na temu nenasilja koju vode umjetnice okupljene u udrugu Forma, te projekcija eksperimentalnih filmova nastalih 2023. godine na radionici "Zrcaljenje" u organizaciji udruge Proces, a čija je tema bila istraživanje vlastitih LGBTIQ+ identiteta kroz autoportretni eksperimentalni video. Radionica je namijenjena široj populaciji, podjednako mlađima i starijima, uz maksimalan broj od 10 polaznika kako bi se osigurao strukturirani i kvalitetan rad. Radionice će se održavati u prostoru udruge Forma. Projekcija filmova nastalih na radionici "Zrcaljenje" namijenjena je široj pulici uz poseban naglasak na mlade do 30 godina, te LGBTIQ+ osobe. U programu će se poticati stvaranje opuštene atmosfere u kojoj se razvijaju prijateljstva i nove ideje, čime se publiku dodatno potiče na sudjelovanje i omogućuje im se uključivanje u kreiranje programa.

Događaj 2

U Puli se 22. lipnja 2024. gdine održava prva pulska Povorka ponosa. U okviru događanja koji će pratiti samu Povorku, organizirat će se projekcija fimova nastalih na radionici u Pazinu, ali i dvodnevna radionica bubnjanja koju će voditi članice inicijative Drum'n'Bijes. Projekcija filmova nastalih na radionici održat će se u Dnevnom boravku Rojca i namijenjena je široj pulici uz poseban naglasak na mlade do 30 godina, te LGBTIQ+ osobe. Radionica bubnjanja namijenjena je široj publici, podjednako mlađima i starijima, a predviđeni broj polaznika je 12. Radionica će se održati u unutrašnjem dvorištu DC-a Rojc, a u slučaju kiše u Radioni Re-Geppetto. 

Događaj 3

Muzej Apoksiomena bit će domaćin i suorganizator jednodnevnog događanja u sklopu kojeg će se održati projekcije eksperimentalnih filmova nastalih na radionicama, kratkometražnih filmova na temu diskriminacije i nasilja prema LGBTIQ+ osobama, prikazivanje dokumentarnog filma „Ja bi' da to imam doma“ koji progovara o devet osoba koji su doživjeli različite oblike nasilja zbog vlastitog LGBTIQ+ identiteta, te panel diskusija na temu nasilja i diskriminacije LGBTIQ+ zajednice na području Hrvatske, s doticanjem Istre i Lošinja na kojoj će sudjelovati psihologinja Elena Busanić iz SŠ Mali Lošinj, psihologinja i psihoterapeutkinja Sandra Tolić te scenaristica filma "Ja bi' da to imam doma" Emina Hermann, a moderirat će ga Andrea Vidović iz udruge Proces. Javni poziv usmjerit će se srednjoj školi, organizacijama civilnog društva, ali i mreži suradnika i partnera Muzeja Apoksiomena. Podjednakim usmjeravanjem komunikacije prema pripadnicama_ima LGBTIQ+ zajednice koji se osjećaju
nevidljivo, usamljeno i zanemareno, te na mlade iz šire populacije koji na taj način upoznaju različite identitete i marginalizirane skupine, potiče se dijalog, uključivanje i prihvaćanje. 


Termini i mjesta događanja

Događaj 1
Mjesto: Pazin
Termin: svibanj 2024.

Događaj 2
Mjesto: Pula
Termin: 21./22.6.2024.

Događaj 3
Mjesto: Mali Lošinj
Termin: 4.10.2024.


Clubture budžet

2,086.00 €