English

Clubture

Clubture-HR 24. krug

Naziv projekta: Karavana mračnog cirkusa


Vrsta projekta: Suradnički
Budžetna kategorija: 5 000 eura

Podaci o organizaciji - nositelj projekta:

Puni naziv organizacije: Udruga za razvoj cirkuskih i izvedbenih umjetnosti Tricycle Trauma
Adresa nositelja: Valpovačka 4
Grad nositelja: Zagreb
Ime i prezime odgovorne osobe Jasmin Dasović
Voditelj/ica projekta Jasmin Dasović
Telefon: 098 965 6067
Email: gyr.saturated@gmail.com
Fax:

Podaci o organizacijama - partneri u projektu:

Puni naziv organizacije: Cirkuska udruga Cirkultura
Grad: Samobor
Adresa: Starogradska 21
Puni naziv organizacije: Udruga za promicanje kulture i umjetnosti Mamuze
Grad: Koprivnica
Adresa: Jurja Bedenika 28
Puni naziv organizacije: Cirkus Naši inspirativni trenuci
Grad: Pula
Adresa: Ljudevita Gaja 3


Opis projekta

Koncept:

Večer performansa u kojoj se susreću umjetnici i umjetnice s područja cirkusa, plesa, fizičkog teatra, glazbe i vizualnih umjetnosti kako bi se predstavili publici u jednom potpuno novom formatu. Kroz amalgam navedenih izvedbenih područja želimo povezati aktere iz kulturnog podzemlja i kreirati izvedbene hibride koje će ponuditi nov i svjež kulturni sadržaj. Karavana mračnog cirkusa uzima format zadan manifestacijom Noć mračnog cirkusa koji naša organizacija već 7 godina provodi u Zagrebu jednom godišnje, i konformira ga lokalnim uvjetima u gradovima u kojima gostuje. Uz nastup bendova ekstremnijeg i mračnijeg muzičkog usmjerenja, uključuje aktivnosti transformacije prostora, cirkuskih performansa (zračni, žonglerski, vatreni itd.), ali i druge, naočigled ne toliko povezane ali prikladne vidove performansa i scenskog djelovanja (čitanje poezije, ples, tjelesne suspenzije, shibari vezanje itd.). Karavana stavlja poseban naglasak na lokalne umjetnike i potrebe scene, uz podršku izvođača i glazbenika iz Zagreba i drugih dijelova Hrvatske, koji su već imali iskustva na ovakvoj manifestaciji. Potičemo međusobnu suradnju i dijeljenje iskustava, te kroz provođenje projekta pokušavamo osnažiti kapacitete lokalne scene. Također, ova manifestacija često nudi rijetku priliku lokalnim umjetnicima predstaviti svoj rad lokalnoj javnosti, nerijetko po prvi put. Kroz scenografske i infrastrukturne zahvate u prostoru, često se stvaraju nove perspektive iskoristivosti prostora. Uz to nakon prilagodbe prostora za izvedbe, on obično dobiva i nove dugotrajne mogućnosti upotrebe prostora (npr. rigging za zračne akrobacije). Generalno, cilj nam je produbljivati suradnju s umjetnicima te tako doprinijeti razvoju cirkuske i nezavisne kulturne scene. Događaj također cilja i na razvoj publike, jer svojim formatom zahvaća scene koje nekada i nemaju dodira jedna sa drugom - pa tako manifestaciju posjećuju kako koncertna, tako i kazališno-izvedbena scena. Time gradimo nove interese kod publike, ali potencijalno i nove posjetitelje prostora u kojima provodimo program. Kroz CTHR smo dosada posijali mrak u Čakovcu, Zadru, Splitu, Karlovcu, Križevcima, Županji, Rijeci i Sisku (a i Internetu, u najmračnije doba Covida), te bismo nakon poduže pauze željeli nastaviti niz.Opis partnerstva:

