English

Clubture

Arhiva vijesti


Održana konferencija Kulturni centri i demokratizacija kulturnog sustava

28.11.2022
Kulturni centri prostori su koji imaju potencijal razvijati se na načelima otvorenosti, inkluzivnosti, intermedijalnosti i interkulturalnosti. Jedan od uvjeta efikasnijeg rada kulturnih centara njihovo je umreženo djelovanje, međusobno i s novim kulturnim centrima. Pod novim kulturnim centrima razumijemo nezavisne kulturne centre i društveno-kulturne centre po modelu civilno-javnog partnerstva. Upravo društveno-kulturni centri koji izlaze iz često restriktivnih okvira upravljanja i programiranja prostora, predstavljaju iskorak u praksama unutar kulturnog sustava te otvaraju vrata njegovoj demokratizaciji. Uloga gradova je ključna za razvoj tih prostora, a podrška zakonodavca presudna.

Konferencija Kulturni centri i demokratizacija kulturnog sustava

14.11.2022
Na ovoj ćemo konferenciji otvoriti važna pitanja razvoja i otvaranja kulturnog sustava, pitanja institucionalnog i zakonodavnog okvira i rješenja koja bi bila primjerena jednom progresivnom, otvorenom sustavu koji bi posljedično bio prilagođeniji praksama na terenu koje su napredne, eksperimentalne i često propituju zadane okvire i postavljene granice. 

15. Clubture Forum u Puli od 20. do 22. listopada 2022.

12.10.2022
Clubture Network, Savez udruga Rojca i Udruga Metamedij od 20. do 22. rujna u Puli organiziraju 15. Clubture Forum.

Radionice tehničke produkcije za članice mreže Clubture

10.10.2022
Pogon i Savez udruga Klubtura organiziraju besplatne radionice tehničke produkcije namijenjene pojedincima koji već imaju osnovna znanja i iskustva u području tehničke provedbe događanja i/ili onima koji su angažirani u organizacijama/prostorima nezavisne kulture.

23. krug programa Clubture-HR // 1. poziv za predlaganje suradničkih projekata i turneja za 2023. godinu

21.09.2022
PRIJAVA Poziv je namijenjen organizacijama nezavisne kulture: udrugama, umjetničkim organizacijama i neformalnim grupama i inicijativama.

Odgovor Ministarstva kulture i medija RH na Zahtjev za povećanjem sredstava za programe inovativnih kulturnih i umjetničkih praksi RH za 2023. godinu

10.08.2022
Nastavno na Zahtjev za povećanjem iznosa za financiranje programa inovativnih kulturnih i umjetničkih praksi u Republici Hrvatskoj za 2023. godinu koji je SU Klubtura dostavio Ministarstvu kulture i medija 12. srpnja, prenosimo odgovor Ministarstva od 1. kolovoza.

Webinar >>> CLUBTURE.ORG @20 godina participativne i otvorene kulture: dokumentiranje Wikimedijima i drugim resursima

23.06.2022
Webinar-radionica o dokumentiranju rada organizacija nezavisne kulture Wikimedijima održat će se putem Zoom platforme u srijedu 6. srpnja 2022. od 15 do 16 sati.

Publikacija >>> Uključeni u sve, prioritet ni u čemu - može li ESF zamijeniti sustavnu kulturnu politiku?

15.07.2022
Savez udruga Klubtura u 2021. godini izradio je analizu utjecaja financiranja iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova na organizacije okupljene oko mreže Clubture koje su u proteklom razdoblju provodile projekte u okviru Europskog socijalnog fonda. Analiza je objavljena u publikaciji i dostupna je na našoj web stranici u rubrici Izdanja.

Zahtjev za povećanjem sredstava za programe inovativnih kulturnih i umjetničkih praksi RH za 2023. godinu

14.07.2022
Uoči objave Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2023. godinu Savez udruga Klubtura i 60 organizacija koje djeluju u području kulture uputili su Ministarstvu kulture i medija zahtjev za povećanjem sredstava za programe inovativnih kulturnih i umjetničkih praksi. Zahtjev je upućen na temelju zaključaka analize financiranja javnih potreba u kulturi Ministarstva kulture i medija RH u programskom području Inovativne kulturne i umjetničke prakse za razdoblje od 2017. do 2022. godine. U nastavku donosimo zahtjev upućen Ministarstvu kulture i medija.