English

Clubture

Clubture-HR 24. krug

Naziv projekta: Školica participativnog urbanizma


Vrsta projekta: Turneja
Budžetna kategorija: 5 000 eura

Podaci o organizaciji - nositelj projekta:

Puni naziv organizacije: društvo i prostor
Adresa nositelja: Mala ulica 5
Grad nositelja: Sv. Filip i Jakov
Ime i prezime odgovorne osobe Tea Truta
Voditelj/ica projekta Tea Truta
Telefon: 0958649395
Email: drustvoiprostor@gmail.com
Fax:

Podaci o organizacijama - partneri u projektu:

Puni naziv organizacije: Udruga Urbani Separe
Grad: Rijeka
Adresa: Istarska 24
Puni naziv organizacije: Društvo arhitekata Šibenik - sekcija Soba
Grad: Šibenik
Adresa: Kralja Zvonimira 7A
Puni naziv organizacije: Udruga za promicanje ljudskih prava i građanskog aktivizma KaP
Grad: Korčula
Adresa: Sv. Justina 2


Opis turneje

Opis sadržaja koji se predlaže za turneju:

Turneja “Školica participativnog urbanizma” u tri priobalna grada dvodnevna je edukativna radionica s ciljem osnaživanja lokalne zajednice u razvoju metodologije za proaktivno djelovanje kod pitanja prostornog planiranja i programiranja javnih prostora. Iako je termin građanske participacije u lokalnom javnom prostoru sveprisutniji u raznim političkim sferama pa time i prostornom planiranju, on formalno podrazumijeva isključivo zakonski obavezan proces primjedbe ili komentara na već razrađene planove u vidu javne rasprave kojima je svojstven hermetičan strukovni jezik. Osim što im je i takav proces nepoznat, procesi kojima bi zajednički proaktivno mogli predlagati potrebe ili promjene u prostoru građanima su potpuna nepoznanica što kao posljedicu ima i efekt banalizacije samog termina participacije. S druge strane, javni prostori u kojima boravimo neprestano se mijenjaju pod sve većim pritiskom kapitala, a stručnjaci gube alate i institucije za osiguravanje javnog interesa u prostoru. Zato je primarna tema radionice promocija građanske participacije kao potentnog alata u prostornom planiranju, kako struci, tako i građanima. Gradovi u kojima provodimo projekt su Rijeka, Šibenik i Korčula - priobalni gradovi bitno različitih veličina koji privlače drugačiji tip investicija u javnom prostoru zavisno određen smjeru njihovog razvoja kao turističkih središta. Rad u sredinama koje imaju oprečne karakteristike, no izražen angažman zajednice vidimo kao način trasiranja metodologije koja može biti korisna njima sličnim sredinama. U svakom od navedenih gradova s partnerima ćemo dvodnevnim radioničkim formatom ispitivati potrebe i razvijati proaktivni prijedlog modela participacije u odabranom akutnom javnom prostoru.
Prvi dan radionice uključivao bi: 1) Predavanja na temu zakonodavnog okvira prostornog planiranja i formalne razine participacije kojeg bi pratila kolektivna analiza lokalnih specifičnosti kroz otvorenu diskusiju. Takav format ima za cilj građanima približiti terminologiju prostornog planiranja i stvoriti ozračje za razgovor o vizijama za određeni prostor. Predviđamo predavanja i diskusije u trajanju od 4 sata kroz jutro. 2) Šetnju, tj. terenski obilazak vođen od strane lokalnog stručnjaka i građana koji rezultira participativnim alatom “kolektivnim mapiranjem” - stvaranje karte od strane participanata proširenje je načina razumijevanja potencijala prostora i promišljanja različitih aspekata dnevnih, povijesnih, subjektivnih i kolektivnih stvarnosti (u popodnevnim satima, nakon planirane pauze u trajanju od tri sata).
Drugi dan uključivao bi 1) Prezentaciju domaćih i inozemnih primjera dobrih praksi, kako bi se dobio uvid u mogućnosti i primjenjivost participativnih modela (sat vremena). 2) Zajednički razvoj modela participacije građana na temu ranije analiziranog javnog prostora - participanti će promišljati ciljeve, metodologije i hodograme aktivnosti (radionički format od dva sata). 3) Okrugli stol uz moderiranu diskusiju koji uključuje naše partnere i lokalne službe nadležne za prostor kojim smo se bavili (kasno popodne u trajanju od dva sata). Događanja drugog dana su podijeljena u jednu spojenu aktivnost koja uključuje prve dvije točke, dok je okrugli stol zasebna aktivnost otvorena i za publiku koja nije sudjelovala na radionici. Aktivnosti radioničkog formata i predavanja planiramo provesti u Korčuli u prostoru Ljetnog kina Korčula, u Rijeci u prostorijama Društva arhitekata Rijeke i u Šibeniku u prostorijama Tvrđave kulture na Tvrđavi sv.Ivana. Navedene prostorije naši partneri povremeno koriste u svrhe sličnih aktivnosti.
Termini i mjesta događanja

Događaj 1
Mjesto: Grad Korčula
Termin: Listopad 2024

Događaj 2
Mjesto: Grad Šibenik
Termin: Listopad/Studeni 2024

Događaj 3
Mjesto: Grad Rijeka
Termin: Lipanj 2024


Clubture budžet

3,880.00 €