Partneri u početku pomažu oko pronalaska lokalnih umjetnika koji bi bili zainteresirani za sudjelovanje, te facilitiraju komunikaciju s njima, a potencijalno im osiguravaju i prostor za rad, održavanje proba i priprema za noć performansa. Partneri su uključeni u promociju događaja, komuniciraju s lokalnim medijima, osiguravaju lijepljenje plakata u mjestu održavanja noći performansa. Oni također pomažu pri osiguravanju foto i video bilježenja projekta. Osiguravanjem hladnog pogona, dodatnih materijala i prostora za rad partneri doprinose kvaliteti realizacije projekta. Nositelji projekta koordiniraju rad cjelokupnog tima, te svojim stručnim kapacitetima sudjeluju u tehničkom postavu i adaptacijama prostora. Također osiguravaju tehničke uvjete, prijevoz, opremu za izvedbu, prilagodbu prostora za izvedbu (postavljanje uvjeta za rigging zračnih aparatusa...). Lokalni akteri sa zagrebačkom posadom sudjeluju u izgradnji cijelog eventa te tako stječu uvid u praktične elementne izgradnje showa (rad sa zvukom i svjetlom) kao i potencijale za iskorištavanje prostora u kojem djeluju. Sadržaj

Događaj 1

 Samoborsko izdanje Karavane bi se trebalo odvijati krajem svibnja, kao uvodni dan u CuFus festival cirkuske i ulične umjetnosti koji organizira naš partner, Cirkultura. Involvirati će većio dio samoborske cirkuske scene, uz šestero izvođača i bend koje dovodimo iz Zagreba, a potencijalno i uz neke stare snage sada već malo zamrle samoborske underground muzičke scene. Trenutačno točna lokacija nije definirana zbog potencijalne rekonstrukcije prostora oko Samoborskog Muzeja gdje se festival zadnjih godina odvija, pa će se vjerojatno preseliti na šetalište i park kod Kina Samobor. Mračna i bučna estetika manifestacije pružit će poprilično novu perspektivu na cirkus i izvedbene umjetnosti lokalnoj javnosti, a i potencirat će međusobni dijalog inozemnih i domaćih izvođača prisutnih zbog festivala. Kroz festivalsku infrastrukturu imamo pristup širokoj publici, koja ima slobodan i vrlo vidljiv pristup manifestaciji.

Događaj 2

 U Koprivnici bi se manifestacija trebala odviti u prostoru i okolici prostora Foruma udruga nezavisne kulture, najvjerojatnije u lipnju, sa mogućnoću odgode na rujan. Iako cirkuska scena nije razvijena u Koprivnici, muzička i performersko-izvedbena je, te ćemo ih nastojati involvirati u što većem broju, a i vratiti neke iseljenike koji se bave cirkusom nazad u grad. Uz to, dovodimo 7 izvođača i jedan bend iz Zagreba. Kroz promociju ćemo ciljati na uobičajene posjetitelje FUNK-a, koncertnu publiku, no i na malo širu kazališnu publiku. Uz konstrukciju za zračne akrobacije koju nosimo na sve tri lokacije, okolica FUNK-a nudi pregršt mogućnosti oko scenografskog uređenja i iskorištavanja prirodne infrastrukture za potrebe izvedbe. U cijelom procesu podršku će nam pružati partneri Mamuze, koji imaju razvijenu lokalnu komunikacijsku strukturu i široko organizacijsko iskustvo (posebno stečeno kroz FIUK festival), te će nam uvelike pomoći u komunikaciji sa necirkuskim izvođačima i glazbenicima, kao i sa potencijalnom publikom koju su gradili kroz godine djelovanja.

Događaj 3

 U Puli bi se manifestacija trebala odviti u dvorištu Društvenog centra Karlo Rojc, najvjerojatnije u rujnu, sa mogućnošću pomicanja na lipanj ili sami kraj svibnja. U Puli postoji poprilično razvijena cirkuska scena, koja će imati priliku prezentirati se u vrlo različitom kontekstu od uobičajenog, a involvirali bismo i relativno bujnu scenu ekstremnijih muzičkih usmjerenja. Uz to, dovodimo i 6 izvođača iz Zagreba te jedan bend. Glavni dio ciljane publike su uobičajeni posjetitelji i korisnici DC Rojc koji sadržajima obuhvaća vrlo veliki spektar umjetnosti. Također ćemo probati involvirati i širu gradsku kazališnu publiku. Partniri u Puli su nam relativno mlađa organizacija Cirkus NIT, preko koje ćemo sigurno lakše obuhvatiti cijelu mlađu generaciju cirkuske scene, a već imaju i podosta organizacijskog iskustva kroz česte aktivnosti koje provode.


Termini i mjesta događanja

Događaj 1
Mjesto: Samobor
Termin: Svibanj

Događaj 2
Mjesto: Koprivnica
Termin: Lipanj

Događaj 3
Mjesto: Pula
Termin: Lipanj ili rujan


Clubture budžet

3,896.00 €