English

Clubture

Clubture-HR 23. krug - 2. poziv

Naziv projekta: Bez Granica: Žene Ženama, razgovori uz keramiku, čaj i staklo


Vrsta projekta: Turneja
Budžetna kategorija: 5 000 eura

Podaci o organizaciji - nositelj projekta:

Puni naziv organizacije: Živi Atelje Dajht Kralj
Adresa nositelja: Ilica 110
Grad nositelja: Zagreb
Ime i prezime odgovorne osobe Saša Kralj
Voditelj/ica projekta Cyrille Cartier
Telefon: +385912704317
Email: projekti@ziviatelje.dk, cyrille@ziviatelje.dk
Fax:

Podaci o organizacijama - partneri u projektu:

Puni naziv organizacije: Udruga Revolucija
Grad: Valpovo
Adresa: Trg K. Tomislava 14, Valpovo
Puni naziv organizacije: Lokalna akcijska grupa Una (LAG Una)
Grad: Hrvatska Kostajnica
Adresa: Sv. Mihovila 2 - MAJUR, 44 430 Hrvatska Kostajnica
Puni naziv organizacije: Gradska galerija Striegl
Grad: Sisak
Adresa: Sjedište: S. S. Kranjčevića 9, 44000 Sisak - Izložbeni prostor: Rimska ulica 10, 1. kat (Holandska kuća), 44000 Sisak


Opis turneje

Opis sadržaja koji se predlaže za turneju:

Participativni, multidisciplinarni, terapeutski, umjetnički i edukacijski projekt radi na izgradnji i osnaživanju lokalne zajednice te povezivanju žena bez obzira na porijeklo ili duhovni svjetonazor. Članice kolektiva Žene ženama (15) one koje žele da im Hrvatska bude dom i one kojima je Hrvatska dom, prezentiraju svoje proizvode od keramike i stakla kroz gong-fu radionice čaja u mjestima koja još uvijek osjećaju posljedice rata iz ‘90ih, a neka su određena za naseljavanje azilanata–Valpovo, Hrvatska-Kostajnica, Sisak. Događanja su javna i sudjelovanje lokalne zajednice osigurano učestvovanjem partnerskih organizacija iz tih mjesta.
Prvi dio gostovanja svi sudionici zajednički traže, kopaju i pripremaju lokalnu glinu. Ta aktivnost omogućava druženje u prirodi te zajedničku aktivnost vezivanja sa zemljom i lokalitetom. Dio pripremljene gline može ostati partnerskoj organizaciji, a dio će poslužiti kolektivu za daljnju izradu keramike s glinama iz cijele Hrvatske.
Čaj je kulturološki neutralan socijalni lubrikant. Kineski gong-fu način serviranja ima ritualnu inkluzivnu suštinu, smirujućeg, kohezivnog i terapeutskog karaktera. Većina čajnog pribora izrađena je vlastoručno od članica kolektiva Žene ženama. Bez obzira na jezik, porijeklo i svjetonazor one se prezentiraju kao kreativne, vješte osobe koje razvijaju umjetničko poduzetništvo te s interkulturnim znanjem koje mogu podijeliti s lokalnom zajednicom.
Radionica gong-fu čaja sastoji se od minimalno dvosatnog druženja u kojem članice kolektiva Žene ženama, kao mentori ili asistenti, dijele vještinu ceremonije s pripadnicima lokalne zajednice. Nakon radionica gong-fu čaja članice kolektiva vode po izložbi keramike i stakla prezentirajući artefakte, keramičke čašice, čajnike i čajni pribor koje su sami izradili. Dijeleći ta iskustva članice kolektiva Žene ženama mogu biti inspiracija za lokalne sudionike te na taj način, kroz neposredno iskustvo i komunikaciju, razbijaju predrasude o Drugosti koje su u tim mjestima snažno prisutne kao posljedice rata iz ’90tih te nezdravih utjecaja lokalnih i nacionalnih medija s obzirom na migrantske teme.
Termini i mjesta događanja

Događaj 1
Mjesto: SISAK
Termin: svibanj / 5 mj

Događaj 2
Mjesto: HRVATSKA KOSTAJNICA
Termin: lipanj / 6 mj

Događaj 3
Mjesto: VALPOVO
Termin: rujan / 9 mj


Clubture budžet

4,025.92 €