English

Clubture

Clubture-HR 23. krug - 2. poziv

Naziv projekta: Gdje je nestao Kir?


Vrsta projekta: Suradnički
Budžetna kategorija: 3 000 eura

Podaci o organizaciji - nositelj projekta:

Puni naziv organizacije: ARLA - udruga za promicanje urbane kulture
Adresa nositelja: Ulica Ante Starčevića 63, Đakovo
Grad nositelja: Đakovo
Ime i prezime odgovorne osobe Marta Džaja
Voditelj/ica projekta Marta Džaja
Telefon: 0976757875
Email: udrugaarla@gmail.com
Fax:

Podaci o organizacijama - partneri u projektu:

Puni naziv organizacije: Udruga za umjetnost i stvaralaštvo REART
Grad: OSIJEK
Adresa: KNEZA TRPIMIRA, 1C
Puni naziv organizacije: PARTWISH - UDRUGA ZA RAZVOJ KULTURNE I KREATIVNE INDUSTRIJE
Grad: OSIJEK
Adresa: VIJENAC PETROVE GORE, 16


Opis projekta

Koncept:

Projekt je zamišljen kao holistički umjetnički pristup jednoj od važnih prešućivanih tema u Slavoniji: gdje je nestao Kir? Ondje gdje društvo utihne, a politika zaniječe, umjetnost i književnost podbace ramena. Udruga ARLA se u partnerstvu s udrugama REART i PARTWISH planira uhvatiti u koštac s temom ubojstva Josipa Reihl-Kira. Ovom se problematikom planiramo baviti na način da kroz tri događaja u tri grada različitim aktivnostima i kroz pomno osmišljene sadržaje kreiramo prostor za sjećanje na mirotvorca, kakvih nam uvijek nedostaje. Književnost, vizualna umjetnost i glazba bit će naši alati za prokopavanje prostora kojima bismo u sadašnjosti i budućnosti napokon mogli kanalizirati i spretnije artikulirati shvaćanje uloge i vrijednosti ovakve osobe u sve nemirnijem svijetu. Okosnice ovog umjetničkog programa su promocija romana "Gdje je nestao Kir" Elvisa Bošnjaka u Zagrebu, glazbeno-poetska večer/performans u Osijeku te oslikavanje/predstavljanje murala u Đakovu uz slušaonu. Smatramo da oživljavanjem Kira, pokretanjem razgovora o ovoj temi i inzistiranjem na konačnom pronalasku Kirova mjesta u društvu, u fizičkom i kulturnom prostoru, ne doprinosimo samo lokalnoj zajednici, već (hrvatskom) društvu u cjelini. Razgovorom do mira.
Znakovito je da program započne upravo razgovorom o ovoj knjizi koja predstavlja važnu kariku u nevelikom lancu pokušaja da se upamti Reihl-Kir. Riječ je o fikciji, a ne o povijesnom dokumentu, kroz koju upoznajemo Josipa Reihl-Kira u slobodnoj interpretaciji Elvisa Bošnjaka. S obzirom da naše društvo već tri desetljeća ne zna kamo bi s Kirom, važno je da se pojavio autor koji ga je odlučio negdje smjestiti. Ova je knjiga poslužila kao inspiracija i temelj za razvoj ideje projekta, stoga je njezin naslov prerastao u naziv našeg projekta, sličnih namjera. Nakon književne promocije, temi će se pristupiti kroz glazbeni performans i razgovor o dosadašnjim inicijativama vezanim uz Kira, a kulminacija projekta bit će proslava Kirova rođendana uz novonastalo umjetničko djelo inspirirano njegovim životom i smrću.Opis partnerstva:

ARLA kao nositelj osmišljava temu i koncept projekta te koordinira sve aktivnosti za sva tri grada u kojima će se realizirati pojedine faze projekta.

Od ukupno tri događaja, ARLA (1) organizira i realizira razgovor s autorom knjige koja je inspirirala projekt, priređuje izložbu Mateja Matagića uz pomoć ekipe iz Rearta te priređuje slušaonu i brine o dokumentiranju događaja. Osim toga ARLA (2) dogovara koncept i pronalazi izvoditelje za aktivnosti u Osijeku i realizaciju književno-poetske večeri i ostalih popratnih aktivnosti (oko upriličenja samog događaja pomagat će obje udruge iz Osijeka, primjerice pronalazak prostora i ostalo).

Udruga REART (3) vodi dio vezan uz oslikavanje murala u Đakovu i provodi vrijeme na info pultu u blizini mjesta oslikavanja.

