English

Clubture

Clubture-HR 23. krug - 2. poziv

Naziv projekta: Cirkus je izvedbena umjetnost svuda osim u Hrvatskoj / Circus is a performing art everywhere except in Croatia


Vrsta projekta: Turneja
Budžetna kategorija: 5 000 eura

Podaci o organizaciji - nositelj projekta:

Puni naziv organizacije: Cirkorama
Adresa nositelja: Ul. Nikole Tesle 15
Grad nositelja: Zagreb
Ime i prezime odgovorne osobe Jadranka Žinić Mijatović
Voditelj/ica projekta Nikola Mijatović
Telefon: 098 9388175
Email: cirkorama@gmail.com
Fax:

Podaci o organizacijama - partneri u projektu:

Puni naziv organizacije: Udruga Prostor Plus
Grad: Rijeka
Adresa: Korzo 28
Puni naziv organizacije: Cirkus Kolektiv - udruga za suvremeni cirkus i srodne umjetničke prakse
Grad: Split
Adresa: Ulica Slobode 28
Puni naziv organizacije: Udruga Čarobnjakov šešir
Grad: Pula
Adresa: Gajeva 3
Puni naziv organizacije: Udruga za kulturu i sport Pozitivna sila
Grad: Split
Adresa: Biskupa Jurja Dobrile 6


Opis turneje

Opis sadržaja koji se predlaže za turneju:

Projekt se bavi statusom suvremenog cirkusa u Hrvatskoj u odnosu na ostatak Europe, postavljajući monumentalnu scenografiju od papira kao dominantnu formu u prazan prostor. Scenografija kao takva, osim što služi kao jedinstvena kulisa - pozornica cirkuskim umjetnicima za njihovu izvedbu, služi i kao eksponat - umjetnička instalacija, otvorena za publiku i razgledavanje. Sastavljena od: časopisa, novina, letaka, programa, plakata i ostalih propagandnih materijala čiji je sadržaj isključivo cirkuske tematike iz osobne kolekcije autora, instalacija/scenografija ima oblik kule od papira čiji unutarnji izgled podsjeća na ring cirkuskog šatora. Simbolički ova scenografija/instalacija predstavlja svojevrsnu mantru ponavljajući jedne te iste naslove koji su jasno vidljivi na gotovo svim tiskanim materijalima od kojih je i sastavljena: Circus art, Kunst zirkus, Art du cirk, Cirque art, Cirkuska umjetnost... Ovaj projekt je zagovarački-umjetnički projekt i pokušava dovesti u pitanje jednakost tretmana cirkuske umjetnosti u različitim zemljama Europe. Ideja  je ukazati na proturječnosti stvarnosti i različite mogućnosti koje kao umjetnici ostvarujemo, a koje nam isključivo određuju mjesto na kojem živimo i sredina koja nas okružuje. Umjetnici postoje, ali nisu priznati i nemaju adekvatan prostor za rad u Hrvatskoj, dok gotovo svugdje u Europi suvremeni cirkus dobiva svoje priznanje jednako kao i kazalište, ples i druge izvedbene umjetnosti. Video radom kao finalnim proizvodom ovog projekta, pokušava se zabelježiti dugogodišnja prisutnost umjetnika koji svoj izričaj temelje na suvremenom cirkusu, te na neki način ovjekovečiti njihov rad i stvaralaštvo u formi skupnog video rada. U svakom od gradova planirano je da instalacija bude otvorena za javnost po 3 dana, Pula - DC Rojc, Rijeka - Filodrammatica, Split - Dom mladih. Kroz kulturni sadržaj koji je besplatan, dostupan i razumljiv široj publici koja kroz novi kontekst upoznaje suvremenu cirkusku umjetnost što je i značajan doprinos lokalnoj zajednici.

Nadopuna:
* Rezidencija je zamišljena kao rad lokalnih umjetnika unutar prostora koji stvara instalacija, kako bi se upoznali sa prostorom i mogućnostima koje on pruža za njihovu izvedbu. Iz prijašnjeg iskustva rada sa umjetnicima koji su do sada izvodili svoj rad unutar instalacije za potrebe snimanja i predstavljanja publici, pokazalo se kako je potrebno da umjetnici neko vrijeme provedu unutar instalacije radi inspiracije, istraživanja i kako bi lakše mogli svoju ideju prilagoditi potrebama i mogućnostima koju instalacija pruža.
Umjetnici su unaprijed upoznati sa prostorom u kojemu će prezentirati svoj rad, ali fizičko istraživaje unutar same instalacije u obliku rezidencije im omogućava da u potpunosti svoj izvedbeni materijal smjeste fizički u specifičan prostor ove instalacije i prilagode ga istome. Nerijetko tijekom rezidencije dolazi do novih otkrića i/ili kreacije dodatnog izvedbenog materijala od strane umjetnika, koji na različite načine koriste instalaciju kako bi zaokružili svoj rad.
Tijekom rezidencije umjetnici istražuju i svoj rad izvode unutar instalacije i na taj način se asimiliraju sa svojim radom unutar prostora. Također se tijekom trajanja rezidencije sa umjetnicima radi i na pripremi svih tehničkih potreba vezanih uz proces snimanja koji slijedi. Postavljaju se svjetla i video projekcija, te se detaljno razrađuje plan snimanja i prilagodba svake umjetničke izvedbe postavljenom scenariju snimanja - koji je postavljen u unificiranom standardu za sve umjetnike, ali je često podložan promjenama koje su vezane uz potrebe različitih izvedbi.

*odnosi se i na rad umjetnika iz Pule
Termini i mjesta događanja

Događaj 1
Mjesto: Pula
Termin: lipanj ili rujan 2022.

Događaj 2
Mjesto: Rijeka
Termin: rujan 2022.

Događaj 3
Mjesto: Split
Termin: lipanj i studeni 2022.


Clubture budžet

24,000.00 €