Udruga PARTWISH bavi se promidžbom, pisanjem najava i izvještaja s pojedinih događanja, ustupljuje mjesto projektu na svojim web stranicama te sudjeluje asistentski u ostalim popratnim aktivnostima vezanim uz realizaciju programa.Sadržaj

Događaj 1

Prvi dio projekta planiramo realizirati u proljeće 2022. u Zagrebu. Prostor za susret još nije određen, a neke od ideja su primjerice Booksa ili Močvara ovisno o dogovoru s voditeljima navedenih prostora.

Čini nam se da je prikladno započeti ovaj projekt susretom s Bošnjakom, koji je autor knjige koja je inspirirala ovaj projekt. Ideja je da taj susret, gotovo domino efektom, pokrene ostale aktivnosti u projektu. Autor je, posredno, pokretač našeg slavonskog dijela nezavisne kulturne scene u smjeru promišljanja ove teme i domišljanja sadržaja i načina prezentiranja teme koja je u fokusu.

Naglašavamo, susretom s autorom i razgovorom o knjizi ne planiramo samo predstaviti navedeni roman, već želimo na taj način pokrenuti kritički razgovor s publikom o ovoj temi i kroz taj prvi događaj stvoriti prostor za vidljivost svih nadolazećih programskih aktivnosti. Osim razgovora, ideja je u Zagrebu predstaviti i najaviti sve ostale aktivnosti koje smo osmislili i predvidjeli za Đakovo i Osijek te unaprijed raditi na vidljivosti naših aktivnosti koje s obzirom na još uvijek poprilično centraliziranu kulturnu scenu (unatoč naporima poput primjerice Klubturinih) često prođu nezapaženo. Nakon glavnog dijela programa upriličit ćemo istu tematsku slušaonu kakvu planiramo za dio programa u Osijeku, a u prostoru ćemo izložiti radove Mateja Matagića, autora odabranog za izradu đakovačkog murala. Osim predstavljanja ideje i naših udruga, na taj ćemo način kreirati i prostor za predstavljanje autora koji će na bilo koji način sudjelovati u pojedinim fazama projekta.

Po pitanju planiranog broja i strukture publike, ideja je okupiti što heterogeniju i što mnogobrojniju skupinu ljudi, no taj će dio biti uvelike određen kapacitetom odabranog prostora i protupandemijskim mjerama.

Događaj 2

Središnji dio programa zamišljen je kao kombinacija nekoliko aktivnosti koje će se odvijati u Osijeku 1.7.2022., na obljetnicu Kirove smrti. Najprije će se u kasnim popodnevnim satima obići postojeći mural koji je 2016. godine u znak sjećanja na Kira oslikao Lunar, a koji nosi naziv "Rhythm of the saints / If I have weaknesses, don't let them blind me".

U ranim večernjim satima će se za javnost održati glazbeno-poetski performans pod nazivom "There may come a time" u prostoru gradske Tvrđe, koji će spojiti glazbu i dijelove teksta iz romana "Gdje je nestao Kir" Elvisa Bošnjaka. U nastavku večeri bit će organizirana slušaona na livadi ispred prostora udruge Slama. Planirana publika opet je heterogena skupina ljudi, a s obzirom na ljetno vrijeme i činjenicu da je plan realizirati program na otvorenom, bit ćemo u mogućnosti okupiti i veći broj posjetitelja.

Događaj 3

Završna faza programa odvija se u Đakovu 25.7.2022. na rođendan Josipa Reihl-Kira. Tog će se dana najprije posjetiti grob Reihl-Kira na kojemu će se pročitati odabrani tekstovi. Zatim će se predstaviti mural koji će se prethodnih dana oslikavati na dogovorenoj lokaciji. Kako će se oslikavanje odvijati na ulici, zainteresirani će prolaznici i posjetitelji moći pratiti samo nastajanje murala, a pri završetku oslikavanja upriličit će se kratki razgovor i proslava prvog rođendana novonastalog oslikanog Kira. Na mjestu (koje će se kasnije dogovoriti s gradskom vlasti) gdje će se oslikavati mural postavit će se i informativni štand koji će tu biti u cijelom procesu nastajanja murala, a na kojemu će se moći doznati više o udrugama koje sudjeluju u projektu, o temi koju se ovim umjetničkim projektom problematizira te o dosad održanim događajima u sklopu ovog projekta.


Termini i mjesta događanja

Događaj 1
Mjesto: Zagreb
Termin: 17. 5. 2022.

Događaj 2
Mjesto: Osijek
Termin: 1. 7. 2022.

Događaj 3
Mjesto: Đakovo
Termin: 25. 7. 2022.


Clubture budžet

11,165.00 €